Sierra Leone și ONU lansează un sistem de identificare pe blockchain

Sierra Leone colaborează cu două divizii ale Organizației Națiunilor Unite și o organizație non-profit din zona tech pentru a dezvolta un sistem de identificare bazat pe blockchain.

Se pare că Sierra Leone este un stat atractiv pentru diverse experimente folosind tehnologia blockchain. În luna martie, a fost o adevărată frenezie în jurul știrii că acolo au avut loc primele alegeri verificate cu blockchain ca mecanism antifraudă. Ulterior, acest lucru a fost infirmat de autorități și s-a aflat că organizația de la care au pornit zvonurile a avut acces la doar 2% din totalul secțiilor de vot deschise. Totuși, intenția rămâne una lăudabilă.

De această dată, două divizii ale Organizației Națiunilor Unite au stabilit un parteneriat cu Sierra Leone și un ONG din zona tech, Kiva, pentru a lansa un sistem de identificare a identității cetățenilor folosind tehnologia blockchain. Obiectivul proiectului este acela de a „moderniza biroul de credite”, au declarat oficiali din cadrul parteneriatului, relatează Coindesk.

Unul dintre motivele pentru care s-a decis lansarea proiectului în Sierra Leone este faptul că aici există un singur birou de credite, care deservește 2.000 de oameni, ceea ce reprezintă mai puțin de 1% din întreaga populație. Mai mult, 80% dintre cetățeni nu dețin un cont bancar.

Prin intermediul acestui proiect, cetățenii din Sierra Leone vor primi instrumente de identificare personală și un portofel digital personal, cu istoricul lor de credit. Aceștia ar urma să aibă control absolut asupra datelor și vor putea să-și înregistreze toate operațiunile de împrumut și rambursare a creditelor în rețeaua blockchain.  

Proiectul a fost anunțat în cadrul celei de-a 73-a Adunări Generale a Națiunilor Unite, atunci când ONU și-a anunțat intenția de a rezolva probleme sociale globale folosind blockchain. Potrivit reprezentanților Fondului Națiunilor Unite pentru Dezvoltarea Capitalului (UNCDF), odată cu implementarea acestui proiect, Sierra Leone va avea unul dintre cele mai avansate și securizate birouri de credite și ar servi drept exemplu, atât pentru națiunile în curs de dezvoltare, cât și pentru cele dezvoltate. De asemenea, va fi o schimbare radicală a peisajului de incluziune financiară.

 

 



Citeste si