UE adoptă legea privind drepturile de autor în online și taxa pe link

Uniunea Europeană a votat astăzi modificarea legislativă privind taxa pe link și drepturile de autor pe piața digitală, cele mai afectate fiind companiile precum Google, Youtube sau Reddit.

Parlamentul European a adoptat astăzi noile reforme privind drepturile de autor în mediul digital, cu 348 de voturi „pentru” și 274 - „împotrivă”.

Deși măsurile aprobate de UE au scopul de a proteja drepturile de autor pe internet, firmele mici și libertatea de exprimare, acestea au generat multe controverse în ultimii 2 ani. Companii mari precum Microsoft și Google, dar și oameni de știință, cercetători, firme, dar și consumatori și-au arătat îngrijorarea cu privire la faptul că limitarea accesului la date afectează dezvoltarea, printre alte consecințe.

Reforma pentru copyright a adus modificări la Articolele 11 și 13.

Ce presupun Articolul 11 și Articolul 13?

Articolul 11 introduce așa-numita „taxă pe link”, ceea ce înseamnă că publicațiile de știri pot cere bani motoarelor de căutare (precum Google), pentru fiecare fragment de articol pe care acestea îl preiau. Redacțiile din Europa acuză motoarele de căutare de faptul că, prin preluarea de materiale cu titlu gratuit, scade numărul de cititori, ceea ce le aduce prejudicii.

Articolul 13 transferă responsabilitatea pentru încălcarea drepturilor de autor de la utilizatorul care înarcă un conținut pe o platformă. Astfel, dacă cineva adaugă un videoclip protejat de drepturi de autor pe Reddit sau YouTube, vina aparține în totalitate platformei.

Julia Reda, membră a Parlamentului European și una dintre cei care au militat împotriva adoptării legilor, a declarat că a fost „o zi întunecată pentru libertatea internetului”. 

Subiectul a fost comentat și pe contul de Twitter al Google Europa.

 

Giganții tech împart veniturile cu artiștii și jurnaliștii

Modificările votate de Parlamentul European reglementează ca artiștii, cântăreții, interpreții și scenariștii, precum și redacțiile de știri și jurnaliștii să fie pătiți pentru munca lor de către platforme online, ca YouTube și Facebook, sau agregatoarele de știri, ca Google News.

Asta înseamnă că platformele pot fi obligate să plătească pentru încălcarea drepturilor de autor, inclusiv pentru snippet-urile de pe Google, unde este afișat doar un fragment din textul articolului. În același timp, Parlamentul vrea ca și jurnaliștii să fie plătiți pentru conținut, nu doar publisher-ul să beneficieze de pe urma remunerării.



Citeste si