- 4 Noiembrie 2020
Azi în Timișoara, mâine-n toată lumea: Revoluția Xvision
Dar soluția pe care o pun la dispoziția medicilor, anume posibilitatea de a analiza mult mai rapid și cu un grad sporit de precizie radiografii pulmonare cu ajutorul inteligenței artificiale, a trecut cu adevărat de la ceva adoptat de medicii situați în avangarda sistemului, așa cum sunt early adopters și în pe alte segmente tech, la ceva ce ar trebui să vedem în orice spital, mai ales în contextul medical actual.
Ar fi fost posibilă dezvoltarea Xvision fără avansul inteligenței artificiale? Probabil că nu. ”Interpretarea imaginilor medicale este un proces foarte complex pentru oameni, deci pentru ca un algoritm să poată să îl reproducă, acesta trebuie să fie foarte puternic. Toate dezvoltările tehnice dar și de infrastructură, resursele necesare pentru antrenarea algoritmilor, sunt esențiale pentru a putea crea produse de calitate folosind tehnologii AI”, ne precizează Ștefan Iarca, cofondator Xvision.
Xvision este o aplicație automată de analiză a radiațiilor X care poate genera și diagnostica o radiografie obișnuită prin furnizarea unei hărți termice a ariilor de interes din imagine. Are la bază AI şi tehnologia deep learning şi care poate fi integrată cu sistemele PACS (Picture Archiving Communication Systems) care fac parte din componenta informatică a sistemelor medicale.
Ștefan ne povestește că, în cazul XVision, inteligența artificială e modulul principal din produs, pe lângă acesta existând doar o aplicație care permite oamenilor interacțiunea cu algoritmii pe care echipa startup-ului îi pune la dispoziție.
”Algoritmii XVision pot analiza radiografii pulmonare reușind să identifice cele mai comune patologii vizibile pe acestea, să le localizeze dar și să genereze informații auxiliare care îi asista pe radiologi în procesul de analiză”, adaugă el.
Cum îi ajută XVision pe medici? În esență, asistă radiologii în procesul de analiză al imaginilor medicale, permițându-le acestora să fie mai eficienți și mai preciși pe parcursul zilei de lucru.
”Căutând probleme ce pot fi rezolvate folosind inteligență artificială, am investigat în special zona de imagistică deoarece algoritmii AI sunt „la ei acasă” când vine vorba de clasificarea și interpretarea imaginilor”, mai spune Ștefan.
Din punctul său de vedere, imagistica medicală nu mai are neapărat o problemă de infrastructură, aparatele de raze x, CT sau RMN, acest gen de aparate fiind mult mai disponibile acum decât erau acum 10 ani.
”Problema însă e că se generează tot mai multe imagini medicale, dar numărul de radiologi care trebuie să le interpreteze nu e îndeajuns de mare”, afirmă Ștefan Iarca. Iar aici intervine soluția pe care Xvision, care este un startup originar din Timișoara, o aduce pe piață.
Aplicația dezvoltată de ei, prima de acest tip din România, permite o analiză mai rapidă și ușoară a radiografiilor, medicii putând astfel să interpreteze până la 200 de radiografii pulmonare/zi, cu 20% mai multe decât în prezent.
Inteligența artificială vine în ajutorul medicilor radiologi susținându-i în procesul de diagnosticare și ducând calitatea actului medical la un nivel superior pentru pacient. Medicina și tehnologia sunt două domenii complementare la intersecția cărora se află soluții inovatoare ce pot veni atât în ajutorul pacienților, cât și al medicilor. Xvision își propune să fie un liant între aceste domenii, dorind să ajute sistemul medical să beneficieze de acest avantaj tehnologic.
Cum a fost primită soluția Xvision de medicii români?În ceea ce privește beneficiul final pentru pacient este că soluția startup-ului românesc permite o interpretare mai precisă a imaginii medicale primită într-un timp mai scurt.
Aveau deja o serie de spitale din țară alături de care lucrau și înainte de declanșarea pandemiei, chiar de la finalul lui ianuarie anunțând faptul că au semnat un acord cu Spitalul Județean din Timișoara. Rând pe rând, noi spitale au adoptat soluția Xvision pentru a lucra mai eficient și a identifica mai rapid semnele bolii.
La începutul lunii iunie, Consiliul Județean Timiș anunța parteneriatul cu Xvision urmând ca timp de 6 luni, spitalele din județ vor beneficia de un soft pentru identificarea a 17 patologii ale aparatului respirator, inclusiv în cazul pacienților cu Covid-19.
Și fix în prima zi a lunii octombrie, tinerii anunțau că soluția lor va fi folosită de o rețea de clinici din Timișoara.
În urma acestui parteneriat, în procesul de analiză a radiografiilor de torace efectuate în cadrul Medici’s va fi integrat și XVision. Programul software are la bază o suită de algoritmi de inteligență artificială și are scopul de a ajuta medicul radiolog în procesul de analiză și diagnostic, prezentând multiple informații legate de potențialele patologii identificate în radiografie.
Am fost curioși să aflăm dacă a existat un oarecare grad de reticență din partea specialiștilor din România în adoptarea unor soluții ce grăbesc transformarea digitală și în domeniul medical.
”Zona medicală este, într-adevăr, una foarte specifică și cu multe particularități, de la reglementări pe care trebuie să le aibă un produs, la predispunerea doctorilor de a fi mai mult sau mai puțin reticenți când vine vorba de inovații. Pentru noi, provocarea principală a fost să câștigăm încrederea personalului medical, ceea ce, la început, a fost destul de dificil”, recunoaște Ștefan.
Totuși, cofondatorul Xvision ține să precizeze faptul că în România se simte o deschidere tot mai mare spre inovație din partea profesioniștilor din domeniul medical.
Iar odată ce au reușit să atragă alături de ei medici radiologi care, la rândul lor, i-au ajutat să dezvolte un produs relevant nevoilor lor, au reușit să își consolideze o reputație bună în cadrul sistemului de sănătate din România, iar astăzi tot mai mulți medici folosesc produsul. Unde sunt radiografii analizate cu ajutorul Xvision?
Modelul de business”XVision colaborează momentan cu 23 de instituții din România, având feedback majoritar pozitiv din partea doctorilor cu care lucrăm. Fiecare spital are particularitățile lui și numărul de doctori sau de radiografii pe care le analizăm nu este același”, ne mai spune Ștefan.
Pentru că lucrează cu un produs nou, pe o piață care abia acum se formează, echipa Xvision și-a dat seama că este încă destul de complicat să realizeze structura sub forma căreia să monetizeze soluția pe care o pun la dispoziție.
Așa cum menționează Ștefan, în prezent lucrează la trecerea pe un model de business de tip abonament, ”acesta fiind cel mai avantajos pentru noi ca startup, dar și pentru instituțiile medicale cu care colaborăm”.
”Credem însă că acest model este adaptabil în funcție de instituțiile cu care colaborăm/ partenerii pe care îi avem și de asemenea, în funcție de piață.”
În vara anului trecut, Xvision a reușit să câștige încă 50.000 de euro investiție în notă convertibilă de la GapMinder, ca parte a celei de-a treia cohorte a acceleratorului Techcelerator.
Fondurile au fost direcționate spre dezvoltarea produsului, vânzarea acestuia, precum și spre obținerea certificărilor necesare pentru ca soluția pe care o pun la dispoziția medicilor să fie conformă cu reglementările din domeniu.
Ștefan spune că nu exclud posibilitatea de a ridica o nouă rundă de investiții în 2021 pentru a continua dezvoltarea soluției.
Și pentru că am menționat dezvoltarea Xvision, planul echipei este de a duce soluția și în spitalele de peste granițe.
Primele ”destinații” ar fi tot în țări din UE, un avantaj pentru adoptarea soluției propuse de români acolo fiind setul de reglementări foarte similare pe piețele din Uniune.
Viitorul medicinei cu ajutorul AI”Sunt câteva piețe consacrate pentru piață de produse medicale, cu valoare strategică, printre care probabil cea mai cunoscută și apropiată de noi este Germania. Suntem însă atenți și la posibilitatea de extindere pe alte piețe mai puțin apropiate, precum MENA, unde sunt investiții foarte mari in domeniul sănătății, sau Asia de Sud-Est”, adaugă Ștefan Iarca.
Inteligența artificială în servicii înseamnă digitalizare și creșterea productivității. Nu e despre a înlocui persoane și specialiști, ci despre a-i ajuta să ia decizii mai informate. La fel și în medicină: nu vom înlocui medicii, însă îi putem ajuta să identifice mai repede și cu mai multă acuratețe boli și să acționeze mult mai rapid în cazul unui tratament.
”Credem că pe anumite specialități medicale, viitorul constă în dezvoltarea unor unelte care folosesc inteligență artificială și în folosirea de către doctori a acestora. Nu considerăm că soluțiile ce au la bază AI-ul sunt fezabile pentru a funcționa singure, având multe puncte slabe, însă combinarea cunoștințelor pe care medicii le au cu uneltele ce folosesc inteligența artificială poate duce performanțele medicale la un nivel superior și credem că această este zona înspre care ne îndreptăm”, concluzionează cofondatorul Xvision.