- 31 Mai 2019
Startup-uri românești pe care să le urmărești în 2019
România este considerată una dintre ecomoniile din UE cu cea mai rapidă creștere, având hub-uri de inovare nu doar în capitală, așa cum se întâmplă în multe țări din regiune, dar și în alte orașe ale țării.
În martie 2018, UiPath a devenit primul unicorn românesc. A fost lansat la București, iar acum își are sediul principal la New York. Startup-ul a avut o crește fulminantă, înregistrând o creștere a veniturilor cu peste 5500% în ultimii doi ani. La finalul lunii aprilie, Uipath a primit o finanțare de peste 568 de milioane de dolari, compania fiind evaluată acum la 7 miliarde de dolari.
Cei de la EU-Startups citează cofondatorul Fitbit care a declarat, într-un interviu, despre ecosistemul de startup-uri românesc că cel mai impresionant i se pare numărul activ de tineri antreprenori pe tehnologie, care au în jur de 20 de ani, cu o imaginație și putere de a provoca ecosistemul de startup-uri global. De altfel, Fitbit a cumpărat startup-ul românesc de smartwatch-uri Vector, în 2017.
După o scurtă descriere a ecosistemului românesc, EU-Startups a făcut o listă cu 10 startup-uri românesc pe care să le urmărești în 2019.
TypingDNA dezvoltă tehnologii de securitate cibernetică bazate pe tiparul de utilizare a tastaturii de către fiecare persoană, pentru autentificare online. Strictețea sistemului poate fi ajustată de către companie până la o rată a rezultatelor de fals pozitiv până la 0,1%. Fondată în 2016, compania are sedii în Oradea și New York. În februarie, a primit o investiție de 1,5 milioane de dolari. TypingDNA a fost și pe lista noastră de startup-uri românești pe care să le urmărești în 2018.
FintechOS a fost dezvoltat în cadrul Softelligence, în 2017. Acesta oferă o platformă de tipul technology-as-a-service destinat jucătorilor din piața de servicii financiare, asigurându-le digitalizarea principalelor operațiuni de business prin îmbunătățirea experienței de utilizare a clienților, automatizarea proceselor de back-end și o platformă API pentru bănci, IFN-uri, companii de brokeraj și firme de asigurări. Administrează un portofoliu de peste 10 miliarde de euro. În mai, FintechOS a primit o investiție de 1,1 milioane de euro.
teleportHQ este un startup fondat în Cluj-Napoca, în 2018. este o platformă și o suită de instrumente dezvotlate pentru designerii de UI, pentru a simplifica procesul de creare, mentenanță și publicare a interfețelor utilizator pentru dispozitivele desktop și mobile. Platforma este construită pe generatoarele de coduri de tip open source ale teleportHQ și folosește mai multe modele de machine learning care permit generarea automată de coduri și design.
Questo este o aplicație mobilă care le arată oamenilor atracțiile mai puțin cunoscute din oraș. Echipa creează trasee turistice care te poartă pe rute construite și preferate de localnici. Aplicația este disponibilă în peste 40 de orașe din Europa, unde mai mult de 35.000 de oameni au încheiat quest-uri. De asemenea, startup-ul a dezvoltat parteneriate cu platforme mari ca TripAdvisor, GetYourGuide și Booking.com. Recent, Questo a câștigat Premiul Votul Publicului la Phocuswright Europe, una dintre cele mai mari conferințe de travel din lume.
Elrond este o companie IT cu know-how românesc care dezvoltă o nouă platformă blockchain, scalabilă și mai eficientă, cu taxe neglijabile și o procesare a tranzacțiilor în doar câteva secunde. Condusă de Beniamin Mincu, compania a fost înființată la sfârșitul lui 2017 și s-a lansat în ecosistemul cripto în trimestrul 2 al anului 2018 ca proiect self funded.
CyberSwarm s-au transformat din CyberFog și sunt o companie de cybersecurity care creează o rețea de sute sau mii de calculatoare virtuale pentru a păcăli atacatorii informatici. Este un startup din Ploiești, ce poate proteja mașinile industriale și mașinile autonome. Puteți urmări aici un interviu video cu Mihai Raneti, CEO și fondator al CyberSwarm.
SmartDreamers este un startup din Târgu Mureș care intermediază găsirea de joburi și folosește instrumente moderne, precum social media, pentru a aduce candidații față în față cu cele mai potrivite joburi. Platforma folosește tehnologiile AI și RPA, integrate cu cele mai puternice rețele sociale și canale online disponibile, stimulând brandul angajatorului și reducând timpul de angajare și costul per angajare. Recent, SmartDreamers a primit o investiție de 1,2 milioane de euro, urmând extinderea globală. Urmărește un interviu cu ei aici.
Nifty Learning este un soft de programare automatizată pentru departamentele de training corporate. Acesta economisește companiilor 20% din bugetul pentru training. Platforma se conectează la diferite sisteme pe care companiile le utilizează deja și face un diagnostic al planurilor de training, pentru a ajuta companiile să măsoare progresul angajaților. Au absolvit recent programul de accelerare Techstars Berlin și se pregătesc să scaleze global.
TalentBrowse sunt românii care îți aduc un IT-ist la ușă ca să-l angajezi. Este vorba de o platformă de recrutare care vizează plasarea rapidă a candidaților recent intervievați. Agențiile publică pe platformă profilul candidaților cu care au stat de vorbă, iar TalentBrowse îi pune în fața companiilor cu joburi potrivite pentru ei. Prin TalentBrowse, angajatorii pot să-și închidă pozițiile IT rapid, sărind peste etapa de așteptate a aplicanților sau de căutare a candidaților interesați și potriviți. Puteți citi aici un interviu pe larg cu cei de la TalentBrowse.
XVision este o aplicație automată de analiză a radiațiilor X care poate genera și diagnostica o radiografie obișnuită prin furnizarea unei hărți termice a ariilor de interes din imagine.Mai exact, este o aplicaţie online care constă într-un sistem de analiză automată a imaginilor de tip computer tomograf (CT) având la bază AI şi tehnologia deep learning şi care poate fi integrată cu sistemele PACS (Picture Archiving Communication Systems) care fac parte din componenta informatică a sistemelor medicale. Recent, a primit o investiție de 50.000 de euro în cadrul Techcelerator.