- 5 Iulie 2018
Soluții inovatoare pentru combaterea sărăciei energetice în România
Există între 50 și 125 de milioane de oameni care se luptă zilnic pentru a-și asigura încălzirea, răcirea și energia electrică în locuință la un preț accesibil, potrivit datelor furnizate de către Parlamentul European. Soluțiile creative și de schimbare a sistemelor sunt necesare pentru a transforma această problemă într-o oportunitate. Despre startup-urile care schimbă sectorul energetic găsești mai multe detalii aici.
La nivel european, rețeaua globală Ashoka a co-creat, împreună cu Fundația Schneider Electric, prima și cea mai mare competiție europeană de idei pentru combaterea sărăciei energetice: Social Innovation to Tackle Fuel Poverty. Zeci de idei din mai multe țări europene au fost evaluate, iar semifinaliștii au trecut printr-un proces intensiv de accelerare și finanțare.
De curând, Ashoka a organizat un eveniment la care au participat și finaliștii competiției Social Innovation to Tackle Fuel Poverty. Fiecare dintre cei 4 prezenți și-au prezentat soluția, subliniind problema pe care au încercat să o rezolve, cum au obținut suportul factorilor interesați, cum au creat un model de business fezabil și sustenabil și care sunt posibile capcane, dar și oportunități de scalare.
Soluții pentru combaterea sărăciei energeticeMediul de antreprenoriat social din România se bucură de foarte mult potențial nevalorificat, dar este încă în stadiu incipient, iar provocările inovatorilor sociali sunt foarte diverse.
În a doua parte a evenimentului organizat de Ashoka, s-au creat mai multe grupuri de lucru care, alături de facilitatori, au dezbătut problemele existente în România, au propus căi de rezolvare și un plan de lucru pentru următoarele luni. Tematicile de discuție au fost eficiența energetică, informarea consumatorului, protecție și conștiientizare / consiliere energetică, rolul sectorului privat în combaterea sărăciei energetice.
Un total de 30 de inovatori sociali au lucrat împreună pentru a creiona un traseu prin care să fie construită în România o comunitate de oameni implicați în crearea de soluții concrete la această presiune, dincolo de cercetări sau campanii de informare.
A rezultat o nevoie clară de cartografiere a tuturor inițiativelor cetățenești și ONG-urilor care, într-o formă sau alta, abordează subiectul, fie dintr-o perspectivă a asistenței sociale, fie din cea a locuirii sau eficienței energetice. Soluțiile cu impactul cel mai mare, au concluzionat ei, sunt cele generate și finanțate la nivel local, o posibilitate în unele comunități din România confruntate cu problema locuirii informale fiind inclusiv producția descentralizată de electricitate din surse regenerabile, în sisteme asemănătoare cu cele pilotate deja în Asia de Sud.
Soluții asemănătoare celei implementate de Verbraucherzentrale din Germania - unul dintre finaliștii competiției (o inițiativă care oferă consiliere bugetară și juridică, gratuit, dar și consiliere cu privire la modalitățile de economie la energie pentru gospodăriile afectate de sărăcie energetică) - ar putea funcționa ușor și în România, unde este mare nevoie de consiliere unu la unu a cetățenilor cu privire la drepturile de care ar putea beneficia, dar și la cum să își planifice bugetul familiei în general, nu doar cel dedicat cheltuielilor cu energia. Vectorii care ar putea determina cea mai mare schimbare sunt asistenții sociali, susținuți de o rețea de sprijin, care să cuprindă atât experți tehnici, cât și reprezentanți ai media. Vezi aici și ce face un dinozaur din energie cu inovația unui startup.
În ceea ce privește locuințele informale, cele mai afectate de sărăcie energetică, în condițiile în care 165.000 de români trăiesc în sărăcie extremă, în absența unei legislații naționale îmbunătățite, autoritățile locale ar putea juca un rol esențial, ca parte dintr-o coaliție mai largă de factori interesați, în vederea conectării, în regim pilot, a respectivelor locuințe la electricitate.
În România există deja antreprenori care negociază pentru tot blocul facturile la utilități ca să plătești mai puțin.
Finaliștii competiției Social Innovation to Tackle Fuel PovertySamenlevingsopbouw (Belgia) este un sistem de închiriere și achiziție în rate, în condiții speciale de finanțare, de aparatură electrocasnică având o clasă energetică superioară, deci capabilă să genereze economii de energie. Această soluție inovatoare oferă acces la aparatură electrocasnică eficientă pentru oamenii care în mod normal nu își pot permite astfel de dispozitive.
ECODES (Spania) este o organizație care oferă o soluție tehnologică la problema sărăciei energetice. Pagina web realizată în cadrul proiectului conținute un chestionar menit să adune date referitoare la starea familiei și a locuinței și date cu privire la contractele de utilități de la persoanele vulnerabile. Pe baza acestor date aplicația oferă un raport personalizat cu sfaturi pentru reducerea consumului la energie și pentru facturi mai mici la energie. Oferă de asemenea o hartă interactivă care permite oricui să găsească subvenții și inițiative de reducere a sărăciei energetice în respectiva localitate/ regiune..
Verbraucherzentrale NRW (Germania) a venit cu o inițiativă prin care oferă consiliere bugetară și juridică, gratuit, dar și consiliere cu privire la modalitățile de economie la energie pentru gospodăriile afectate de sărăcie energetică. De asemenea, caută să îmbunătățească cadrul legislativ și economic al consumatorilor vulnerabile prin activități de advocacy și relații publice.
Plymouth Energy Community (Marea Britanie) este o organizație care funcționează pe baza unui model hibrid, adică are o ramură financiară și una socială. Aceasta se concentrează pe trei obiective majore: reducerea facturilor la energie și a sărăciei energetice, îmbunătățirea eficienței energetice și generarea unui flux de energie verde locală către oraș. Unul din obiectivele lor principale este conștientizarea comunității cu privire la oportunitățile avute la dispoziție și oferirea de cunoștințe și putere pentru a acționa în beneficiul propriului viitor energetic.