- 20 August 2018
Idei de afaceri: cele mai atractive țări din Europa pentru blockchain
Apariția Bitcoin a fost mai mult decât o revoluție a monedei digitale. Companii și guverne din întreaga lume au început să exploreze potențialul tehnologiei blockchain și să găsească alternative disruptive în diferite industrii, cum ar fi banking, administrație sau transport.
De curând, în Parlamentul UE a fost depus un proiect de lege care propune să se legalizeze vânzările de token-uri și criptomonede. În același timp, guverne din diferite țări, cum ar fi China, Malta sau Elveția, au luat măsuri pentru a reglementa și a spijini startup-urile pe blockchain și concurează pentru fi prima opțiune pentru lansarea acestora.
Una dintre primele țări care au început să construiască un cadru legislativ pentru proiectele pe blockchain și criptomonede a fost Elveția. Anul trecut, aceasta a permis companiilor care au acumulat 1 miliard de dolari în fondurile terților să-și testeze ideile inovatoare de tehnologie financiară fără să fie afectate de legislația privind finanțele și moneda digitală, relatează jurnaliștii de la cointelegraph.com.
Cel mai mare competitor al Elveției privind atragerea firmelor pe blockchain este, probabil, Malta. Cele mai mari schimburi de criptomonede din lume, printre care și Binance, și-au anunțat deja intenția și planurile de relocare a activităților în Malta, din cauza presiunii existente în Japonia. De curând, guvernul maltez a adoptat mai multe legi care fac referire la zona de blockchain și cripto, insula transformându-se, astfel, în unul dintre cele mai atractive locuri pentru a crea un startup de blockchain.
Și state europene mai mici, cum sunt Estonia și Liechtenstein, încearcă să favorizeze industria implementând propriile regulamente mai prietenoase. Estonia este una dintre țările care încearcă de mai mult să adopte tehnologia blockchain la scară largă. Guvernul estonian chiar și-a digitalizat serviciile folosindu-se de tehnologia blockchain. Anul trecut, prezent la București, în cadrul Microsoft Summit 2017, Toomas Ilves, fostul președinte al E-stoniei afirma că digitalizarea este o chestiune de voință politică și legislație, nu de tehnologie. Tot pe start-up.ro poți să citești și o discuție cu omul responsabil de programul de digitalizare a cetățeniei, Estonia fiind prima țară din lume care a deschis un program de cetățenie virtuală.
Spre deosebire de acestea, țări precum Statele Unite și Marea Britanie au legistații mult mai ambigue privind ecosistemul de cripto, ICO-uri și blockchain, iar legile funcționează în jurul acestora.