Telefoanele mobile, principala țintă de atac a hackerilor

Am ajuns să pătrăm pe smartphone-urile noastre o cantitate uriașă de date confidențiale, iar aici intră nu doar cele din memoria telefonului, dar și accesul la conturile online. În consecință, telefoanele mobile au devenit principala țintă de atac a hackerilor.

După cum spuneam, atacatorii cibernetici sunt conștienți de volumul uriaș de date disponibil pe telefoanele utilizatorilor, motiv pentru care aceștia se folosesc de programe softwware malițioase pentru atac prin intermediul dispozitivelor mobile. 

Potrivit cercetătorilor de la Kaspersky Lab, în 2018 s-a dublat numărul atacurilor în care telefoanele au fost ținta atacatorilor cibernetici. Mai exact, anul trecut s-au înregistrat 116,5 milioane de atacturi, comparativ cu cele 66,4 milioane din 2017. În același timp, a crescut în mod semnificativ și numărul utilizatorilor unici care au fost afectați, scrie techradar.pro.

Cu toate acestea, deși au fost atacate mai multe mispozitive, numărul de fișiere malware a scăzut, ceea ce, potrivit celor de la Kasperky, înseamnă că a crescut calitatea programelor malware pe mobil, acestea devenind  având un impact și o precizie mai mare.

„În 2018, utilizatorii de dispozitive mobile s-au confruntat cu ceea ce ar fi putut fi cel mai violent atac cibernetic pe care l-au văzut vreodată. Pe parcursul anului, am observat atât tehnici noi de infectare a dispozitivelor mobile, cum ar fi deturnarea setărilor DNS, cât și o atenție sporită acordată sistemelor de distribuție îmbunătățite, cum ar fi spam-ul prin SMS. Această tendință demonstrează o creștere a nevoii de a instala soluții de securitate pe smartphone-uri pentru a proteja utilizatorii de tentativele de infectare a dispozitivelor, indiferent de sursă”, a declarat Victor Chebyshev, expert în securitate la Kaspersky Lab.

Specialiștii recomandă utilizatorilor să își instaleze numai aplicații mobile din magazine online autorizate, să blocheze instalarea programelor din surse necunoscute și să instaleze orice actualizare de sistem sau aplicație atunci când devin disponibile.



Citeste si