Lenovo Yoga 910 - laptop premium pentru manageri [REVIEW]

Reperele mele de productivitate în privința laptopurilor sunt destul de simple. Sunt un fan al Macbook Air și caut să descopăr dispozitive asemănătoare, dar mai puternice. Lenovo Yoga 910 e unul dintre ele. L-am testat și vă spun ce cred despre el.

Acum doi ani am testat pentru prima oară un Lenovo Yoga. Se numea Lenovo Yoga 3 Pro și era un ultrabook superb. Balamaua, criticată de unii, mi se pare “a piece of beauty”, deoarece seamănă cu brățara unui ceas, iar tastatura Lenovo e una dintre cele mai bune de pe piață. Cu toate acestea, Yoga 3 Pro era complet lipsit de putere și era aproape imposibil de folosit. Yoga 910 nu intră în aceeași categorie. E deja un laptop care luptă de la egal la egal cu laptopurile de productivitate foarte performante, cu un Intel I7 de ultimă generație și un ecran 4K de 14 inci.

Este alternativa cu Windows pentru cei care vor un MacBook și, în ecosistemul sistemului de operare de pe PC-uri, e la competiție cu seria Zenbook de la Asus. Inclusiv chinezii alternativi au intrat pe piața asta, cu laptopuri Xiaomi, de exemplu, iar Dell oferă un spectaculos XPS cu un ecran care se duce din margine în margine.

Apasă pe săgeți pentru a afla despre design. 

 

Design

Lenovo Yoga 910 îmbină un design extraordinar cu unul îngrozitor de banal. Parcă sunt două școli de gândire al designului. Ecranul până în margini e superb, balamaua scoate laptopul în evidență, dar în rest e foarte plictisitor. Spatele gri și baza neagră a tastaturii sunt îngrozitor de lipsite de personalitate.

Laptopul are 1,38 kilograme și doar 14,3 milimetri grosime. Marginile sunt argintii, ceea ce dă un aer premium întregului ansamblu, în timp ce sub ecran e un spațiu negru destul de lat, deranjant. Tot acolo, sub ecran, este și camera web, poziționată neinspirat, tocmai pentru a putea păstra designul. Camera e bună, dar amplasarea ei o face ciudată, pentru că în toate conversațiile pari că nu te uiți la omul cu care vorbești pe Skype și ești filmat de jos.

Ca dezavantaj, zona de plastic din jurul trackpad-ului e predispusă la a primi urme și, la căldură, mâna transpiră destul de mult și poate deveni incomod pe termen lung. În partea dreaptă există și senzorul de amprentă, discret amplasat și care se integrează în filosofia de design Lenovo.

Apasă pe săgeți pentru a afla despre ecran și despre performanțe

Ecranul

Lenovo Yoga 910 are un ecran de 13,9 inci, 4K, touchscreen, care se duce destul de mult până în muchie. La nivel grafic, laptopul e impresionant pentru prețul său și poți să vizionezi filmele și prezentările extraordinar. Evident, e doar un laptop de productivitate, nu pentru jocuri, iar la editare video are probleme cu faptul că se încălzește puternic.

Ecranul are un unghi de vizualizare de 180 de grade și are glare. Pentru că e și touchscreen, e predispus la a atrage amprente foarte mult. De asemenea, cu ajutorul balamalei, ecranul poate să se rotească pe spate, până când Lenovo Yoga 910 devine o tabletă. Recunosc, nu am folosit laptopul în această configurație, ci doar în varianta de laptop clasic.

Performanțe

Procesorul de pe modelul disponibil era un Intel Core i7, combinat cu 16 GB de RAM și un SSD de 1TB. Lenovo Yoga 910 e laptopul cu cifre mari, iar asta se vede în cum se simte în folosire. Nu am avut probleme în a face un browsing intens pe Google Chrome cu 10 tab-uri deschise în permanență, să folosesc aproximativ 8 programe în același timp și să folosesc Photoshop și să fac niște editare video de bază.

Problema cu laptopul e optimizarea sa proastă atunci când e pe baterie. L-am ținut în priză în majoritatea timpului, ceea ce îl făcea să ruleze la performanțe maxime, dar atunci când îl scoteam, optimizarea era îngrozitoare, încât, pentru a avea autonomie mai mare își ucide performanța în totalitate. Evident, orice laptop funcționează la un nivel mai scăzut doar pe baterie, dar la Lenovo Yoga 910 lucrurile astea sunt extreme, pentru că setările standard sunt slabe. Pe baterie, laptopul s-a chinuit să ducă două tab-uri de Chrome și cam atât. Abia puteam să mut între aplicații. Soluția am găsit-o în setările Advanced din Power Settings (Control Panel) nivelul minim al procesorului pe baterie era de 5%. Așadar, pentru a economisi baterie, procesorul putea să coboare performanța cu 95%. L-am mutat mai sus (mare greșeală să-l pun pe 100% pe baterie, pentru că efectiv laptopul o lua din loc și mai avea puțin să zboare din cauza răcirii) și am reușit să-l stabilizez undeva la 45-50%, astfel încât performanța pe baterie să fie bună.

E un laptop pentru cei care vor să fie portabili, să-l ducă la prezentări și să-l aibă la birou. Mai degrabă, un laptop de CEO.

Următoarea pagină: Securitate și amprentă.

Securitate și amprentă

Unul dintre lucrurile pe care le-am apreciat la Lenovo Yoga 910 e zona de securitate și senzorul de amprentă. Laptopul poate fi securizat cu o parolă a contului de Windows (sau cel local), cu un PIN și cu amprenta. Senzorul este în partea dreaptă și e acționat ca la telefoane, prin așezarea degetului deasupra sa. În trecut, laptopurile aveau un sistem de securitate prin amprentă care răspundea la trecerea degetului de sus în jos pe senzor, dar nu era neapărat user friendly și arăta urât.

Am setat amprenta și, în afară de momentele când eram destul de grăbit sau aveam mâinile ude, a funcționat rapid, iar deblocarea e simplă. Pentru cei care vor să folosească un asemenea laptop pentru muncă sau țin la intimitatea lor, opțiunea este una foarte bună. Nu e de calitatea unui senzor de telefon, care răspunde mult mai rapid și mai des la atingere, dar e o adiție importantă care aduce un argument în favoarea lui Yoga 910.

Următoarea pagină: Tastatură și trackpad

 

Tastatură

Pentru mine, tastatura unui laptop e cea mai importantă în procesul de achiziție, pe lângă performanță. Apreciez și un ecran bun, dar nu mă interesează dacă e Full HD, 2K sau 4K. Așadar, la tastatură, pentru că scriu foarte mult, mă interesează să fie responsivă, să se țină bine butoanele și să nu joace și să nu aibă butoane amplasate greșit.

Tastatura de la Lenovo Yoga 910 e una căreia i-aș da nota 7/10. Responsivitatea e extraordinară și se scrie foarte ușor pe ea, ai un feeling foarte bun al apăsării, deși la început, în funcție de laptopul anterior, tastele ți se vor părea un pic mai rigide decât, să zicem la un Asus sau Macbook. În partea superioară sunt butoanele funcționale, dar au fost înlocuite practic cu funcții de productivitate. Ca să apeși F1 - F12, ai nevoie să apeși pe tasta Fn. Altfel, ai la prima atingere butoane de volum, luminozitate și mod avion sau închiderea camerei video.

Am avut o problemă cu butoanele de Shift. Butonul principal e în stânga, dar îl folosesc și pe cel din dreapta deseori, iar amplasarea lui lângă săgeți, dar într-o formă pătrată, nu dreptunghiulară, l-a făcut aproape imposibil de folosit fără să mă uit la tastatură.

Pentru o tastatură fără numpad, cea de pe Yoga 910 nu e înghesuită, iar butonul de Enter, deși e înjumătățită dimensiunea, poate fi apăsat cu ușurință fără a da din greșeală peste alte taste.

Trackpad

Un alt argument pentru un laptop atât de portabil este trackpad-ul bun. Puține branduri au reușit să facă o combinație de senzitivtate și exactitate care să se potrivească. Lenovo Yoga 910 poate fi folosit ușor cu ajutorul trackpad-ului fără mouse, deși, în comparație cu Macbook, nu se apropie încă. Cu toate acestea, nu te împiedici în trackpad, nu faci gesturi care să nu se vadă și în mișcările de pe ecran. Per total, e o experiență de 8 din 10.

Următoarea pagină: Conectivitate, porturi și autonomie

 

Conectivitate și porturi

Un alt argument pentru un laptop, chiar și pentru unul de mici dimensiuni, sunt porturile disponibile. Pentru laptopurile subțiri, ultraportabile, pretenția mea e să am măcar două porturi USB, pentru un mouse și pentru încărcarea telefonului sau a oricărui alt dispozitiv.

Din start, Lenovo Yoga 910 e un compromis. E foarte subțire și, din acest motiv, s-a renunțat la cel puțin un port USB. Încărcarea se face cu un port USB Type-C, în caz de urgență puteți să folosiți și un încărcător de telefon. Lenovo a încercat să riște un pic să se ducă spre viitor și a dotat laptopul cu două porturi USB Type C, pe aceeași parte, unul de încărcare și unul de transfer de date. Evident, al doilea port a fost nefolositor. Pe cealaltă parte e o mufă de căști și butonul de oprire sau pornire. Buton pe care l-am acționat în mod continuu închizând laptopul atunci când voiam să-l transport.

Autonomie

Lenovo se laudă cu 10 ore și jumătate de autonomie în specificațiile tehnice, dar acestea sunt disponibile doar într-un mediu foarte controlat și fără să faceți un browsing intens sau YouTube. Eu l-am folosit relativ obișnuit: 6-7 tab-uri de internet, unul de YouTube, mai multe aplicații și programe deschise, sincronizare de fișiere dezactivată. De asemenea, am folosit laptopul la rezoluția maximă, UHD, adică 4K.

Rezultatele mele au fost aproximativ 6 ore jumătate - 7 de autonomie în condiții de folosire de acest tip. Laptopul, fiind un Windows, trebuie setat bine pentru a se mișca așa cum trebuie când nu e conectat la priză. De obicei, procesorul intră într-un stadiu de economisire al bateriei, indiferent de modul ales - Power, Balanced sau Energy Saver. Eu am setat procesorul la o valoare maximă de 60%. Nu încercați să-l dați la o valoare maximă de 100% pentru că laptopul se va chinui să-i facă față și autonomia scade spre 4 ore jumătate, iar dispozitivul se încălzește.

Un amănunt deranjant la laptop e încărcătorul. Mai exact, lungimea acestuia. E un pic mai lung de un metru, ceea ce înseamnă că trebuie să ai o priză sau un prelungitor foarte aproape. Cum mie îmi place să mă uit pe canapea la filme, laptopul stă, de obicei, pe un scaun. Prizele sunt la aproximativ doi metri, așa că mi-a fost foarte greu să poziționez laptopul bine. De cele mai multe ori l-am folosit fără a fi conectat la priză.

Ultima pagină: Sunet și raportul calitate/preț

Sunet

Există două boxe JBL cu Dolby Audio Premium. Deși nu setez audio prea mult la dispozitivele mele, aici nici nu a fost nevoie. Atât cât l-am folosit, sunetul oferă o calitate și un volum excelent pentru dimensiunile laptopului.

Raport calitate/preț

Laptopul în configurația folosită de mine costă 7.700 de lei. Sunt valori apropiate de MacBook Pro, dar este absolut normal la această calitate și la aceste performanțe. Varianta cu 512 GB SSD costă 7.500 de lei, iar cea cu 8 GB de RAM ajunge și la 6.200 de lei, ceea ce deja e fix în prețul MacBook Pro, care e concurentul direct.

Ca raport calitate/preț, Yoga 910 e un dispozitiv premium, pentru cei care vor să dea bani pe tehnologie și care vor să se bucure de un dispozitiv de top. E un laptop de manager, în primul rând, fiind ușor de transportat și de folosit.



Citeste si