- 25 Octombrie 2018
„Pagini Aurii” cu investitori - unde găsești finanțare pentru startup
Dacă faci o căutare pe site-ul nostru pentru cuvântul „pitch”, o să vezi că am scris mai multe articole despre cum arătau primele pitch-uri ale companiilor de miliarde, vei afla care sunt cele 15 lucruri pentru care să ai un răspuns, dar și care sunt secretele unui pitch bun atunci când ajungi în fața investitorilor.
Iar acum, dacă tot ești pregătit să ții un pitch care să golească buzunarele, ar fi cazul să știi și care sunt platformele unde poți găsi investitori pentru afacerea ta. Mai jos sunt cinci dintre acestea.
PitchbookPitchbook este, practic, un fel de Pagini Aurii și o resursă care îți permite să filtrezi investitorii cu peste 100 de criterii și caracteristici diferite ale fondului. Toate aceste informații pot fi apoi exportate direct în Salesforce sau Excel pentru o utilizare mai simplă și filtrare personală. Unul dintre dezavantajele platformei este prețul acesteia, întrucât poate depăși 5.000 de dolari pe an. Totuși, dacă știi pe cineva cu acces la Pitchbook, ai putea să te scoți mai ieftin. Dacă nu îți permiți, găsești mai jos câteva resurse care au versiuni gratuite.
SignalSignal.VC este un motor de căutare pentru investitori. Un motiv în plus pentru care ai alege să-l folosești este faptul că accesează rețeaua ta de pe LinkedIn pentru a determina puterea conexiunii tale cu anumiți investitori. În plus, această pagină îți arată care sunt domeniile pe care preferă să le finanțeze fiecare investitor, limitele investițiilor, preferințele geografice, dar și exemple de startup-uri în care au investit anterior. În cele din urmă, Signal.VC permite selectarea rundei de investiții pe care vrei să o ridici (seed, A, B, C etc.), pentru a te asigura că vei găsi VC-uri potrivite. Platforma este gratuită pentru pachetul standard, dar vine și cu o versiune premium, cu opțiuni extinse.
VCWizVCwiz se adresează, în special, startup-urilor care sunt în căutarea unor investiții de tip seed. Opțiunile sunt similare cu cele de mai sus, utilizatorul având posibilitatea să filtreze căutările în funcție de stadiul de investiții, sector, industrii, orașe și startup-uri similare în care a mai investit. În plus, pe lângă filtrarea industriilor, VCwiz permite căutarea în funcție de teme, ceea ce lărgește raza de selecție. De asemenea, ai posibilitatea să vezi fișa extinsă a partenerilor din cadrul firmei de investiții și informații suplimentare despre activitatea acestora. Un alt avantaj este faptul că le poți da follow, exact ca pe rețelele sociale, pentru a primi alerte atunci când încheie o tranzacție, scriu o postare sau pleacă din firmă.
CrunchbaseCB este, probabil, una dintre cele mai cunoscute platforme de acest fel. Aceasta permite utilizatorilor să caute VC-uri și investitori pe baza mai multor criterii de selecție. Din păcate, versiunea gratuită limitează posibilitățile - aceasta îți permite să-ți vizualizezi și să-ți editezi profilul Crunchbase, să-ți faci o listă a companiilor pe care vrei să le urmărești și să folosești motorul de căutare, limitat la doar două filtre. În același timp, versiunea premium îți dă acces la criterii de filtrare nelimitate, pentru 29 de dolari pe lună. În plus, CB Pro include o varietate de resurse, precum grafice, instrumente de analiză, opțiuni de căutare avansată, alerte personalizate și integrare Excel.
AngelListAceasta este mai potrivită dacă ești în căutarea unui investitor angel sau anumiți parteneri VC. AngelList permite, printre alte lucruri, și clasificarea investitorilor în funcție de rol, locație, piață, companii, număr de investiții. Modul de funcționare a platformei este similar cu cel de pe LinkedIn, diferența fiind că servește ca un portal de investitori mai mic și mai concentrat.
Opțiuni flexibileDacă afacerea ta nu are nevoie momentan de investitori mari, ci doar capital pentru extindere, achiziții și dezvoltare, poți apela la soluții pentru IMM-uri şi produse dedicate reducerii cheltuielilor operaţionale cu banca, de la Banca Transilvania. Ai Contul Primul An Gratuit, Pachetul de cont curent sau Linia de credit fără garanţii. Iată mai multe detalii aici.