Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Vezi în avanpremieră
Timp de vreo 10 ani (până în 2015) puteai cumpăra un laptop Apple și oferea suficiente moduri de conectivitate. Aveai HDMI, porturi USB standard, cititor de carduri SD etc. Din 2016 Apple s-a dus într-o direcție greșită, în opinia mea, mai ales pe laptop-urile dedicate profesioniștilor și a eliminat toate porturile, înlocuindu-le cu 2-3 USB-C Thunderbolt. Și așa a început „the dongle life”.
Acum, în 2021, Apple și-a dat seama că profesioniștii au nevoie de un cititor de carduri, de un port HDMI și așa că le-au adus înapoi. Alt lucru care a revenit este MagSafe Charging. Toată lumea se bucură de parcă ar fi inventat apa caldă, nu ca și cum ar fi fost un lucru normal.
MacBook Pro 2021
Pe aceste noi laptop-uri, Apple aduce și noile procesoare Apple M1, iar în MacBook Pro o să fie în două variante: M1 Pro și M1 Max. M1 Pro este un procesor construit pe un proces de fabricație de 5 nm și are până la 10 nuclee CPU și până la 16 nuclee GPU și suportă până la 32 GB memorie RAM, cu lățime de bandă pentru memorie de până la 200 GB/s. M1 Max dublează aproape totul și vorbim de 10 nuclee CPU, până la 32 nuclee GPU, 64 GB RAM și 400 GB/s lățime de bandă pentru memorie.
În termeni mai simpli, Apple zice că noile sale procesoare sunt mai performante decât alte procesoare regăsite pe produsele competitorilor, dar și mai eficiente din punct de vedere al consumului. Față de un MacBook Pro cu Intel Core i9, noile MacBook Pro sunt de 2 ori mai performante, iar față de MacBook Pro, dotat cu placa video Radeon Pro 5600M, M1 Pro este de 2,5 ori mai performant, iar M1 Max de 4 ori mai performant. Pentru mine este interesant și saltul de performanță în situația când laptopul nu este băgat în priză, iar noile MacBook Pro ar fi de 2,5-3,3 ori mai performant atunci când funcționează pe baterie față de alte laptopuri cu plăci video dedicate.
În același timp, Apple promite cea mai bună autonomie de pe MacBook-uri, ceea ce este foarte posibil având în vedere ce au făcut cu noile iPhone 13.
Dacă la interior stăm foarte bine, la exterior, adică la design, lucrurile scârțâie. MacBook Pro 16 inci are o greutate de 2,1 kilograme și o grosime de 16,8 mm, iar MacBook Pro 14 inci cântărește 1,5 kilograme și are o grosime de 15,5 mm. Noile laptopuri au un design mai pătrățos care să le aducă în linie cu noile telefoane și tablete, însă aduce și notch-ul sau bretonul adus de Apple pe iPhone X.
Da, Apple a micșorat ramele negre din jurul display-ului, însă în mijloc, în jurul camerei, rama este mai mare pentru găzdui o cameră web FHD. Mi se pare oribil și lipsă de imaginație. Este nevoie de un suflu nou în departamentul de design al Apple. Eu cred că se poate mai bine. De exemplu, Asus mi se pare cea mai inventivă companie la nivel de design de laptopuri în acest moment. Mai grav este că Apple are influență și cred că o să vedem în curând acest design și pe laptopuri cu Windows.
Revenind, rămân impresionat de cât de performante sunt noile procesoare Apple și de tot ce se întâmplă pe parte de optimizare, workflow, performanță. S-a reparat o greșeală care nu trebuia făcută și să le spună cineva celor de la Apple că nu tuturor produselor le stă bine cu breton.
În SUA prețurile pentru MacBook Pro 14 încep de la 1999 de dolari, iar pentru MacBook Pro 16 de la 2500 de dolari.