Bogdan Georgescu are o experiență de peste 20 ani în management și tehnologie, dintre care 14 în cadrul companiei de consultanță imobiliară Colliers.

Pe lângă activitatea de management, Bogdan a lansat și a condus startup-ul Bookster din 2012 până în 2018, a cofondat alte două startup-uri cunoscute în piață. Complementar experienței antreprenroiale, Bogdan a fondat și Teach for Romania în 2011, proiectul care pregătește profesorii să devină supereroi ai educației, adevărați lideri în educație.

”Când eram mic, neavând jocuri video sau Instagram, citeam în fiecare seară. Uneori mă gândesc că și vizitele săptămânale la micuța biblioteca de cartier din Brașov (la librărie mergeam doar când mai făceam rost de bani, adică rar) au contribuit un pic la dezvoltarea conceptului Bookster.”


1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?

După Ion Creangă și poveștile lui Petre Ispirescu, am descoperit cărțile de aventură și, când găseam un autor care îmi plăcea, îi citeam toate cărțile.

Mai întâi am fost vrăjit de Jules Verne, apoi Karl May, Alexandre Dumas, dar și de Radu Tudoran cu “Toate pânzele sus” și, desigur, “Cireșarii” lui Chiriță.

2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?

Cel mai mult îmi place să citesc în pauza de lectură de la birou (zilnic de la 12:00 la 12:30). Am început acest obicei la Bookster și acum încerc să îl popularizez și la SOLO (deși, e mai greu cu “contabilii”, decât cu “bibliotecarii”).

Mi-ar plăcea să pot să citesc și seara înainte de culcare, dar încă nu reușesc. Citesc pe avion și în vacanțe. Însă, per total, citesc mult mai puțin decât mi-ar plăcea.

3. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?

Cumpăr (și implicit citesc) cărți fizice, pentru că le pot da mai departe. Uneori, când plec în vacanțe mai lungi, iau și Kindle-ul cu mine, ca să nu car prea multe cărți. Cu cărțile audio nu mă împac foarte bine, pentru că nu reușesc să mă concentrez pe termen lung la ce aud și pierd ușor firul poveștii. Probabil și pentru că am o memorie mai degrabă vizuală.

4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?

Mi-au plăcut mult “Lifespan” de David Sinclair și “Outlive” de Peter Attia (în special ultimul capitol, despre sănătatea emoțională).

De când l-am descoperit pe David Sinclair (acum 3 ani), am început să mă documentez mai mult pe subiectul longevității, să iau de la Zitamine suplimentele recomandate de David Sinclair și să mănânc și să fac sport pe principiile lui Peter Attia. Aproape că am devenit expertul în longevitate în grupul meu de prieteni.

5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.

  • Mi-a plăcut foarte mult și “The undoing project” de Michael Lewis, o biografie a lui Daniel Kahneman scrisă de un autor super talentat din perspectiva relației de prietenie pe care acesta a avut-o cu Amos Tversky, doi dintre psihologii cu cel mai mare impact în psihologie și în economia modernă. Când recomand această carte, îmi place să spun că este jumătate despre viața lui Kahneman, jumătate despre istoria Israelului și jumătate despre o superbă relație de prietenie între doi oameni super faini și super inteligenți. Îmi amintesc și acum de dimineața în care plângeam pe o plajă din Thailanda citind ultimele pagini din carte.
  • Pe locul 1 este “How will you measure your life” de Clayton Christensen (Cum îți vei măsura viața). Domnul profesor Clayton Christensen prin această carte, este omul care mi-a influențat cel mai mult viața până acum și căruia îi datorez clarificarea unor principii care simt că mă ajută să am o viață mai bună în care să fiu mai împăcat cu mine. Mă bucur că, prin Bookster, am reușit să popularizez această carte și în România și sunt fericit atunci când aud atât de mulți oameni faini care spun ca această carte le-a schimbat viața.
  • Pentru locul 3 ezit între Shogun (am recitit-o acum câțiva ani când faceam un roadtrip prin nordul Japoniei și a fost un context care cred că i-a dat un farmec aparte) și “Behind the beautiful forever” de Katherine Boo, o scriitoare care a câștigat premiul Pulitzer și a scris o carte aproape ca un reportaj de investigație pe un subiect super complicat și greu de documentat.

Așa că o să aleg… “Work Hard. Be Nice.” de Jay Mathews, cartea care m-a făcut să visez că schimbarea sistemului de educație din România este posibilă și care, în 2011, m-a făcut să merg să vizitez fondatorii KIPP la prima lor școală din Houston, vizită în urma căreia am decis să lansez Teach for Romania.

6. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?

Tocmai am terminat “Move Fast and Fix Things”, de Frances Frei și am început “Supercommunicators”, ultima carte a lui Charles Duhigg. Mă așteaptă “Ecuația fericirii” de Mo Gawdat, “Enough” de John Bogle și “Into the magic shop” de James Doty.

7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.

Am citit foarte multe cărți de business, pentru că erau cea mai simplă, rapidă și ieftină sursă de educație. La începutul carierei de management la Colliers, m-au ajutat mult “Built to last” de Jim Collins și, mai ales, “Winning” de Jack Welch.

Însă cel mai mult am aplicat și încă aplic principiile lui Verne Harnish din Scaling Up. Aceasta carte este ca un manual de operare (adică de organizare și de creștere) pentru companiile pe care le construiesc și a avut un rol important în succesul Colliers, Bookster și acum la SOLO.

8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.

“Crucial Conversations” m-a învățat că lucrurile nu sunt tot timpul în alb și negru și că, în orice discuție sau negociere, este important să rămân concentrat pe ce îmi doresc cu adevărat și să nu las emoțiile să preia controlul. Cred că sunt un prieten mai bun și un părinte mai blând și mai răbdător datorită acestei cărți.

9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?

Mă gândesc uneori că mi-ar plăcea să scriu o carte despre cum să dezvolți un startup de succes in piețe mici, ca România. Un fel de “Scaling Up” pentru startup-uri: “Starting Up”.


Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la hello@start-up.ro ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.