- 19 Aprilie 2019
Soții care aduc joburi în comerțul online. "Tabăra Startup Your Life a fost o investiție, nu un cost"
Startup Your Story este o serie de articole prin care spunem poveștile participanților la edițiile anterioare ale taberei Startup Your Life. Este atât un fel de a le mulțumi, cât și o modalitate de a-ți arăta ție, viitor participant, cine ți-ar putea fi colegii și cum te influențează tabăra. Înscrie-te acum la tabăra Startup Your Life.
Ciprian Drăgoi are 30 ani și spune că a pornit ca autodidact în programare web de la 16 ani. Până la 18 ani deja făcea bani din freelancing și începea să afle mai multe și despre celelalte laturi ale unei afaceri pe internet - despre SEO, Marketing. „Primele site-uri proprii erau, în principiu, copii la ceea ce funcționa la vremea respectivă - site-uri de bancuri, referate, versuri, anunțuri - și cu ele am început să fac și primii bani care nu veneau direct din orele de programare”, povestește Ciprian.
Imediat după ce a terminat clasa a XII-a, n-a fost atras de ideea de a merge la facultate și s-a angajat în cadrul unei agenții web, pentru că, din spusele lui, era curios despre ce înseamnă a fi angajat. „După primele săptămâni de la angajare le-am cerut concediu o lună. Mi-au dat 3 săptămâni și tot eu eram nemulțumit”, își amintește el amuzat.
Ciprian spune că, trecând prin toate aceste experiențe - freelancer, angajat, partener și având proiecte proprii - a realizat că ultima i se potrivește cel mai bine cu felul lui de a fi, iar în ultimii 3 ani a făcut progrese în această direcție.
Parteneri de viață și de businessCiprian nu face antreprenoriat de unul singur, ci cu soția lui, Lavinia (Biberi) Drăgoi, alături de care a pornit, în 2015, eComJobs.ro - un site de joburi dedicat industriei de ecommerce. „Atât eu, cât și ea, am fost implicați o perioadă destul de lungă în lucrul alături de magazinele online și ni s-a părut destul de naturală lansarea unui astfel de site nișat”, motivează el intrarea în această industrie.
Și-au dezvoltat o platformă tehnică cu opțiuni specifice recrutării în acest domeniu - de exemplu, angajatorii pot filtra candidații în funcție de experiență într-o anumită nișă - și au reușit, încă din primul an, să ajute peste 100 de magazine să-și găsească prin eComJobs angajații potriviți.
„Profitând de flexibilitatea pe care o avem față de marile site-uri de recrutare, am reușit să integrăm funcționalități care, per total, fac experiența recrutării una mai calitativă, atât pentru candidați, cât și pentru angajatori”, afirmă Ciprian.
Pe platforma eComJobs.ro, angajatorii primesc doar CV-uri verificate, în concordanță cu descrierea postului, și pot afla motivele reale pentru care candidații nu sunt interesați de job-urile lor, pe baza unui chestionar care apare celor care ajung în pagina anunțului, dar nu aplică.
În ceea ce privește candidații, cea mai mare problemă pe care au identificat-o este legată este legată de feedback-ul de după aplicare, mai exact de lipsa lui, spune Ciprian. „Pornind de la acest insight, recomandăm angajatorilor ca pentru fiecare CV pe care-l primesc, în caz de refuz, să spună ce le-a plăcut și ce poate fi îmbunătățit în CV-ul candidatului, acest feedback fiind unul care poate ajuta aplicantul pe termen lung.”
Tabăra de antreprenoriat Startup Your Life #5 - înscrieri deschise!
Începând de anul trecut, cei doi soți se ocupă și de employer branding pentru magazine online și agenții prin intermediul seriei de reportaje video Angajat în eCommerce. Potrivit lui Ciprian, aceste video-uri au rolul de a prezenta istoria companiei, mediul de lucru și cultura organizațională pe baza unor scurte interviuri cu persoane din conducere și cu angajați.
Beneficii extra pentru angajații din ecommercePunem mult accent pe distracțiile din afara biroului, dar și pe a scoate angajații din zona lor de confort, fiind puși într-o ipostază nouă, funny, alături de echipă.
Pentru partea de distracție, au creat conceptul de Happy Friday by eComJobs, proiect care presupune ca în fiecare lună să ia echipa unui magazin online/ agenții web și să le organizeze câteva ore de distracție gratuit. „Am fost la aventura parc, bowling, squash, laser tag, treasure hunt și ne-am dat în caiace pe Herăstrău și de fiecare dată distracția a fost garantată - reușind astfel să «sudăm» și mai bine echipele și să comunice cât mai bine pentru task-urile zilnice. Punem mult accent pe distracțiile din afara biroului, dar și pe a scoate angajații din zona lor de confort, fiind puși într-o ipostază nouă, funny, alături de echipă. Credem mult în unitatea echipelor, în comunicare și a stării bune de la birou”, declară Ciprian.
Pornind de la ideea că vor să ajute magazinele online să-și rezolve problemele de personal, indiferent că asta înseamnă angajare full-time sau proiecte punctuale, au lansat și o secțiune dedicată colaborărilor, unde freelancerii și companiile pot intra în contact, fără ca cei de la eComJobs.ro să aibă un câștig financiar din această intermediere.
Pentru viitorul apropiat, își propun să lanseze și un ghid educativ, adresat atât angajatorilor, cât și angajaților, care i-ar putea ajuta pe aceștia să-și seteze corect aștepările atunci când vor să aducă pe cineva nou în echipă sau să se angajeze pe un anume post.
O altă industrie pe care s-au concentrat în ultimii ani a fost cea a marketing-ului afiliat. Cel mai recent proiect al soților este CadoList.ro, un site cu ajutorul căruia utilizatorii își pot crea liste de cadouri. Aceștia pot popula aceste liste într-un mod foarte simplu cu produse din orice magazin online, iar prietenii pot bifa ce produs au cumpărat/ vor cumpăra.
Ciprian spune că, pentru lansarea acestui site, și-au activat grupul de prieteni, pentru că se apropia ziua unuia dintre ei, iar în urma feedback-ului pozitiv primit, atât de la sărbătorită, cât și de la invitați, sunt optimiști în privința viitorului acestui proiect.
Tabăra StartUp Your Life - un teambuilding cu mentori și antreprenorieComJobs.ro este un fel de "two-people show", Ciprian și Lavinia, întrucât, deși toate proiectele lor sunt gândite pe ideea de flexibilitate, adică apelează la numeroși colaboratori pentru activități punctuale, singurii angajați full-time sunt cei doi soți, „deci e destul de dificil de a organiza un teambuilding în 2”, spune Ciprian amuzat.
Văzând programul taberei, ne-am dat seama că mentorii și ceilalți participanți pot fi colegii de teambuilding pe care încă nu-i avem.
„Totodată, am fost atrași de spectrul larg de subiecte discutate, fiindu-ne de un real ajutor în desfășurarea activităților de zi cu zi. Consider că prezența la o astfel de tabără a fost o investiție bună, atât din punct de vedere personal, cât și profesional.”, conchide Ciprian Drăgoi.