Estonia, paradisul digital pentru spălarea de bani virtuali

Estonia a devenit cea mai avansată societate digitală din lume, după ce a finalizat cu succes tranziția sistemelor de informare și guvernare în mediul digital, dar în consecință ar putea avea o problemă legată de spălarea de criptomonede.

Filiala Danske Bank din Estonia a ajuns în centrul celui mai mare scandal de spălare de bani după ce ar fi ajutat la mutarea banilor din Rusia și alte foste țări ale Uniunii Sovietice, scrie Reuters. Banca este acum investigată în Danemarca, Estonia, Marea Britanie și Statele Unite, pentru plăți ilicite de peste 200 de milioane de euro. 

Este posibil ca Estonia să fi devenit o rută high-tech utilizată de cetățenii digitali, unii dintre care au conturi bancare aici deși locuiesc în afara țării. Oficiali ai mai multor Autorități din Estonia văd amenințări majore din partea criptomonedelor, în special amenințări de fraudă și spălare a banilor.

Problema legată de spălarea banilor este semnalată de mai mult timp de către Kilvar Kessler, șeful Autorității de Supraveghere Financiară din Estonia, care atenționa băncile că trebuie să verifice cu atenție e-rezidenții înainte de a semna cu ei. Conform datelor, peste 50.000 de persoane dețin o carte de identitate digitală, dar nu se știe câte dintre acestea au un cont bancar.

Madis Muller, guvernatorul adjunct al băncii centrale din Estonia, a declarat pentru aceeași publicație că, prin acest program, au facilitat spălarea de beni pentru operatorii de criptomonede, care au un beneficiu reputațional din legătura cu Estonia. 

Parlamentarii estonieni vor să ofere poliției dreptul de a cerceta companiile de criptomonede și să le retragă licențele în cazul în care executivii nu trec un test al reputației și abilității de a-și face treaba în mod „corect și potrivit”. De asemenea, conform propunerii acestora, companiile de criptomonede vor trebui să aibă o prezență a afacerii în Estonia. 

Estonia a devenit un hub pentru inovare digitală prin programul e-Estonia și proiectul de E-Residency din cadrul acestuia, prin care orice persoană din lume poate să aplice pentru cetățenie. Astfel, străinii primesc o carte de identitate digitală, care le permite accesul la unele servicii online, inclusiv cele de banking.

Procesul de dobândire a e-cetățeniei durează până la 6 săptămâni, fără să fie nevoie de prezența fizică. Conform ultimelor date, circa o treime dintre cei care au primit până acum cetățenia digitală sunt persoane din Finlanda, Rusia, Ucraina și Germania. În 2015, noi eram pe locul 35 în lume la numărul de aplicații. Citește aici despre cei 15 români care sunt cetățeni digitali ai Estoniei, prin programul de E-Residency. 

Foto credit: hotcryptonews.com



Citeste si