Industria tech din România este în stagnare. Inovația și educația devin prioritare

Piața internă de software și servicii IT a crescut în 2017 cu doar 2,1% față de anul precedent, ajungând la 975 milioane de euro. Cifra de afaceri totală a sectorului IT a crescut cu 11% în 2017, comparativ cu 2016, atingând pragul de 4 miliarde de euro, conform celui mai recent studiu ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii).

În ediția precedentă a studiul ANIS, analiștii au estimat că această valoare va fi depășită în 2017. Pentru 2018, este preconizat ca veniturile totale generate de industria de software și servicii IT să ajungă la 4,5 miliarde de euro.

Exportul de software și servicii IT contribuie decisiv, cu 3,025 miliarde de euro, mai exact 75,6%, la valoarea întregului sector IT, în creștere cu peste 14% față de valoarea înregistrată în anul precedent. Venitul generat intern, însă, a crescut cu doar 20 milioane de euro (2,1%), de la 955 milioane de euro cât au fost înregistrați în 2016, la 975 de milioane în 2017. Din totalul exportului de produse și servicii IT, aproximativ 75% merge către piața europeană, 22% către cea americană, restul fiind direcționat către alte piețe. 

Cele mai importante domenii din IT

Companiile din top 10 generează circa un sfert din valoarea pieței. De asemenea, din topul 300 al celor mai mari companii de software și servicii IT care activează pe piața locală, 40% sunt firme românești. Situația sectoarelor de business care au contribuit cu cele mai importante cote la venitul domestic din piața de software și servicii IT este următoarea: industrial – 22%, sectorul public – 20%, banking – 16%, telecom – 11%, utilități, retail, servicii – câte 8%. 

„Este îmbucurător că industria tech își continuă creșterea, însă previziunile arată că în condiții similare, va atinge în curând o fază de platou. Pentru menținerea și accelerarea ritmului de creștere, companiile au nevoie de un mediu predictibil și sănătos, care să încurajeze investițiile semnificative în tehnologie în toată economia și în sistemul public. În același timp, industria tech își concentrează prioritățile de dezvoltare în zona de inovație și în proiecte de educație cu impact pe termen mediu și lung, lucru care se reflectă și în proiectele ANIS”, a declarat Teodor Blidăruș, Președintele ANIS. 

Potrivit studiului ANIS, numărul total de angajați cu contracte full-time din sectorul de software și servicii IT a ajuns în 2017 la 89.850 de specialiști, o creștere cu 7,5% comparativ cu 2016. Dintre aceștia, 88,6% ocupă posturi tehnice, restul deținând poziții în departamente non-tehnice. Trei sferturi dintre companiile cu cei mai mulți angajați au capital străin. 



Citeste si