- 8 Ianuarie 2019
Locurile în care găsești sute de planuri de afaceri pentru ideea ta
Sunt câteva aspecte esențiale pe care trebuie să le însumeze orice plan de business, după cum urmează:
- Rezumat: prezinți afacerea pe scurt și spui care sunt obiectivele tale.
- Prezentare generală și obiective: detaliezi problema pe care vrei să o rezolvi, cum vei face asta și ce avantaje competitive ai.
- Oportunități de piață: evaluezi piața, publicul țintă, tendințele din piață și competiția.
- Marketing și vânzări: explici cum vei crește compania.
- Echipa de management și operațiuni: explici cum vei conduce compania și modul în care va fi structurată.
- Analiză financiară: prezinți cheltuielile prevăzute, veniturile, fluxul de numerar și alte aspecte financiare.
- Cerere de finanțare (dacă asta urmărești): menționezi suma de care ai nevoie și detaliezi modul în care vei cheltui banii.
- Anexe: atașezi CV-uri, imagini, istoric de credit, brevete, licențe sau scrisori de referință.
Un scurt ghid despre cum să scrii un plan de afaceri am scris pentru tine și aici.
Chiar dacă vei afla tot ceea ce trebuie să conțină un plan de afaceri, cu siguranță îți va fi de ajutor să vezi cum arată câteva exemple concrete. Am găsit pe Entrepreneur prezentate cinci locuri în care găsești sute de planuri de afaceri pentru ideea ta.
BplansAici vei găsi peste 500 de exemple pentru planul de business, adaptate pentru diverse industrii, inclusiv:
- retail și magazine online
- servicii
- sănătate și asistență medicală
- restaurante, cafenele și brutării
- servicii pentru animale de companie
- consultanță
- saloane de înfrumusețare și spa
- producție
LivePlan este un alt loc în care găsești inspirație pentru a pune pe hârtie planul tău de business. Și acestă platformă, la rândul său, oferă sute de exemple în mai multe industrii. În plus, aici poți alege unul dintre cele 10 template-uri dezvoltate profesionist, care te vor ajuta să faci un plan de business să arate impecabil.
ACCA GlobalACCA Global are trei planuri de afaceri fictive care pot fi descărcate. Domeniile de activitate prezentate sunt destul de nișate, dar probabil că pot fi adaptate și pentru afaceri din aceleași ori sfere conexe de activitate: un plan de business pentru o cafenea în aeroport, o companie care importă piatră și unul pentru eficiența consumului de combustibil
Administraţiei Micului Business din SUAInstituția pune la dispoziție un ghid complet pentru planuri de afaceri și, de asemenea, propune o analiză aprofundată în ceea ce privește diferența dintre un plan de afaceri clasic și un plan de afaceri de lean startup. Ce este lean startup și de ce ar trebui să folosești metodologia îți explicăm într-un video din categoria #StartupDictionary. Pe acest site vei găsi un plan de afaceri clasic pentru o firmă de consultanță și plan de afaceri de lean startup pentru o companie de jucării.
ShopifyChiar dacă aici vei găsi un singur plan de business, este unul destul de bun. Exemplul a fost realizat în baza unei companii fictive de îmbrăcăminte organică.
Ca bonus, îți recomandăm să citești aici și despre câteva programe care te învață să faci planuri de afaceri și te ajută cu finanțare.
Dacă te-ai decis ca anul acesta să iei în considerare ajutorul din partea statului, citește aici tot ce trebuie să știi despre programul Start-up Nation 2019. Mai ai timp până pe 12 februarie să depui dosarul pentru ediția 2018-2019, pentru a avea acces la finanțarea în valoare de 200.000 de lei pe care o pune la bătaie guvernul român. Descarcă documentele necesare pentru a le analiza din acest link.
Accesează aici aplicația de înscriere în programul Start-Up Nation 2018.