Greșeli pe care trebuie să le evite antreprenorii la început de drum

Mai mult decât oricare alta, cea mai mare greșeală este să te aștepți la un succes imediat. A doua este să știi care sunt cele mai frecvente greșeli în antreprenoriat, dar tot să le comiți. Găsești mai jos restul listei de erori.

Mulți antreprenori se confruntă cu diverse probleme încă din primul an. De exemplu, antreprenorii sociali punctează ca obstacol principal lipsa de cunoștințe și experiență. Altele sunt legate de micromanagement, gestionarea bugetului sau lipsa cunoștințelor juridice

Pentru a evita eșecul în afaceri, 10 membri ai Consiliului Tinerilor Antreprenori (YEC), o organizație cu cei mai de succes tineri antreprenori din întreaga lume, vorbesc în Forbes despre cele mai mari greșeli pe care le-au făcut vreodată ca antreprenori, dar și despre cum pot fi abordate diferit. 

Nu ceri ajutor

„Cred că o greșeală frecventă este că nu cer ajutor atunci când au nevoie de el. Știu că este așa, pentru că și eu am căzut în această capcană. Ca antreprenor, afacerea este copilul tău, dar nu poți fi peste tot și nu poți face totul singur. Ai nevoie de o echipă în care să ai încredere și de mentori care să te ghideze”, spune Jennifer Buonantony, de la Press Pass LA L.L.C

Te întinzi mai mult decât ți-e plapuma

Jilea Hemmings, de la Best Tyme, povestește că nu și-au impus o limită de capital personal pe care erau dispuși să îl investească pentru a lansa firma, iar asta a însemnat să scoată bani din fondul de economii, de pensie și cel pentru cheltuieli cotidiene. „Sugestia mea este îți stabilești o limită și să te ții de ea. Pe măsură ce vezi că bugetul scade, încearcă să atragi investiții pentru scalare din alte părți, în afară de familie și prieteni”, adaugă ea.

Îți lipsește concentrarea 

„Ca antreprenor, este ușor ca atenția să îți fie distrasa de alte lucruri. Este important să-ți păstrezi agenda cu sarcini aerisită și să te concentrezi mai mult pe lucrurile esențiale”, este de părere Ti Zhao, de la Kip Health.

Tratezi business-ul ca pe un hobby

Mulți intră în antreprenoriat fiind ghidați de ideea că vor fi propriul lor șef, vor face numai ceea ce le place și vor avea program flexibil. Dar vei fi dezamăgit să afli că este greșit să-ți tratezi afacerea ca pe un hobby. „Venind dintr-o familie în care nu exista niciun antreprenor și nu aveam vreunul în anturajul meu, nu am înțeles puterea antreprenoriatului. Să fii consecvent și concentrat face o mare diferență”, afirmă Jacqueline Marrano, de la Marrano Solutions, LLC.

Nu știi să spui „nu”

Michael Cazayoux, de la Working Against Gravity, povestește că avea tendința să accepte orice oportunitate îi apărea în cale și avea obiceiul să lanseze mereu câte un serviciu nou în business. „Asta m-a costat din aprofundarea și calitatea serviciilor oferite. Acum, în loc să fac multe lucruri mediocre pentru o mulțume de oameni, caut să fac lucruri de înaltă calitate pentru anumiți oameni”.

Nu ai încredere în tine 

„Una dintre cele mai mari greșeli pe care le-am făcut ca antreprenor a fost să nu cred în mine. Căutam mereu pe cineva cu mai multă experiență pentru a mă ghida prin cunoștințele și opiniile lor, în loc să am încredere în deciziile mele. Deși este foarte bine să ai mentori și consilieri, dacă vei căuta mereu pe alții în loc să crezi în tine, îți vei limita potențialul și vei încetini parcursul”, susține Leanne Beesley, de la Coworker, Inc.

Nu ceri sfaturi juridice de la experți

La începutul unei afaceri, nu toți antreprenorii au suficienți bani ca să verifice de două ori aspectele ce țin de sfera juridică. „Această neglijență naivă m-a costat mai mult timp, energie și bani decât dacă aș fi angajat pe cineva să-mi dea sfaturi. Deși am învățat foarte multe lucruri din această greșeală, decizia mea a încetinit activitatea firmei în mod semnificativ”, povestește Stephen Brett, de la Inmusik Inc.

Faci prea multe lucruri deodată

Așa cum spuneam și anterior, să învețe să spună „nu” este ceva ce unii antreprenori învață destul de târziu în călătoria lor antreprenorială. Dhruvil Sanghvi, de la LogiNext, spune că antreprenorii tind să aibă impresia că pot cuceri lumea din prima zi și face tot posibilul pentru a realiza asta. „Recomandările mentorilor și propriile greșeli de-a lungul drumului m-au făcut să conștientizez cât de important este să identific lucrul care va avea cel mai mare impact și să continui să-l fac cu atenție sporită pentru a obține un succes mai mare și de lungă durată”, adaugă el. 

Nu faci ceea ce îți place

„Cele mai mari greșeli ale mele au fost cauzate de faptul că făceam ceea ce nu îmi plăcea cu adevărat. Fă ceea ce-ți place și toate greșelile vor fi educația ta de viață!”, afirmă Mihail Kokorich, de la Momentus Space.

Vrei să știi toate răspunsurile

„De departe, cea mai mare greșeală a mea a fost că nu am cerut ajutor mai devreme și destul de des”, povestește Giorgina Gottlieb, Squelch, iar asta a costat-o foarte mult timp. „Cred că dacă aș putea să mă întorc în timp și să încep din nou, aș fi pus mult mai puțină presiune pe mine ca să știu toate răspunsurile și pentru a fi perfectă”. Ea înțelege că poate părea dificil să ceri ajutor, însă, din experiența ei, oamenilor chiar le place să se ajute recriproc și sunt dispuși să-și facă timp pentru tine.

 



Citeste si