IMM Invest - 5 experiențe ale antreprenorilor care au avut creditul aprobat

În contextul pandemiei de coronavirus, Guvernul a pornit programul IMM Invest, prin care companiile au putut lua un credit garantat de către stat pentru a acoperi cheltuieli sau investiții în perioada aceasta. Am vorbit cu o serie de afaceri care au fost deja aprobate de bancă.

IMM Invest este un program susținut de statul român pentru a veni în sprijinul micro-întreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii constituite conform legii, care sunt afectate de pandemia de coronavirus. 

Avantajele creditului garantat IMM Invest
  • Statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor pe care le accesați la una din băncile partenere.
  • Nu plătiți dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare! Costurile finanțării sunt subvenționate în procent de 100% de la bugetul de stat, până la data de 31.12.2020, cu posibilități de prelungire.
  • Nu plătiți comision de rambursare anticipată.
  • Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru.
  • În momentul de față sunt 110.000 de aplicații. Procesul de aprobare durează pentru fiecare bancă, dar creditele au început să fie acordate deja. Creditele se acordă în funcție de criteriile de eligibilitate bancară și de criteriile FNGCIMM. De exemplu, din punct de vedere al băncii, o companie care a avut rezultate financiare bune în ultimii ani, dar a avut rezultate slabe în luna martie sau aprilie, este eligibilă pentru un credit.

    Am povestit cu o serie de antreprenori care au luat credite IMM Invest prin Banca Comercială Română despre experiența lor de până acum, despre impactul pandemiei și planurile pe termen lung.

    La finalul acestui articol găsești și Ghidul IMM Invest realizat de către cei de la Banca Comercială Română ca să poți accesa mai ușor. Intră și pe Școala de Business pentru resurse esențiale evoluției tale ca antreprenor.

    Beconia Carnex, Sânmihaiu German, Timiș - investiții amânate 

    Cornel Jula are afacerea Beconia Carnex de 27 de ani. A început prin procesarea animalelor pentru carne, dar treptat a trecut doar pe producția de mezeluri și cărnuri.  

    Pandemia a resimțit-o din plin, după cum spune chiar el. „Producția a scăzut cu 20% încă din primele zile. După introducerea restricțiilor de circulație, a scăzut cifra de afaceri cu 20%", spune Jula. Parte din scăderea lui a venit din modelul său de business și locurile unde furnizează alimente. Beconia Carnex avea colaborări cu licee, grădinițe, hoteluri și terase, așa că producția s-a dus către magazinele proprii de unde a venit cash-ul. 

    Spune că nu mai poate face planuri clare pentru că nu știe cum va evolua pandemia. Încearcă să fie optimism odată cu redeschiderea hotelurilor și teraselor. 

    „În martie, aprilie sau mai o firmă ca a mea nu are mai mult de 8% profit. Așa că a trebuit să finanțez firma din resurse proprii. Poți să od uci, dar dacă o ții un an ai cam terminat fondurile, că am și investit în timp", spune Cornel Jula. 

    Beconia Carnex - măsuri luate și creditare prin IMM Invest

    După apariția pandemiei și introducerea restricțiilor de circulație, primele măsuri luate de Cornel Jula au fost reducerea stocurilor și redimensionarea producției conform consumului.  

    „Am redus si cheltuielile. Am oprit investițiile, ca toate resursele să le avem pentru plătirea furnizorilor, angajaților și datoriile. Doar strictul necesar", spune Cornel Jula. În domeniul lui de activitate, mai ales că e o firmă agreată de comunitatea europeană, standardele trebuie să fie înalte, așa că a investit mereu în noi utilaje.  

    E mândru totuși că nu a creat probleme nimănui, a plătit materiile primele și și-a dat seama că fiecare avea nevoie de cash. Plus că știa că dacă nu plătește marfa ajungea într-un final să nu o primească. „Nu am auzit pe nimeni în lanțul nostru de aprovizionare să aibă blocaje. Lucrând, s-au produs niște bani pe care fiecare i-a folosit unde trebuie", spune Jula. 

    A simțit un blocaj la desfacerea mărfurilor, din cauza închiderea școlilor și a programului magazinelor. În plus și angajații erau speriați, dar producția trebuia să continue în siguranță. „Angajații chiar ne-au zis să închidem. Vedeau la televizor, erau speriați, au copii. Le-am creat flux de distanță socială, dezinfectanți, paravane în magazine", spune Cornel Jula. 

    A aplicat la IMM Invest imediat ce a apărut programul pentru că la o scădere de 20% și un profit de 8%, trebuie să acopere 12% în fiecare lună. 

    „Firma noastră nu a avut niciodată un credit. Ne-am descurcat din resurse proprii din 1998, când am deschis un abator. Am intrat la IMM Invest pentru că e o plasă de siguranță. Dacă știam că ține 3-4 luni nu ar fi fost necesar, dar țin la angajați, la firmă. A doua zi m-am înscris și am optat pentru BCR pentru că am conturile de firmă și îi cunosc de 20 de ani", spune Cornel Jula.  

    Spune că nu a simțit impedimente, i s-au cerut câteva documente, bilanțul, balanța, a fost de 2-3 ori la bancă și a comunicat pe mail, iar lucrurile s-au mișcat rapid. 

    Creditul IMM Invest l-a luat pentru capital de lucru, dar a aplicat și pentru capital de investiții. 

    Crede că primele trei trimestre ale anului vor fi pe pierde. „Estimez că trimestrul 4 va reveni, când încep școlile. Probabil putem reveni la egal cu 2019", spune Cornel Jula. 

    Cornin Grup, Bordei Verde, Brăila - 10% creștere și buget de investiții

    Cornin Grup e distribuitor de coșuri și găleți incasabile în România. Compania a fost înființată în anul 2006, iar în 13 ani de activitate a înregistrat o creștere bună.  

    Am vorbit cu administratorul firmei, Cornel Urloi, despre cum a ajuns la un credit prin IMM Invest și impactul pandemiei. „Anularea comenzilor din activitatea de distrubție, din cauza faptului că mulți dintre clienți au fost speriați de virus ne-a afectat. Și-au suspendat și redus mult activitatea", spune Cornel. 

    Cu toate acestea, pandemia a însemnat pentru Cornin și digitalizare. În 2019 au făcut investiții în magazinul online și în site-ul companiei, așadar în perioada aceasta au putut profita de un cash flow venit din acea zonă. Mai ales că traficul a fost limitat de restricțiile de circulație și oamenii nu au mai ajuns la magazinele Cornin sau ale partenerilor. 

    A decis să acceseze IMM Invest „pe fondul diminuării vânzărilor. Am contracarat cu o bună organizare internă și nu am trimis angajați în șomaj. Dar vrem să ne pregătim pentru perioadele viitoare". 

    Respectând toți pașii, a decis că creditul i se potrivește perfect, permițându-i să achiziționeze un volum mai mare de marfă, care să asigure dezvoltarea companiei. Nu e la prima experiență, pentru că are o linie de credit, utilizată atât cât a avut nevoie. Așadar, el a ales creditul pentru investiții de la IMM Invest prin BCR și se așteaptă pentru 2020 la o creștere a afacerilor cu doar 10%. 

    Pompe - Agro SRL, Voinești, Dâmbovița - credit ca să aibă putere de negociere 

    Următorul business cu care am discutat a fost Pompe - Agro din Voinești, Dâmbovița, care vinde și distribuie utilaje de grădină, de la piese de schimb pentru instalații, pompe pentru cei care produc sucuri, dar și utilaje agricole.  

    Constantin Erculescu, administratorul companiei, spune că pe parcursul crizei Covid-19 s-a confruntat cu diverse blocaje. „Am avut probleme legate de aprovizionare din cauza întreruperii temporare a activității unor furnizori din România, dar și din Italia", spune Erculescu. 

    A aplicat la IMM Invest la finalul lunii aprilie, solicitând un credit în conduțiile prevederilor schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor pentru capital de lucru. 

    De ce a avut nevoie de IMM Invest? „Pentru finanțarea cheltuielilor privind aprovizionarea de mărfuri, desfacerea acestora, cheltuieli cu salarii, cheltuieli cu utilaje, plata impoziteor, taxelor și a altor sume datorate bugetului", spune Constantin Erculescu.  

    A mai utilizat credite în trecut pentru nevoi generale micro, pentru finanțarea activității curente și a unor investiții. 

    Crede că IMM Invest e potrivit pentru că îmbunătățește lichiditatea companiei într-o perioadă plină de necunoscut, dar și puterea de negociere cu furnizorii a unor prețuri mai bune, pentru că acum poate face plata pe loc. 

    „Plus că ne acoperă și momentul dintre vânzarea către clienți și momentul încasării de la aceștia", ne-a spus Erculescu. 

    Despre procesul de obținere a finanțării IMM Invest spune că nu e complicat. „Procedura de aplicare online e facilă și rapidă. Am îndeplinit criteriile de conformitate administrativă și de eligibilitate pentru înregistrarea în cadrul platformei", crede Erculescu. În momentul de față este în faza de aprobare la BCR, unde i se cer mai multe documente justificative pentru ca banca să vadă care este solvabilitatea clientului, tocmia ca să se asigure că nu creează probleme nici pentru client, nici pentru lichiditățile sale. 

    „În perioada asta vedem viabilă o sursă de capital pentru susținerea activității curente. Putem valorifica mai ușor oportunitățile sezoniere, putem planifica mai sigur vârfurile de activitate, dacă acestea sunt bazate pe scadențe și avem un control mai bun al fluxurilor financiare", spune Constantin Erculescu. 

    Estimează creșterea cifrei de afaceri cu 20-25%, creșterea profitului brut față de 2019 cu 20% și creșterea de contracte cu 20-25%, pe baza diversificării produselor vândute și a creșterii numărului de salariați față de anii anteriori. 

    Romchrono, Timișoara - IMM Invest, impact pozitiv pentru cei cu afaceri zero

    Romchrono e o companie din Timișoara care se ocupă de vânzarea și reparația de ceasuri încă din 1999. Am povestit cu Gheorghe Pîrvu, administratorul firmei, despre această perioadă și cum au ajuns la IMM Invest. 

    Pentru că activează în industria reparației ceasurilor, în momentul stării de urgență toți clienții lor au fost nevoiți să oprească activitatea, iar vânzările au fost sistate. Așadar, totul a fost redus la zero.  

    Gheorghe spune că cei 17 angajați au fost grija lor principală și au devenit mai activi în zona online pentru a putea să-și susțină cheltuielile. Până atunci nu se concentraseră pe această zonă, iar clienții i-au susținut prin comenzi online. 

    „Pentru noi perioada aceasta a fost cu impact semnificativ, pentru că am fost în imposibilitatea efectuării plăților către furnizori, au lipsit încasările, așa că am solicitat amânarea plăților pe care le aveam, către furnizori și către bugetul de stat", spune Gheorghe Pîrvu.  

    „Încă de la anunțul neoficial am început să ne pregătim pentru IMM Invest. Am aplicat cât s-a putut de repede, deoarece am vrut să reușim și să folosim creditul doar pentru capitalul de lucru", spune Gheorghe Pîrvu. 

    L-a atras nevoia în primul rând. Nevoia de cash. Apoi faptul că are dobânda, pentru că trebuie să o iei în calcul pe termen lung. 

    Crede că „instrucțiunile de completare nu au fost foarte clare de la început, apoi schimbarea declarației a necesitat o nouă retransmitere a cererii. De obicei suntem stăruitori în ceea ce vrem să obținem și am retransmis cererea ori de câte ori ne-au solicitat", spune Pîrvu legat de platforma oficiala de la IMM INvest.  

    „Ca orice lucru, dacă vrei să obții trebuie să fii perseverent, procesul ni s-a părut destul de simplu, fiind obișnuiți cu astfel de proceduri. A fost esențială relația pe care o avem cu BCR, pentru că angajații s-au implicat”, spune Pîrvu. 

    La nivel de estimate, până la sfârșitul anului Romchrono vrea să ajungă la o recuperare de 100% a afacerii, cu o cifră de afaceri egală cu cea din 2019. 

    Tera Com, Zalău, Sălaj - totul se ia de la zero

    Tera Com este un business de comerț cu îmbrăcăminte în magazine specializate. În 2018 a avut o cifră de afaceri de 2,83 milioane de lei și 18 angajați. Am povestit cu Viorica Briscan, administrator al firmei, despre această perioadă. 

    „Pandemia a avut un impact negativ asupra afacerii. Am deschis magazin din data de 4 mai, dar rezultatele sunt foarte slabe, nu cred că anul acesta se vor îndrepta foarte bine lucrurile”, povestește Viorica. Planurile pentru 2020 au fost date complet peste cap. 

    O problemă în cazul afacerii sale e că nu a putut lua nicio măsură sustenabilă în perioada aceasta. În starea de urgență oamenii stăteau în case, nu a avut clienți, deci nicio măsură care să salveze situația. 

    „Furnizorii au blocat toate cecurile privind decontarea vânzării mărfurilor, 70% din angajați au fost trimiși în șomaj tehnic. Vânzările au fost blocate complet din 25 martie până în 4 mai”, spune Viorica Birsan.  

    Urmărind știrille a încercat imediat când a pornit programul să se înscrie, având în vedere situația financiară foarte grea în care se afla. Creditul obținut va fi folosit pentru capital de lucru. 

    „Avantajul e că oferă o gură mare de oxigen. Aprobarea a fost simplă, întocmirea actelor a fost mai greoaie, dar s-au rezolvat lucrurile”, spune Viorica. 

    Din punctul ei de vedere, e greu să ai multe pretenții acum, când am fost loviți de pandemie, dar ar vrea și facilități pentru personalul angajat, mai ales că nu a disponibilizat pe nimeni în perioada aceasta, ba chiar a amenajat un spațiu nou pentru produse de mercerie și a făcut noi angajări pentru a se pregăti pentru viitor. 

    Ghidul IMM Invest

    În cadrul programului, BCR are un plafon maxim de 3,4 miliarde de lei, astfel că valoarea totală a finanțărilor totale acordate de bancă prin intermediul IMM Invest poate ajunge la 4 miliarde de lei.

    Prin lansarea ghidului, BCR își propune să îi sprijine pe antreprenorii afectați de contextul actual, prin acordarea de consiliere și informații care să îi ajute să treacă peste situația economică dificilă. Cu același scop, BCR a lansat în luna aprilie, în cadrul programului de educație antreprenorială Școala de Business, modulul de educație financiară Soluții inteligente pentru antreprenori pe timp de criză, cu sfaturi din partea specialiștilor despre cum pot afacerile să optimizeze fluxul de numerar, dar și ce ajutor pot primi din partea statului în astfel de situații. Informațiile despre IMM Invest vor fi disponibile începând cu 11 mai și pe platforma www.bcrscoaladebusiness.ro, care a ajuns la 6.000 de utilizatori.

    Ghid IMM-Invest BCR by start-up.ro on Scribd



    Citeste si