- 7 Iunie 2023
Înființare PFA 2023. Pașii și actele necesare
Ghidul cuprinde informații referitoare la:
- Taxe datorate ca PFA;
- Codul CAEN PFA;
- Sediul;
- Denumirea;
- Studii;
- Actele necesare;
- Procedura de înființare.
PFA (persoana fizică autorizată) este o un tip de firmă în care cel care înființează se folosește de forța proprie de muncă pentru a desfășura o activitate economică, iar dacă va mai avea nevoie de ajutor poate avea 3 angajați.
Toate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani și care nu au săvârșit fapte de natură fiscală, penală, pot să apeleze la acest tip de firmă. PFA a devenit foarte atractiv în rândul românilor, începând cu 1 ianuarie 2023, datorită înăspririi condițiilor fiscale pentru microîntreprinderii (SRL).
Există două sisteme de impozitare: impozitul pe profit și norma de venit.
Impozitul pe profit este de 10% din profitul realizat. Profitul se obține prin scăderea cheltuielilor efectuate pentru desfășurarea activității (chirie, materii prime etc.) din totalitatea veniturilor anuale realizate.
Impozitul la normă de venit este tot de 10%, dar nu se aplică profitului realizat, ci la o normă sau o sumă de bani determinată anual de Ministerul Finanțelor Publice, de exemplu, 86.000 lei x 10% = 8.600 lei.
În plus față de impozitul pe profit, PFA-ul datorează CAS și CASS.
Persoana fizică autorizată poate autoriza un număr maxim de 5 coduri CAEN.
Fiecărei activități îi corespunde un cod care trebuie identificat și menționat în acte, de exemplu:
- servicii IT - Cod CAEN: 6201;
- Uber - Cod CAEN: 4939;
- cursuri de formare și dezvoltare profesională - Cod CAEN: 8559.
Dacă PFA-ul va avea mai multe activități se va menționa care dintre acestea este principală și care secundară. Totodată, în acte se va menționa unde se vor desfășura activitățile, la sediu (profesional), în afara sediului sau la sediul secundar. Sunt anumite activități care nu pot fi desfășurate ca PFA, iar un exemplu în acest sens, poate fi codul CAEN specific activităților medicale.
Indiferent că se desfășoară activitate sau nu la sediu, PFA trebuie să aibă un unul.
Sediul este important sub aspectul determinării naționalității firmei, competenței instanțelor judecătorești, a direcțiilor fiscale etc. Sediul este important și sub aspectul corespondenței care poate avea ca expeditor fiscul, instanțele de judecată etc.
O soluție pentru cei care nu au un imobil pentru stabilirea sediului PFA, este serviciul de găzduire de sediu social. În schimbul unei sume de bani care se achită de regulă anual, un PFA poate să își stabilească sediul la o adresă. La adresa respectivă va primi corespondența, care se scanează și trimite către titularul PFA.
Legea nu permite o personalizare a denumirii PFA-ului, acesta se va alcătui din numele și prenumele persoanei. La nume și prenume se adaugă sintagma „persoană fizică autorizată”. În situația în care există deja un comerciant cu același nume și prenume se va face departajarea prin introducerea inițialei prenumelui tatălui.
Această verificare se poate efectua la sediul sau pe platforma registrului comerțului.
Pentru înființarea PFA-ului nu se cer studii, calificări sau cursuri, decât dacă lege prevede că pentru desfășurarea anumitor activități vor fi necesare anumite diplome. Registrul comerțului nu solicită acte care să ateste pregătirea sau o anumită calificare pentru multe activități, cum sunt cele din domeniul construcțiilor, comerțului fără alimente etc.
Este necesară o diplomă în cazul activităților specifice inginerilor, fie că activează în domeniul construcțiilor, IT, dar și pentru arhitectură sau pentru activitățile specifice saloanelor de înfrumusețare etc.
Dosarul de înmatriculare al unui PFA trebuie să cuprindă următoarele documente:
- Rezervarea de denumire;
- Anexa 1 privind înregistrarea fiscală;
- Actul de identitate al persoanei;
- Declarația pe proprie răspundere dată pentru îndeplinirea condițiilor de funcționare sau pentru desfășurarea activităților;
- Contractul pentru sediu social, care poate fi un contract de comodat sau de închiriere (cele mai des întâlnite).
Pe lângă aceste documente mai pot exista și alte acte în funcție de situație, cum poate fi acordul vecinilor sau studiile.
Întregul proces de înființare a firmei poate fi parcurs online. În prezent, cele mai multe proceduri se parcurg online.
Înregistrarea ca persoană fizică autorizată nu este complicată, iar procesul implică zero costuri pentru cei care se vor ocupa singuri de el. Cei care vor să apeleze la un profesionist, situație recomandată, există mai mulți prestatori de servicii care oferă serviciul de înființare PFA online.
În principiu, este nevoie de cartea de identitate, de un sediu și de studii, acolo unde este cazul.
În baza cărții de identitate se va efectua rezervarea de denumire, după care se redactează actele indicate mai sus, se semnează și pot fi încărcate pe platforma registrului comerțului. Pentru încărcarea documentelor pe platformă va fi însă nevoie de semnătură electronică.
Registrul acordă termen următoare zi, dată la care dacă sunt îndeplinite toate condițiile se înființează PFA-ul, urmând ca actele să fie comunicate pe mail, semnate electronic, originale în mediul online.
PFA nu are obligația legală de a deschide un cont bancar, însă este recomandat să existe un cont pe firmă pentru o evidențiere mai bună a veniturilor. La fel, PFA nu are obligația legală de a avea un contabil.