Google I/O se desfășoară miercuri, pe 17 mai, la ora 20.00 a României și ne așteptăm ca gigantul din Mountain View să ofere detalii despre Android 8.0 O, succesorul Nougat. Numele Oreo s-a vehiculat cel mai des până acum, având în vedere că nu sunt foarte multe deserturi care încep cu litera O. Mai jos am adunat toate zvonurile pe care le știm atât despre Android Oreo, cât și despre celelalte noutăți care ar putea fi prezentate în timpul evenimentului. Cu toate că discuția va fi mai mult despre software, este posibil să vedem și surprize ce țin de hardware, dar nu sunt șanse foarte mari în acest sens. Veți putea urmări evenimentul live mai jos:

Ce știm despre Android 8.0 O (Oreo) înainte de Google I/O 2017

Multe dintre funcționalitățile Android 8.0 Oreo sunt cunoscute chiar înainte de Google I/O 2017, deoarece există deja o versiune de preview pentru dezvoltatori. Android 8.0 va aduce destul de multe noutăți, dar și o serie de îmbunătățiri, iar cei de la Android Pit au apucat să le testeze.

Pentru a proteja autonomia și performanțele dispozitivelor, Google va introduce pe Android O o limită automată care setează ce pot face și ce nu pot face aplicațiile care rulează în fundal. Aceste limite vor fi setate automat astfel încât să nu permită transmisiunile implicite, serviciile de fundal și actualizările ce țin de localizare.

O altă noutate ține de notificări. Sub denumirea de "notification channels", Android Oreo va oferi utilizatorilor un control foarte detaliat și strict asupra notificărilor. Nu se vor mai face setări doar în funcție de aplicații individuale, ci de canalele sau subiectele notificărilor. De asemenea, și afișarea notificărilor va suferi modificări, făcându-se și aceasta grupat.

Autocompletarea va deveni mai facilă, utilizatorii fiind capabili să aleagă o aplicație de autofill pentru întreaga platformă, la fel cum ar folosi o aplicație pentru tastatură.

Funcția de Picture-in-picture este una dintre cele mai așteptate din Android 8.0. Posesorii de dispozitive compatibile cu Android Oreo vor putea suprapune ferestrele cu ușurință și va exista și susținere pentru mai multe ecrane, pentru a rula aplicații pe un display extern.

Android O va fi compatibil cu LDAC și alte codecuri audio de calitate înaltă pentru dispozitivele cu Bluetooth. Cu Wi-Fi Aware dispozitivele se vor putea recunoaște între ele chiar dacă nu vor avea o conexiune de internet activă.

Cei care folosesc tastaturi fizice vor fi bucuroși să afle că navigarea cu ajutorul săgeților sau tastei "tab" se va face mai ușor.

Android în mașină, în casă, la încheietură

Android nu mai este doar un sistem de operare pentru smartphone-uri. Android Auto este platforma pentru mașini dezvoltată de Google și, în cadrul Google I/O 2017, Google va avea două mașini pentru a arăta exact ce noutăți plănuiește să implementeze în acest. Android Auto se regăsește pe mașini de la Audi și Volvo, potrivit TechCrunch.

Platforma Google Home va avea și ea un moment de glorie în cadrul Google I/O 2017. Asistentul Google Assistant, care este creierul Google Home, ar putea deveni mai inteligent, ar putea primi mai multe funcționalități și ar putea fi compatibil cu mai multe aplicații terțe. Google nu are de gând să piardă teren în fața Amazon Alexa, deci s-ar putea să pună destul de mult accent pe Assistant, având în vedere că scopul conferinței este acela de a oferi dezvoltatorilor cât mai multe motive să construiască experiențe în jurul platformelor companiei.

Tot legată de Google Home și Google Assistant ar putea fi lansarea Nvidia Spot un microfon special creat pentru set-top boxurile Shield menit să le ofere utilizatorilor posibilitatea de a folosi Google Assistant de pe acea consolă ca și cum ar face-o de pe Google Home.

Despre Android Wear nu am mai vorbit de mult timp, dar sistemul de operare pentru ceasuri creat de Google s-ar putea să mai primească o serie de funcționalități noi în cadrul Google I/O 2017. Cu toate că nu a trecut foarte mult timp de la lansarea Android Wear 2.0, ar avea sens ca Google să aducă o actualizare, pentru a încerca să-i convingă pe producătorii de smartwatch-uri că încă au de ce să le producă. Piața smartwatch-urilor este una dificilă, iar producători precum Lenovo și Huawei și-au exprimat neîncrederea într-un viitor strălucit pentru astfel de produse. Totuși, Android Wear este una dintre cele mai promițătoare platforme pentru ceasuri, iar Google are tot interesul ca dezvoltatorii să continue să îi folosească platforma.

Și platforma pentru VR, Daydream, va avea parte de un moment important în cadrul Google I/O 2017. Daydream a debutat pe smartphone-urile Pixel, anul trecut, alături de Android N, și de atunci a ajuns și pe alte dispozitive. E posibil ca Google să anunțe noi parteneriate, dar și să vorbească despre proiectul Tango, camera care poate percepe profunzimea unui spațiu, cameră care ar putea avea un rol important în planurile Google ce țin de realitatea virtuală.

Nu mai este mult până la evenimentul Google I/O 2017, așa că vom afla curând toate noutățile pe care le are pregătită compania.

Sursa foto: Flickr/Christian Van Der Henst S.