Prima casă de locuit printată 3D, de închiriat în Europa. An construcție: 2019

Primele case de locuit imprimate 3D vor fi construite în orașul olandez Eindhoven. Acestea vor fi date în chirie, iar prima casă ar putea fi gata chiar în 2019.

Lucrările de construcție prin imprimare 3D ale primelor cinci case vor începe în acest an, în orașul Eindhoven, din Olanda. Cunoscut sub numele de Project Milestone, acest proiect de imprimare 3D este considerat a fi o premieră mondială prin faptul că toate casele vor putea fi închiriate pentru locuit.

Prima casă va avea 3 camere pe un singur nivel, cu o suprafață de aproximativ 95 de metri patrați. Ulterior, vor fi construite alte patru unități cu mai multe etaje. Imprimarea 3D permite flexibilitatea construirii clădirilor cu formă neregulată. Proiectul a atras deja atenția potențialilor clienți, iar 20 de familii s-au arătat interesate de prima casă la doar o săptămână dupa ce au fost făcute publice imaginile cu aceasta.

Proiectul a fost demarat în urma unui parteneriat dintre municipalitatea orașului Eindhoven, Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, contractorul Van Wijnen, managerul imobiliar Vesteda, firma de materiale de construcții Saint Gobain-Weber Beamix și firma de inginerie Witteveen+Bos.

Reședințele vor fi construite una câte una, ceea ce va permite echipei să învețe din fiecare construcție și să-și îmbunătățească tehnica de la o casă la alta. La început, materialele de construcție vor fi tipările în incinta universității, dar obiectivul final este ca lucrările de construcție să se multe pe șantier. Potrivit echipei, ultima casă din acest proiect va fi complet tipărită și asamblată la fața locului.

Imprimarea 3D aduce mai multe beneficii, printre care cele referitor la aspect, forță de muncă și sustenabilitate. Echipa de dezvoltare spune că imprimarea 3D poate oferi o soluție pentru lipsa de zidari calificați din Țările de Jos. De asemenea, această metodă permite crearea oricăror forme și pot fi integrate funcționalități individuale pentru fiecare casă, la costuri suplimentare minime.

Un alt avantaj important îl reprezintă sustenabilitatea, deoarece este nevoie de mai puțin beton și, prin urmare, mult mai puțin ciment, ceea ce reduce emisiile de CO2 provenite din producția acestuia.

Se pare că orașele viitorului vor fi construite cu imprimante 3D, având în vedere că tot mai multe proiecte de acest fel au fost lansate în ultimii ani, pe măsură ce specialiștii continuă să dezvolte și să perfecționeze tehnologia folosită. Prima casă imprimată 3D construită de la zero a fost ridicată în orașul Stupino.

 

 



Citeste si