- 3 Aprilie 2019
Visurile Carlei: la 10 ani, câștigătoarea unui concurs național de IT
Carla Timofte este în clasa a IV-a la școala Spectrum. Ea a început să studieze programarea la începutul anului de școală 2018-2019. După numai un semestru, ea a fost medaliată cu aur concursul național de Știință, Tehnologie și Design firSTep, la categoria „Interactive Learning”.
Jocul a fost creat în cadrul cursurilor pe care le urmează la Logiscool, școala internațională de programare și robotică pentru copii și adolescenți, din București, care pregătește copiii pentru joburile viitorului.
La 10 ani, câștigătoarea unui concurs național de ITLa cei doar 10 ani, Carla demonstrează că programarea nu este doar o lume a băieților, ea fiind un exemplu care inspiră atât fetele, cât și pe copiii de vârsta ei, în general. firSTep a fost prima competiție în domeniul IT pentru Carla, despre care eleva spune că i s-a părut una frumoasă, iar cel mai mult i-a plăcut modul în care s-a desfășurat tot concursul.
Au fost peste 2.000 de proiecte înscrise în competiție. În urma unei selecții, au rămas 247 de proiecte, unul fiind al Carlei, cel care i-a și adus medalia de aur. Totuși, nu este prima competiție la care participă, întrucât ea se ocupă și cu atletismul de performanță, iar în timpul liber îi mai place și să deseneze.
În cele câteva luni de când studiază programarea, Carla a învățat să lucreze în platforma Scoolcode și Lego Mindstorms. În cadrul competiției, ea a decis să participe cu jocul pe care l-a denumit „Corect sau greșit”, scris în platforma Scoolcode. În acest joc, utilizatorul trebuie să răspundă la întrebările adresate de un roboțel și să acumuleze cât mai multe puncte pentru fiecare răspuns corect.
„Am ales să particip cu acest joc, „Corect sau Greșit”, pentru că mi-a plăcut cel mai mult dintre toate jocurile pe care le-am creat până acum. Mi s-a părut cel mai drăguț și cel mai simplu de prezentat”, spune Carla.
La Logischool, elevii studiază programarea în sesiuni săptămânale, care durează 90 de minute. „Activitățile se desfășoară foarte simplu și sunt practice. La ore e foarte ușor, pentru că avem un videoproiector pe care ne arată codul, iar noi trebuie să explicăm ce face acel cod. Așa ne este mult mai ușor să înțelegem”, povestește Carla.
Chiar dacă are doar 10, Carla spune că se gândește să facă o carieră în IT, ea fiind încurajată și de părinții săi, care spun că o vor încuraja și o vor susține cât timp va dori să meargă pe drumul acesta. „Avem deschiderea necesară să o îndrumăm către ceea ce va simți ea să facă. Acum este o perioadă când vor să cunoască cât mai multe domenii. Este posibil să renunțe la un moment sau să revină pe parcursul vieții, să aibă amintiri plăcute și să-și dea seama că i s-ar fi potrivit. Vreau să o încurajez să facă ce își dorește ea să facă în viață”.
Acesta este și mesajul Logischool, care nu se așteaptă ca toți cei care urmează cursurile de programare să lucreze în IT peste 15 ani, când vor ajunge la vârsta de a lucra. Pe lângă programare și descoperirea plăcerii de a programa, școala le deschide alte orizonturi, îi învață să gândească mai structurat.
Carla a reușit să câștige medalia de aur într-un domeniu care rămâne dominat de băieți, iar acest lucru se observă nu doar pe piața forței de muncă, dar și în cadrul competiției la care a participat. Carla a fost și una dintre puținele fete din categoria ei, 6-14 ani, care s-a axat pe programare. „Au mai fost și alte fete, dar nu atât de multe pe partea de programare și robotică. Mai mult s-au axat de proiecte științifice, de mediu, experimente cu apă și cele care demonstrează cât de mult rău ne face zahărul”, povestește Carla.
Aceeași discrepanță se observă și în cadrul școlii Logiscool Muncii, unde sunt 85% băieți, din cei 270 de copii. „Poate că lucrurile se vor mai schimba. La Facultatea de la Automatică de la Politehnică ponderea fetelor a mai crescut, este mai echilibrat raport. Și chiar fetele nu sunt atât de interesate, renunță mai ușor decât băieții”, spune Georgiana, coordonator Logiscool Muncii.
Acum se vorbește, mai mult ca niciodată, despre oportunitățile egale pentru femei și bărbați, fete și băieți, dar Carla spune că nu s-a confruntat cu situații în care cineva să celor mai mici nu ar trebui să le pese de ceea ce spune lumea.
„Dacă li se spune că nu sunt pregătiți sau alte lucruri de acest gen, să facă ce vor ei - programare sau orice altceva. Nu trebuie să stea pe loc din cauza altor oameni sau să le fie frică de faptul că o să fie judecați”, îi sfătuiește Carla pe cei de vârsta ei.
Tânăra programatoare spune că i-ar plăcea să creeze un joc mai complex, special conceput pentru a putea fi urcat pe AppStore, alături de cele dezvoltate de marile companii.