- 2 Martie 2018
Până să vină apocalipsa roboților, aceștia ne salvează din incendii
Robotul Walk-Man este capabil să localizeze incendiul, să meargă spre acesta și să folosească un stingător. Pe parcursul întregii operațiuni, „pompierul” colectează imagini din mediul în care se află și le trimite către echipa de urgență umană. Aceștia din urmă folosesc datele pentru a analiza situația și pentru a ghida robotul de la distanță. Controlul se face printr-o interfață virtuală și un costum cu senzori. Acesea îi permit coordonatorului să îi transmită robotului instrucțiuni de manevră.
Robotul umanoid devine capabil să meargă în interiorul unor clădiri fiind dirijat de către om, să manevreze instrumentele folosite de oameni și să se confrunte cu dezastre în medii periculoase pentru oameni. „Va demonstra noi abilități, inclusiv manipulare puternică, locomoție echilibrată și rezistență fizică", a declarat coordonatorul proiectului, pentru Digital Trends.
Cea mai recentă versiune a robotului Walk-Man, care se află acum în etapele de evaluare finală, are un corp superior modernizat, cântărește mai puțin și este mai puternic. Inginerii au reușit să reducă din greutate, iar acum cântărește aproximativ 100 de kilograme. Această îmbunătățire conferă brațelor o rezistență mai mare cu 40%, o capacitate de încărcare de circa 10 kilograme. De asemenea, odată cu reducerea greutății și a dimensiunii a crescut viteza de mișcare și de funcționare.
De asemenea, a crescut puterea calculatorului de bord. Astfel, împreună cu software-ul robotului, calculatorul îi permite acestuia să efectueze sarcini mai rapid decât sistemul original.
În timpul unui test, Walk-Man a simulat o misiune în interiorul unei instalații industriale afectată de cutremur. Având în vedere că existau scurgeri de gaz și izbucnise un incendiu, situația era prea periculoasă pentru oameni. Astfel, robotul a fost condus printr-o cameră afectată și i s-a cerut să elimine pericolul. Robotul a deschis ușa, a intrat în încăpere, a localizat conducta care controla scurgerea de gaz și a reușit să o închidă. Apoi, a înlăturat resturile din calea lui și a oprit focul cu un stingător.
Costrucția robotului a început în 2013. El a fost dezvoltat de către inginerii de la IIT-Istituto Italiano di Tecnologia, cu finanțare din partea Comisiei Europene.