Noul Regulament GDPR îți permite să afli ce spun colegii despre tine

Te-ai întrebat vreodată ce spune șeful sau colegii tăi despre tine în spatele tău? Odată cu intrarea în vigoare a noului regulament privind protecția datelor cu caracter personal va fi foarte ușor să afli asta.

În conformitate cu GDPR, regulamentul general privind protecția datelor personale care intră în vigoare pe 25 mai, orice persoană care locuiește în Europa poate solicita oricărei companii datele pe care le colectează despre ea, inclusiv angajatorului. 

Așadar, dacă un angajat depune o cerere de acces la informații - prin email, fax sau o scrisoare - și solicită datele personale pe care le deține o companie, aceasta va avea la dispoziție 30 de zile pentru a colecta toate informațiile. Aici sunt incluse e-mailuri care fac referință la angajat, precum și rapoarte de performanță, interviuri de angajare, înregistrări despre salarizare și absență, acces la imaginile de pe camerele de supraveghere, înregistrări ale apelurilor telefonice către, dinspre sau despre persoana respectivă.

Totuși, compania nu are dreptul să divulge informații personale despre alți angajați, astfel că ar trebui să dai cu presupusul despre cine sunt celelalte persoane indicate în dosarul solicitat de tine.

Dacă o companie șterge oricare dintre aceste date pentru a împiedica divulgarea lor după ce angajatul face acea cerere de acces, aceasta poate fi pasibilă de sancțiuni penale. Este adevărat, însă, că este puțin probabil ca angajații să facă astfel de solicitări fără un motiv întemeiat, cum ar fi o dispută la locul de muncă.

În același timp, există îngrijorări în privința faptului că acest drept ar putea fi exploatat de către activiști pentru a pedepsi o companie, depunând mai multe cereri simultan, prin care ar forța, astfel, compania să dedice resurse pentru a răspunde în intervalul celor 30 de zile.

 



Citeste si