DefCamp 2018: peste 1.800 de participanți de pe toate continentele

DefCamp, una dintre cele mai mari conferințe de securitate cibernetică din Europa Centrală și de Est, a avut loc la București, în intervalul 8 – 9 noiembrie. Peste 1.800 de participanți din toate colțurile lumii au participat la workshop-urile și prezentările susținute de experții în securitate cibernetică invitați.

Ponderea participanților a fost reprezentată de peste 30 de țări precum China, Coreea de Sud, Singapore, Statele Unite, Orientul Mijlociu și delegații din toată Europa. Pe lângă experții din securitate cibernetică și hacking, la DefCamp au participat și specialiști din Fintech, banking, e-commerce, retail, startup-uri, companii de outsourcing, telecom, mediul industrial, reprezentanți academici, instituții publice și mulți alții interesați să înțeleagă cum să-și minimizeze riscurile pierderilor de date în fața vulnerabilităților cibernetice.

„Cu toate că ne așteptam la 1.500 de participanți, la conferință au participat peste 1.800 de persoane. Majoritatea participanților au fost din România, dar anul acesta am avut și foarte mulți participanți înregistrați din străinătate (circa 20%). De multe ori, companiile multinaționale cu prezență în România aduc delegații destul de mari în luna noiembrie pentru a se sincroniza cu DefCamp, fiind cea mai mare conferință de acest tip din regiune”, declară Andrei Avădănei, fondatorul DefCamp și CEO Bit Sentinel.

Pe parcursul celor două zile de conferință, infrastructura WiFi dezvoltată de cei de la Orange pentru DefCamp a fost accesată de peste 1.200 de vizitatori, care au stat în medie conectați 3 ore și 30 minute, cel mai mare număr de participanți fiind în jurul orei 11:00 din fiecare zi de eveniment. 

Premii de peste 25.000 de euro pentru participanții la Hacking Village

Hackerii albi au încercat timp de două zile să descopere vulnerabilități cibernetice în sistemele și dispozitivele puse la dispoziție în cadrul competițiilor din Hacking Village. Așadar, cele 14 probe de concurs au reunit peste 500 de participanți, cu 15% mai mult decât la ediția precedentă.

Aceștia și-au putut testa abilitățile pe un bancomat real (Hack the Bank), pe sisteme de infrastructură critică, cum ar fi cea feroviară sau de energie electrică (Critical Infrastructure Attack), dar și dispozitive inteligente utilizate zilnic de oamenii în întreaga lume, cum ar fi camere web sau de supraveghere (IoT Village). Cei care au vrut să-și testeze abilitățile de hackeri și în viața reală au putut participa la probele de ”spart” yale, încuietori și lacăte (Lock Picking Village). 

Competiția DefCamp - Capture The Flag (D-CTF) a fost câștigată de echipa ”Tasteless”, formată din hackeri din mai multe țări, iar podiumul a fost completat de echipele ”P4” din Polonia și ”Hacking for Soju” din Suedia. Foarte aproape de podium a fost și echipa ”Junorii” care a reprezentat România la Campionatul European de Securitate Cibernetică. Valoarea premiilor a fost, în cuantum, de peste 25.000 de euro. 

Specialiștii au dezbătut subiectele de securitate cibernetică ale momentului

DefCamp 2018 a pus în scenă peste 60 de speakeri din întreaga lume, care au adus în discuții unele dintre cele mai importante teme de securitate cibernetică. O prezentare foarte apreciată în cadrul ediției din acest an a fost cea a lui Stephan Gerling, Security Evangelist ROSEN Technology & Research Center GmbH, despre Yacht Hacking. Cele mai intense dezbateri au fost legate de subiecte precum vulnerabilități IoT, dar și fraudele din piața de mobile

Totoadată, prezentările ce au cuprins subiecte precum fake news și dezinformare au atras atenția multor participanți, care s-au angajat activ la dezbateri. Jayson E. Street, VP of Infosec în cadrul SphereNY, a fost și în acest an pe scena DefCamp, subliniind faptul că oamenii sunt în continuare principalii responsabili pentru vulnerabilitățile din companii. 

Obiectivele următoarei ediții – DefCamp 10

„Pentru cea de-a zecea ediție, ne vom concentra pe atragerea mai multor participanți, dar și pe creșterea numărul de activități din Hacking Village, având în vedere succesul de care s-a bucurat această zonă și anul acesta. O primă estimare ne spune clar că vom depăși pragul psihologic de 2.000 de participanți. DefCamp va rămâne în aceeași perioadă, dar vom dezvolta și alte evenimente dedicate și întâlniri pe tot parcursul anului în mai multe orașe din țară, pentru a reuși să acoperim cât mai multe subiecte de interes”, declară Andrei Avădănei, fondatorul DefCamp.



Citeste si