Există o problemă de hărțuire sexuală în relația dintre investitori (VC) și fondatoare?

Cu doar 15% femei fondatoare de startup-uri tech la nivel global, hărțuirea sexuală și abuzul de putere nu sunt o problemă neauzită, motiv pentru care platforma Safe Raise a fost lansată.

Într-un sondaj făcut de StartupGenome cu peste 5.400 de participanți, media unei echipe cu cel puțin o femeie fondator este de 31%, în timp ce numai 15% dintre startup-uri au ca fondator o femeie. 

Într-o industrie cu o discrepanță semnificativă, hărțuirea sexuală sau cazurile de abuzuri de putere nu sunt ceva nou pentru femeile fondator. După ce Brooke Andrews, fondatoarea unei platforme de fashion retail numită Rotaro, a fost hărțuită de un investitor în timp ce încerca să strângă fonduri pentru startup-ul său a creat platforma Safe Raise. 

Platforma servește ca o cale mai sigură de a accesa capital de risc pentru femei, spune fondatoarea Safe Raise pentru Sifted.  

 

Cum ajută Safe Raise? 

Primul pas în acest proces este documentarea experiențelor de a strânge fonduri prin chestionare anonime pentru a înțelege dinamica dintre investitori și fondatoare, siguranța femeilor și cazurile de hărțuire sau abuz.

Odată ce suficientă informație este colectată din chestionare, Safe Raise le va analiza cu scopul de a scoate la lumină cazurile de proastă conduită și circumstanțele în care se întâmplă, dacă hărțuirile sunt mai des întâlnite la rețelele de investitori de tip angel sau fonduri instituționale. Andrews speră ca platforma să servească ca sprijin pentru victime și să încurajeze schimbarea sistemului.

Următorii pași ai Safe Raise vor fi bazați pe informațiile primite, dar Andrews are planuri pentru un program educațional pentru investitori și angels. După o serie de training-uri, aceștia vor deveni ”Safe Raise Certified” pentru a demonstra angajamentul față de crearea unui spațiu mai sigur pentru femei. Safe Raise speră la cinci astfel de investitori sau angel networks pentru a iniția programul. 

 

Solidaritate prin experiențe comune

Andrews își împărtășește experiența din dorința de a încuraja alte femei să își împărtășească opinia. 

”Ce a început cu texte, comentarii sau glume a escaladat la încercări repetate să mă izoleze sub pretextul ghidării profesionale și al suportului, de a mă introduce oamenilor potriviți, ceea ce a dus într-un final la abuz,” spune Andrews. ”Imediat după, m-am simțit îngrozită și umilită de acest incident. Primul meu instinct a fost să îngrop experiența și să mă prefac că nu s-a întâmplat.”

Cu timpul, aceasta a vorbit cu alte persoane din ecosistem. ”Unele persoane nu au fost surprinse deloc, iar altele m-au sfătuit să rămân tăcută pentru că mi-ar putea afecta viitoarele încercări de a crește capital.”

Întrebată ce ar putea face bărbații pentru a oferi un spațiu sigur, Andrews a pus accentul pe nevoia de a asculta și crede victimele fără a le acuza de minciuni sau exagerări. 

”Bărbații în poziții de putere trebuie să lucreze pentru a demonta structurile care le permite abuzurilor să prospere,” a încheiat fondatoarea. 

 

Dacă ești fondatoare de startup în România și ai avut și tu o astfel de experiență, dar vrei ca situația să se schimbe la noi în țară, poți să-mi scrii pe alexandra@start-up.ro. 



Citeste si