România, pe ultimul loc în UE la investiții în cercetare și dezvoltare

România este codașă la investiții în cercetare și dezvoltare (R&D), cu un buget de aproape 7 ori mai mic decât liderul clasamentului - aceasta este concluzia unui raport realizat de Eurostat privind cheltuielile statelor UE în 2017.

Statele membre ale Uniunii Europene au investit împreună aproape 320 de miliarde de dolari în Cercetare și Dezvoltare (R&D) în 2017. Intensitatea cercetării (calculată ca raport între cheltuielile totale de R&D şi PIB) a fost de 2.07%. Prin comparație, în 2007 era vorba de 1,77%, se arată într-un comunicat lansat de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. În același timp, unul dintre obiectivele strategiei Europa 2020 este creșterea bugetului alocat pentru R&D până la 3%.

Cele mai multe investiții (66%) s-au făcut în sectorul întreprinderilor, acesta fiind urmat de învățământul superior (22%), sectorul guvernamental (11%) și sectorul non-profit (1%).

Cheltuielile în R&D și intensitatea acestuia sunt factori esențiali în inovare. Tocmai de aceea, bugetul semnificativ alocat pentru cercetare și dezvoltare a făcut din Germania țara cu cea mai inovatoare economie din lume. 

În topul țărilor unde s-a înregistrat cea mai mare intensitate a cercetării și dezvoltării au intrat Suedia, cu 3,33%, Austria (3,16%) și Danemarca (3,06%), Germania fiind pe locul 4, cu 3,02%. La polul opus sunt Cipru (0,56%), Malta (0,55%) și Letonia (0,51%). 

România este pe ultimul loc în UE la investiții în cercetare și dezvoltare, înregistrând 0,5% la intensitatea cercetării. Cea mai mare creștere în ultimii zece ani s-a înregistrat în Austria, unde intensitatea cercetării a urcat de la 2,42%, în 2007, până la 3,16% în 2017. 

Conform raportului, sectorul întreprinderilor este cel în care majoritatea țărilor au desfășurat cele mai multe activități de cercetare-dezvoltarea în 2017, excepție fiind Cipru și Letonia, care au prioritizat învățământul superior, și Lituania, care a pus accent pe ambele sectoare în aceeași măsură.

În ceea ce privește investițiile R&D în sectorul întreprinderilor, cele mai mari s-au înregistrat în Slovenia (75%), Ungaria (73%), Irlanda și Suedia (ambele cu 71%). În același timp, România este țara cu cele mai multe investiții R&D în sectorul guvernamental (32%), fiind urmată de Lituania (28%) și Luxemburg (28%).

Raportul complet realizat de Eurostat poate fi consultat aici.

Foto credit: alexlmx/ Deposit Photos

 



Citeste si