- 9 Martie 2018
Liber la crowdfunding? Planul UE pentru ”chetele” online
Crowdfunding-ul reprezintă o alternativă la împrumuturile bancare, acestea din urmă fiind principala sursă de finanțare pentru companiile mici și mijlocii. Uniunea Europeană are un proiect mai mare cu privire la piața de capital și vrea să ajute startup-urile, în particular, și economia din regiune, în general, să nu mai depindă atât de mult de finanțarea bancară.
Potrivit publicației Reuters, au existat mai multe măsuri propuse de către Comisia Europeană pentru a încuraja creșterea și crearea de joburi. Totuși, planul pentru crearea unui ”pașaport” de crowdfunding a fost singurul propus ca proiect de lege. Asta înseamnă că o platformă de crowdfunding care își dorește să opereze pe tot întregul Uniunii Europene poate obține o licență din partea Autorității Europene Pentru Valori Mobiliare Și Piețe.
Astfel, pe termen lung, UE are un proiect mai mare cu privire la piața de capital și vrea să ajute economia din regiune să nu mai depindă atât de mult de finanțarea bancară.
„O licență de crowdfunding la nivelul Uniunii Europene ar ajuta platformele de acest fel să se extindă”, a declarat Valdis Dombrovskis, Comisarul UE pentru Servicii Financiare. Potrivit acestuia, această schimbare aduce împreună investitorii și companiile din toată Europa, oferindu-le firmelor și antreprenorilor ocazia să își prezinte ideile în fața unui cadru mai larg de finanțatori.
Astfel, prin introducerea acestei modificări legislative, Bruxelles-ul încearcă să facă din UE o locație atractivă pentru companiile fintech. În prezent, nu există reguli de crowdfunding la nivelul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că afacerile și antreprenorii trebuie să se confrunte cu diferite regimuri de reglementare națională, care pot fi complicate și costisitoare. Pe de altă parte, legea crowdfunding-ului vine și în avantajul investitorilor, care vor beneficia de o certitudine legală în ceea ce privește regulile de protejare a lor.
Proiectul de lege acoperă campaniile de crowdfunding de până la un milion de euro pe o perioadă de 12 luni. Colectarea unor sume mai mari ar intra sub incidența prospectului și a regulilor actuale privind valorile mobiliare.
În cele din urmă, pentru ca această propunere să fie adoptată are nevoie de aprobare din partea statelor UE și a Parlamentului European. Totuși, este puțin probabil ca asta să se întâmple până la sfârșitul anului 2022, având în vedere că Europa se pregătește de alegeri parlamentare anul viitor.