- 22 Martie 2018
UE versus Giganții online - se dorește impozitarea în fiecare țară. Care sunt criteriile după care vor fi judecate
Comisia Europeană vrea să impună impozite mai mari pentru companiile de tehnologie care desfășoară operațiuni majore în statele membre, se arată într-un comunicat de presă al instituției. Prima propunere ar permite țărilor din UE să impoziteze în mod eficient profitul dobândit de către companii în interiorul granițelor acestora, indiferent dacă firma respectivă are un sediu acolo sau nu.
Conform acestei reguli, o companie ar fi eligibilă pentru impozitare dacă are peste 100.000 de utilizatori, a câștigat mai mult de 7 milioane de euro pe an sau are peste 3.000 de „contracte de afaceri pentru servicii digitale” în țară. Comisia speră că acest lucru va împiedica firmele să își mai transfere proftul în așa-numitele paradisuri fiscale.
„Regulile noastre, stabilite înainte de apariția Internetului, nu permit statelor membre să impoziteze companiile digitale care operează în Europa dacă au o prezență fizică prea mică sau deloc”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă. „Aceasta reprezintă o gaură neagră din ce în ce mai mare pentru statele membre, deoarece baza fiscală este erodată. Iată de ce înaintăm un nou standard juridic, precum și un impozit interimar”, a mai adăugat el.
Comisia consideră că aceasta ar fi o soluție pe termen lung, motiv pentru care propune și un impozit interimar care să acopere principalele activități digitale care nu intră sub incidența reglementărilor UE. Asta înseamnă că s-ar aplica și o taxă pe venitul generat, nu doar pe profitul companiei.
Prevederi pentru publicitatea onlineMai exact, prevederea s-ar aplica spațiului de publicitate online, pentru companii precum Google, pentru „activități de intermediere digitală”, cum ar fi eBay și Airbnb, și pentru veniturile din vânzarea de informații despre utilizatori.
Această normă se va aplica, însă, numai companiilor mari, cu venituri care depășesc 750 de milioane de euro în întreaga lume și 50 de milioane de euro în interiorul UE. În cele din urmă, Comisia Europeană crede că aplicarea unei rate de 3% ar genera profituri de 5 miliarde de euro pentru membrii UE.
Ambele reguli sunt, momentan, la etapa de proiect de lege, dar inițiatorii propunerilor își doresc ca acestea să fie acceptate la nivel global, inclusiv în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), după cum a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil de euro şi dialog social. El a mai spus că masa profitului scutit de taxe este inacceptabilă și că normele de impozitare trebuie să fie adaptate la vremurile secolului 21.