- 16 Decembrie 2020
Vinurile săptămânii: luna Decembrie - parada soiurilor Românești
Pe noi Crăciunul ne inspiră să povestim mai multe despre soiurile de struguri românești și despre vinurile gustoase, care se produc în țara noastră. Tocmai pentru că este un moment de sărbătoare și cere un vin deosebit, dar și pentru acele moment în care ai nevoie să faci un cadou inspirat și nu știi ce vin să alegi.
România este una dintre țările din Europa cu ștate vechi în producerea vinurilor de calitate. Vinurile noastre s-au băut la curțile domnești din Anglia, Belgia, Austria și erau considerate unele dintre cele mai selecte vinuri, alături de cele produse în Franța, Italia și Spania. În scrierile cronicarilor români, mai ales în relatările despre momentele importante, erau pomenite și vinurile ce stăteau pe mesele capetelor încoronate.
Cu siguranță un soi iubit era Tămâioasa Românească. Strugure alb ce se cultivă pe teritoriul României de cel puțin două milenii. Descendent al familiei Muscat, aduce în pahare arome intense de miere, caise confiate, struguri dulci, trandafiri și busuioc.
Este fără doar și poate un vin spectacol, care te va purta prin grădini parfumate și livezi cu fructe proaspete. Acest vin te va îndulci, dacă este vinificat în dulce sau te va răcori dacă este sec. Unul dintre cei mai versatili struguri căruia îi șade vine atât vin de desert, fie cules târzie, fie din bobițe înghețate, dar și vinificat în demi-sec, unde un mic rest de zahăr îl face să fie pe gustul tuturor, chiar și pentru cei pretențioși, sec și gustos.
Se spune că datorită multitudinii de arome și uneori a restului de zahăr natural, Tămâioasa se potrivește de minune cu bucătăria Asiatică plină de condimente.
Însă, cum strugurele ăsta se cultivă de sute de ani în România eu zic ca nimic nu se potrivește mai bine cu vinul decât bucatele noastre. Fie o porție de Poale în Brâu pufoase și aromate ca în Moldova, fie o plăcintă cu brânză sărată pe lespede ca în Ardeal sau un ostropel de pui alb cu mult usturoi, ca în Muntenia. Un exemplar gustos de Tămâioasă o veți găsi pe www.desprevin.ro, făcută de Casa de Vinuri Cotnari. Euforia Tămâioasă Românească poate fi companionul unei seri frumoase în doi.
Unul dintre cele mai nedreptățiți struguri este Băbeasca Neagră, soi roșu considerat local, dar care se găsește sub cel puțin 80 de denumiri diferite în mai multe țări, cunoscut și ca fanion al Republicii Moldova - Rară Neagră.
Băbeasca a fost unul dintre cel mai plantați struguri roșii, dar din anii 2000, suprafețele s-au diminuat considerabil, odată cu interesul atât al cramelor, cât și al consumatorilor față de acest soi. Pornind de la 8000 de ha pe teritoriul României și ajungând astăzi la aprox 2500 de ha, dar puține vinuri etichetate ca Băbească 100%.
Strugurele dă vinuri lejere, cu arome de vișine, prune uscate și tonuri florale, cu aciditate ridicată și taninuri aproape inexistente, făcându-le ușoare de băut. Recomandarea noastră este ca atunci când întâlniți vinuri făcute din Băbească să le alegeți, dar să vă așteptați la vinuri lejere. Sunt o combinație perfectă răcite ușor și alăturate unui platou de brânzeturi sau charcuterie românească.
Avem undeva la 16 soiuri de struguri locali. Unii spun puțin, alții spun suficient. Cred că merită să ne mândrim cu ele și să bem vinurile cu plăcere. Înainte să închei grupul de articole despre soiurile autohtone, vă propun să fiți atenți și la vinurile făcute din Șarbă. Strugure alb, obținut în 1972 la Stațiunea de Cercetare Viti Vinicolă Odobești.
Vinurile obținute din acest strugure sunt definite de aromele de busuioc, flori de tei și miere. Recomandarea este să fie băute tinere. Însă, de curând cei de la Crama Gîrboiu, încăpățânați să pună Șarba la loc de cinste au pus vinul la maturat în butoaie de stejar și le-a iesit o nebunie de vin. Cu o consistență și onctuozitate care se poate așeza foarte bine lângă preparate serioase cum ar fi friptura de bibilică sau rață, ori lângă aperitivele de la masa de Crăciun.
Iată, dragilor, cât de multe am povestit despre soiurile noastre și câte mai sunt încă de povestit, așa că voi încheia prin a vă invita să fiți deschiși și să degustați cât mai multe dintre vinurile noastre.