Cowork Timișoara și-a deschis porțile în toamna anului 2016, ca un spațiu care să coaguleze startup-urile din oraș și împrejurimi și să ajute la dezvoltarea culturii antreprenoriale în Timișoara. De atunci, Andrei Munteanu și colegii săi au adus comunitatea de fondatori din zonă la un loc prin articole, evenimente și zile deschise. Cei care vin la Cowork Timișoara sunt startup-uri de tehnologie, freelanceri, angajați remote, de la programatori la creatori de conținut.

De la acel moment, Cowork Timișoara a evoluat, iar odată cu acest proiect și Andrei Munteanu. El este și unul dintre organizatorii conferinței de produs Prow Conference, dar și unul dintre cei care au contribuit la dezvoltarea Timișoara Startups, care promovează ecosistemul local de startup-uri.

Am stat de vorbă cu Andrei într-un scurt interviu, realizat la colțul de inovație Vodafone de la Tigers Summit, despre evoluția startup-urilor tech din țara noastră, despre industriile care ne ajută să ne păstrăm un evantaj competițional la nivel european și despre startup-urile din Timișoara pe care le recomandă. Unul dintre ele chiar prezent în finala Innovation Labs 2024, care a avut loc pe data de 28 mai.

Urmărește interviul video pe care l-am realizat cu el în cadrul Tigers Summit, prima ediție a unui eveniment în care am discutat cu firme mari, românești și străine, cu investitori, cu industria de ecommerce, cu antreprenori în ascensiune, și am văzut și prezentări despre cele mai noi tehnologii care sunt create în România. Mai jos poți citi principalele concluzii ale interviului.

Întrebările pe care i le-am adresat lui Andrei Munteanu, cofondator Cowork Timișoara:

  • Ce le-ai spune celor care văd încă în tehnologie ceva rău?
  • Crezi că în ziua de azi luăm tehnologia de-a gata?
  • Cum consideri că a evoluat tehnologia și industria startup-urilor în România?
  • Care ar fi 3 industrii care ne-ar ajuta să fim mai competitivi la nivel european?
  • Recomandă-ne afaceri din România care îți plac.

Principalele concluzii ale discuției cu Andrei Munteanu:

  • Ce-mi vine acum rapid în minte este fintech, Revolut, e despre plăți și transferuri bancare făcute rapid, imediat.
  • Generațiile noastre da, generațiile care vin, și mai mult. Dar dacă putem să facem un pas în lateral să vedem cum ne poate ajuta tehnologia, cred că ne putem bucura mai mult de timp și să lăsăm tehnologia să facă niște treabă pentru noi.
  • De 10 ani de când facem treabă în ecosistem, am văzut că lucrurile prind viteză, apar noi inițiative care, cu ajutorul tehnologiei ajung să rezolve probleme din viața de zi cu zi.
  • În Timișoara, mai specific, apar o grămadă de startup-uri de medical, care încep să fie niște exemple de succes.
  • Dacă privim spre viitor, vedem un trend. Un trend mai accelerat în care există apetit spre inovație, există un apetit spre noi startup-uri și noi business-uri care folosesc tehnologia ca să rezolve problemele din jurul nostru.
  • Ne tot punem și noi această întrebare în ecosistem: să alegem verticalele care ar putea face o diferență.
  • Medical este o astfel de verticală care a prins tracțiune și avem deja niște exemple de succes în ecosistem.
  • Nu vedem în ecosistemul nostru, dar vedem în ecosisteme din lume o zonă de wellbeing, de mindfulness, de psihologic-echilibru emoțional.
  • Mai vedem o nevoie foarte mare în zona de deep tech, în zona în care folosim tehnologii mult mai avansate ca să ajungem să avem un progres în zona de tehnologie.
  • Business-uri care încep să pună Timișoara pe hartă și care sunt la București în finala Innovation Labs: Ixaria, un business care dorește să digitalizeze toată zona de producție de mobilier.

*N.Red: Ixaria propune un configurator de produse 3D pentru comercianții de mobilier, integrat pe site-ul lor web. Acest instrument revoluționează vânzările de mobilier, oferind grafică de înaltă calitate și opțiuni de personalizare. Ajută producătorii să-și mărească eficiența vânzărilor, modernizând experiența de cumpărare. Detalii despre finaliștii și câștigătorii Innovation Labs 2024 găsiți aici.