- 24 Aprilie 2018
Malta, capitala criptomonedelor - vrea să devină un hub global în blockchain
Specialiștii în asistență fiscală spun că România, la fel ca majoritatea țărilor, este încă departe de a reglementa aceste monede ca și concept, motiv pentru care ne întrebăm ce facem cu banii din criptomonede - cum încadrăm legal veniturile? Dar se pare că tocmai cea mai mică țară europeană a găsit soluția. Malta își dorește să devină una dintre cele mai prietenoase jurisdicții pentru criptomonede, un sector care a ridicat îngrijorări în rândul autorităților de reglementare.
Ceea ce vrea să facă Malta este să ofere proprietarilor de schimb valutar și utilizatorilor o certitudine asupra viitorului. Astfel, noile reglementări ar asigura un cadrul legal pentru modul în care operează brokerii, bursele, administratorii de active și comercianții. Se vehiculează și o cifră de 5% pentru impozitarea companiilor internaționale, scrie Bloomberg.
Prim-ministrul din Malta, Joseph Muscat, și-a arătat deschiderea pentru reglementarea monedelor virtuale argumentând că acestea sunt „viitorul inevitabil al banilor”. În plus, cele mai mari schimburi de criptomonede din lume, cum ar fi Binance, și-au anunțat deja intenția și planurile de relocare a activităților în Malta. Pentru investitori, transparența și certitudinea din punct de vedere legal ar trebui să fie un lucru bun, luând în considerare fraudele, atacurile cibernetice și măsurile dure de reglementare.
Deși poziția Maltei este una futuristă, nu putem să nu ne întrebăm și care sunt motivele ascunse ale jucătorilor interesați de promovarea unei cadru legal favorabil pentru criptomonede. În contextul unor scandaluri răsunătoare de corupție și spălare de bani, inclusiv moartea unui jurnalist care a scris despre corupție la nivel înalt, unii europarlamentari și-au exprimat îndoielile în privința statului de drept în Malta.
În același timp, Uniunea Europeană nu a prezentat încă propuneri clare asupra unei reglementări a criptomonedelor, ceea ce oferă Maltei ocazia să preia conducerea în conturarea propriului cadru. Totuși, UE și-a exprimat deschiderea spre noile tehnologii, prin stabilirea unor parteneriate în blockchain și în ceea ce privește inteligența artificială, deci este posibil ca în viitorul apropiat să avem și noutăți legate de criptomonede. Dar lucrurile s-ar putea schimba dacă UE decide să dezvolte un regim mai aspru pentru criptomonede.