Robotul românesc de care se sperie toate ecranele telefoanelor

RINF Tech, companie românească specializată în furnizarea de soluții tehnologice integrate, a prezentat în premieră la evenimentul Internet & Mobile World 2016 robotul IQ MATT, un sistem de testare automată pentru dispozitive cu touchscreen.

IQ MATT poate să testeze orice tip de touchscreen, inclusiv telefoane inteligente sau tablete. Aflat momentan în faza de prototip, robotul de concepție românească va putea fi folosit începând cu anul viitor la scară largă pentru servicii de testare automată atât pentru companii telecom sau IT, cât și pentru industria producătoare auto sau în transporturi.

Am fost prezenți la Internet & Mobile World 2016, unde am văzut pe viu o demonstrație cu IQ MATT. Tot acolo, am stat de vorbă cu Mihai Crăciunescu, Robotics Engineer la RINF Tech. Acesta ne-a povestit mai multe despre robot, despre necesitatea acestui tip de testare automată pe piață și despre cum poate verifica calitatea oricăruit tip de dispozitiv cu touchscreen: ”Este un robot folosit pentru testarea automată a ecranelor diverselor dispozitive mobile. Poate realiza toată gama de gesturi care caracterizează un utilizator uman, pinch, swipe etc. Se uită la ecran și identifică diferitele aplicații sau zonele pentru text. Nu mai există alt robot de testare care să pună toate aceste funcționalități cap la cap. Cei deja aflați pe piață știu doar un gest-două”.

Totodată, IQ MATT are capacitatea de a imita multiple gesturi umane în interacțiunea cu orice touchscreen și de a executa funcții combinate de atingere a ecranului (tap, swipe, pinch, twist, zoom in, zoom out etc.). Aceste abilități, de altfel, îl și diferențiază pe acesta de alți roboți de testare care pot executa doar funcții unice (tap sau swipe etc.). Gesturile realizate, împreună cu identificarea de simboluri (icons) și câmpuri de interes (butoane, aplicații etc.), oferă posibilitatea ca IQ MATT să fie adaptat la orice scenariu de test. Spre deosebire de un tester manual, robotul poate executa cicluri lungi de testare, de peste 24 de ore: ”Cu ajutorul camerei video, el detectează ce dispozitiv are de testat sau unde sunt diferitele butoane de pe aparat. E foarte inteligent. Astfel putem aplica testele oricărui tip de device. Camera se uită deasupra ecranului, găsește pozițiile iconițelor, conform testului dat, iar data următoare face totul în mod automat. Memorează unde sunt toate punctele de interes, să spunem așa. Viteza robotului însă e limitată de dispozitiv și de rapiditatea acestuia în calcule. Normal că se va mișca mai greu pe un telefon mai încet, de exemplu”.

“RINF Tech investește constant în tehnologie și dezvoltarea portfoliului de servicii pentru clienți. Prin IQ MATT ne dorim să oferim o soluție compactă și flexibilă pentru servicii eficiente de testare, cu aplicabilitate în multiple industrii. IQ MATT este un produs 100% românesc, o dovadă a expertizei noastre în zona de servicii de asigurare a calității, dar și în dezvoltarea de soluții cu un grad ridicat de inovație tehnologică. Ne bucură această oportunitate de a demonstra încă o dată potențialul industriei IT românești de a oferi servicii și soluții inovatoare, în pas cu cele mai noi tehnologii și tendințe globale, spre beneficiul clienților de pe piata piața locală și internațională”, a declarat Constantin Iftime, CEO RINF Tech.

Robotul IQ MATT asigură servicii de testare automată cu un grad ridicat de precizie. Folosind algoritmi din domeniul Computer Vision, robotul poate recunoaște imaginile, dar și aplicațiile afișate, fiind capabil nu doar să navigheze pe ecran într-un anumit punct, dar și să interacționeze cu o anumită aplicație, independent de sistemul de operare pe care aceasta rulează.

”Acum un an am început să lucrăm la el, mai întâi cu faza de proiectare, apoi cu cea de dezvoltare. El se adresează companiilor producătoare de dispozitive cu touchscreen, urmând a fi disponibilă închirierea lui pentru teste. Poate fi folosit chiar și pentru testarea ecranelor de bancomat. Dimensiunea robotului poate fi modificată în cazul în care ai nevoie să testezi calitatea unui ecran mai mare. Momentan el permite până la 15 inci. E încă în fază de prototip, când va fi gata va arăta cu totul altfel. Testează mult mai repede decât orice resursă umană și de aceea va fi la mare căutare”, a mai declarat Mihai Crăciunescu pentru start-up.ro.



Citeste si