- 20 Martie 2018
Cât de ușor e să faci afaceri în România?
Doing Business 2018 este un raport anual care analizează reglementările din 11 aspecte ale mediului de business din 190 de țări și modul în care acestea afectează capacitatea de a desfășura afaceri.
Țările din toate regiunile analizate pun în aplicare reforme care facilitează procesul de desfășurare a afacerilor, însă Europa și Asia Centrală continuă să fie regiunile cu cea mai mare pondere (79%) a țărilor care implementează cel puțin o reformă.
La nivelul țărilor din Uniunea Europeană, România este pe locul 45 la nivel mondial și 19 la nivel UE în clasamentul cu privire la ușurința generală de a face afaceri. Ungaria se clasează pe locul 48, iar Bulgaria pe 50. Media regională (Europa și Asia Centrală) este de 71.33 de puncte. Danemarca și Suedia sunt singurele țări din UE care au intrat în top 10 mondial, fiind pe locul 3 și, respectiv, locul 10.
Cât de ușor este pentru antreprenorii din UE să deschidă o afacere?Clasamentul global sugerează un răspuns la această întrebare, în timp ce media regională și cea din alte regiuni de comparație oferă un punct de referință util.
Astfel, România este pe locul 64 (16 la nivel UE) în ceea ce privește capacitatea de a porni o afacere. Media europeană este echivalentă cu poziția 56. Țările vecine ale României stau mai prost la acest capitol, Ungaria fiind pe locul 79, iar Bulgaria pe 95.
Cât de puternice sunt drepturile legale pentru debitori și creditori?Un alt mod de a evalua în ce măsură reglementările și instituțiile sprijină împrumuturile în regiune este să vedem unde se situează regiunea în clasamentul de distribuție a scorurilor.
Aici vedem că România este pe locul 20 (2 la nivel UE) și stă mult mai bine la acest capitol decât țările vecine. Ungaria este pe locul 29, iar Bulgaria - pe 42. În același timp, media regională ar fi pe poziția 68.
Reformele de business pentru deschiderea unei afaceriÎn anul încheiat la 1 iunie 2017, 137 de țări au implementat, în total, 283 de reforme în diferite sfere analizate de Doing Business. În România, anul 2017 a fost numit anul „revoluției fiscale”. Printre modificări se numără prelungirea duratei de înregistrare în scopuri de TVA în cazul unei afaceri noi. Această schimbare a îngreunat procesul de deschidere a unei afaceri.
În România, sunt 6 proceduri care trebuie urmate pentru deschiderea unei afaceri:
Raportul a analizat procesul pentru deschiderea unei afaceri din punct de vedere al procedurii, timpul și costurilor implicate. Drept rezultat, dintre cele șase etape, înregistrarea în scopuri de TVA durează cel mai mult, mai exact o săptămână, urmată de înregistrarea în registrul comerţului, care se face în 3 zile. Aceasta din urmă este și cea mai costisitoare procedură, cu o taxă de 122 de lei.