Android 8.0 Oreo va ajunge mai întâi la utilizatorii de dispozitive Google Pixel și Nexus, urmând să ajungă curând și pe alte terminale. Actualizarea va aduce un design modificat, o securitate mai sporită, o experiență de utilizare mai plăcută și o serie de funcții noi.

Mai jos am detaliat cele mai importante schimbări aduse de Android 8.0 Oreo.

Android 8.0 Oreo - noile funcții care vin odată cu actualizarea

Multe dintre funcționalitățile Android 8.0 Oreo erau cunoscute chiar înainte de lansarea oficială, deoarece exista deja o versiune de preview pentru dezvoltatori.

Pentru a proteja autonomia și performanțele dispozitivelor, Google va introduce pe Android 8.- o limită automată care setează ce pot face și ce nu pot face aplicațiile care rulează în fundal. Aceste limite vor fi setate automat astfel încât să nu permită transmisiunile implicite, serviciile de fundal și actualizările ce țin de localizare.

O altă noutate ține de notificări. Sub denumirea de "notification channels", Android Oreo va oferi utilizatorilor un control foarte detaliat și strict asupra notificărilor. Nu se vor mai face setări doar în funcție de aplicații individuale, ci de canalele sau subiectele notificărilor. De asemenea, și afișarea notificărilor va suferi modificări, făcându-se și aceasta grupat.

Tot legat de notificări - Android Oreo aduce și o schimbare de interfață. Aplicațiile vor putea afișa notificări sub forma unor buline care vor apărea în colțul din dreapta sus, pentru a te ajuta să le accesezi rapid. Culorile respectivelor buline vor fi împrumutate de la culorile pictogramelor.

Și, dacă tot am vorbit despre pictograme, merită menționat și faptul că Android 8.0 va aduce pictograme adaptive. Astfel, iconițele aplicațiilor vor putea fi rotunde sau triunghiulare, verticale sau orizontale, în funcție de cum va dori producătorul smartphone-ului să le afișeze. Practic, pictograma pentru aplicația Facebook ar putea arăta diferit pe Samsung S8 și pe Huawei P10. Asta le va permite producătorilor un grad mai mare de personalizare a interfeței, fără să fie nevoiți să creeze de la zero toate pictogramele.

De asemenea, Android 8.0 Oreo îți va permite să creezi scurtături către diverse meniuri/pagini ale aplicațiilor. Deci, dacă vrei vrea să ai pe ecran o scurtătură către o conversație din Messenger, vei putea face asta.

Android Instant Apps îți va permite să testezi aplicații fără să le instalezi în telefon. Practic, le vei putea accesa interfețele direct din browser și vei putea face toate acțiunile pe care le-ai face dacă ai avea aplicația instalată. Tot ce va trebui să faci va fi să cauți numele unei aplicații pe Google și să selectezi ”Open in browser”, iar aceasta va rula din cloud.

Autocompletarea va deveni mai facilă, utilizatorii fiind capabili să aleagă o aplicație de autofill pentru întreaga platformă, la fel cum ar folosi o aplicație pentru tastatură.

Funcția de Picture-in-picture este una dintre cele mai așteptate din Android 8.0. Posesorii de dispozitive compatibile cu Android Oreo vor putea suprapune ferestrele cu ușurință și va exista și susținere pentru mai multe ecrane, pentru a rula aplicații pe un display extern.

Android O va fi compatibil cu LDAC și alte codecuri audio de calitate înaltă pentru dispozitivele cu Bluetooth. Cu Wi-Fi Aware dispozitivele se vor putea recunoaște între ele chiar dacă nu vor avea o conexiune de internet activă.

Cei care folosesc tastaturi fizice vor fi bucuroși să afle că navigarea cu ajutorul săgeților sau tastei "tab" se va face mai ușor.

Iar pentru că am zis de securitate, Google Play Protect este funcția care îți va proteja constant smartphone-ul. Practic, sistemul va fi scanat tot timpul pentru a verifica dacă aplicațiile instalate sunt sigure.

O ultimă schimbare despre care merită să vorbim - Android 8.0 Oreo va veni cu 60 de noi emoji-uri colorate.