Roboți la cratiță. Unde vom accepta prietenii mecanici?

Un studiu recent scoate la iveală câteva concluziii interesante referitor la gradul de acceptare a roboților din partea oamenilor și dezvăluie sarcinile pe care aceștia le-ar mașinăriilor care funcționează pe baza inteligenței artificiale.

Am aflat de la antreprenorii români că angajații nu se tem de automatizare și de faptul că roboții ar putea să-i înlocuiască. Ba dimpotrivă, atunci când au realizat beneficiile roboților la locul de muncă, a urmat faza în care îi umanizau și chiar le puneau etichete, așa că pe unii roboți „români” îi acum cheamă Vasile, Ion sau Gheorghe.

Un studiu recent scoate la iveală câteva concluziii interesante referitor la gradul de acceptare a roboților din partea oamenilor. Study.com a chestionat 1.031 de americani cu vârsta de peste 18 ani și i-a întrebat ce sarcini le-ar îndredința mașinăriilor care funcționează pe baza inteligenței artificiale.

Se pare că cei mai mulți s-ar simți mai confortabil dacă roboții le-ar repara mașinile (54%) în loc să-i lase la volanul acesteia. Astfel, doar 29% dintre cei chestionați s-ar simți în siguranță cu un robot la volanul mașinii și doar 14% le-ar permite să le ducă la școală copiii. În același timp, jumătate dintre cei chestionați ar fi de-acord să aibă un robot care să le gătească. 

Surprinzător sau nu, cea mai mare pondere au înregistrat-o sarcinile servile, unde 73% ar lăsa roboții să curețe în casă ori să livreze colete. Următoarele sarcini menționate cel mai des sunt suportul tehnic (69%) și îngrijirea curților (64%).

Se pare că oamenii au cea mai puțină încredere în capacitatea roboților de a îndeplini sarcini de natură foarte personală sau cele care presupun judecăți complexe și educație avansată. Astfel, 8% ar permite roboților să le aleagă soții, în timp ce 14% ar fi de-acord ca aceștia să-i apere într-o instanță de judecată sau să aleagă candidatul la Senat din partea partidului lor.

Este foarte probabil ca roboții să înlocuiască la un moment dat și joburi la care ne așteptăm mai puțin, cum sunt criticul de film sau consilierul de orientare profesională, având în vedere că 70% dintre cei chestionați ar accepta ca roboții să le facă recomandări de entertainment și, respectiv, 60% ar aplica la facultățile sugerate de aceștia.

Mai puțin amenințați de roboți ar trebui să se simtă agenții de pază și comercianții din retail. De asemenea, roboții ar fi mai puțin acceptați în calitate de profesori (33%), în timp ce 24% i-ar lăsa pe aceștia să le scrie testamentul și tot atâția ar accepta să efectueze o intervenție chirurgicală sau să prescrie medicamente.

Foto credit: studiostoks / Deposit Photos



Citeste si