Fintech, industria care schimbă sistemul financiar așa cum îl știam

Despre fintech, numai de bine. A apărut ca o forță disruptivă după criza din 2008, iar influența sa asupra sistemului de servicii financiare se schimbă și este abia la stadiul inițial de transformare.

Crește distribuția internațională a finanțării, iar startup-urile fac modificările necesare pentru a-și demonstra sustenabilitatea și pentru a-și asigura un loc la masă. 

Cele mai multe segmente fintech în ascendență au continuat să crească, în timp ce altele au fost nevoie să facă ajustări pentru a rămâne în vârf. În același timp, apar altele noi, cum sunt fintech-urile de verificare digitală a identității, pe măsură ce sunt descoperite noi oportunități de inovare. Un antreprenor moldovean a văzut un potențial ”love story” între România și fintech, a profitat de ocazie și a lansat trei produse noi pe piață.   

Între timp, operatorii tradiționali caută modalități prin care să răspunsă acestui flux de noi jucători fintech și își actualizează canalele orientate spre consumatori, sistemele back-end și operațiunile globale de afaceri.

Cei mai mulți și-au dat seama că dacă vor să rămână pe piață trebuie să adapteze odată cu apariția noilor fintech-uri, să intre în parteneriat cu aceastea sau să le achiziționeze în totalitate. Te adaptezi sau dispari, cam asta este realitatea. Chiar ieri s-a anunțat că fintech-ul Revolut devine unicorn, la o evaluare de aproape 2 miliarde de dolari.

Business Insider Intelligence, serviciul de cercetare premium al publicației Business Insider, a făcut un raportul al Ecosistemului Fintech, în care analizează schimbările la nivel mai larg din acest domeniu, inclusiv modelele de finanțare și tendințele de reglementare.

De asemenea, examinează adaptările pe care unele dintre cele mai mari sub-segmente fintech au fost nevoite să le facă pentru a-și asigura un pilon de sprijin în sistemul de servicii financiare și discută despre modul în care creșterea continuă a industriei fintech îi presează pe operatorii tradiționali să facă schimbări fundamentale în modelele lor de business

Totodată, estimează cum ar putea arăta arăta o economie globală, influențată, din ce în ce mai mult, de fintech-urile inovatoare.

Iată care sunt cele mai importante chestiuni despre care se menționează în raport:

  • Industria fintech a depășit momentul în care este vorba doar despre startup-uri ”digital native”, pentru că acestea devin noua imagine a serviciilor financiare și se transformă într-o parte integrantă a sistemului financiar.
  • Tendința de creștere a influenței fintech-urilor are un efect dramatic asupra operatorilor tradiționali, cum sunt băncile și asiguratorii, care se văd nevoiți să reacționeze pentru a rămâne relevanți.
  • Pentru a rămâne relevante în economia mainstream, unele dintre principalele fintech-uri au fost nevoite să-și adapteze modelul de business, iar altele au descoperit că modelele lor originale corespund condițiilor actuale. În cele din urmă, inovația și dinamismul rămân active în fintech.

 

 



Citeste si