Companiile din aceste sectoare care doresc să aibă acces la investiții înainte de sfârşitul acestui an trebuie să aplice până la data de 4 octombrie pentru a beneficia de suport în timp util.

Runda de investiţii se adresează întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cu concepte tehnologice testate, care vor transforma viitorul industrei energetice din Europa. De la lansarea în 2011 a programului “Runda de investiții”, EIT InnoEnergy a investit 190 milioane de euro în proiecte din 8 ramuri ale tehnologiei din întreaga Europă care se anticipează că vor avea vânzări de 3 miliarde de euro. Acestea sunt: tehnologii curate care folosesc cărbunii și gazele, stocare de energie, clădiri și orașe inteligente și eficiente, eficiență energetică, energie din combustibili chimici, rețele electrice inteligente, energie regenerabilă și instrumente pentru industria nucleară.

În plus față de fondurile oferite, EIT InnoEnergy le oferă aplicanţilor o platformă de inovaţie colaborativă recunoscută şi de încredere, precum și acces la un ecosistem de inovaţii energetice format din peste 385 de parteneri din industrie care dispun de soluţii diverse privind energia sustenabilă.

În România, Craft Bicycle, câștigătorul național al ediției din acest an al PowerUp! - competiție internațională dedicată startup-urilor din sectorul energetic - este luat în considerare de EIT InnoEnergy pentru o potențială investiție. Startup-ul Craft Bicycle reinventează industria producției de biciclete construind unele de bambus. Puteți citi pe larg povestea Craft Bicycle aici.

“InnoEnergy consideră comercializarea ca fiind o nevoie prioritară a afacerilor mici și mijlocii atunci cand lucrează la proiecte de inovaţie. Pe lângă aceasta, este extrem de important ca intervalul până când produsul intră pe piaţă să fie cât mai mic, ca produsele să se adreseze unor piețe internaţionale, ca business-ul să se poată dezvolta continuu şi să existe acces la finanţare predictibilă și fără riscuri. Acestea sunt nevoile actuale ale IMM-urilor din sectorul de inovaţii energetice”, declară Marcin Lewenstein, ofiţer de inovaţie pentru InnoEnergy în Europa Centrală.

Comercializarea produselor

Scopul EIT InnoEnergy este să identifice companii care inovează şi să le faciliteze accesul către partenerii care îi pot ajuta să își definească grupurile țintă şi să ajungă la acestea atunci când lansează o nouă soluţie. Având acces la acest tip de suport devine posibilă accelerarea lansării pe piață a produsului.

Expansiune şi industrializare

Trecerea la producţia la scară largă este una din fazele care necesită mai multe investiţii. EIT InnoEnergy asigură accesul la cunoştinţe şi ajută la evitarea greşelilor comune care pot să îngreuneze procesul de industrializare.

Finanţare predictibilă şi fără riscuri

În general, proiectele finanţate de EIT InnoEnergy necesită dezvoltare tehnologică sau a unor prototipuri, ceea ce implică investiţii economice mari. Cooperarea cu EIT InnoEnergy permite accesarea de fonduri rapide și pune la dispoziție procese eficiente de implementare a produselor inovatoare.

”Misiunea noastră este accelerăm tranziția către energie curată în Europa. De aceea, identificăm, iniţiem și investim în parteneriate cu cei mai buni şi străluciți inovatori din acest sector pentru a-i ajuta să se dezvolte , să se lanseze cât mai repede pe piață și, nu în ultimul rând, să își comercializeze tehnologiile. Mă refer la un adevărat parteneriat. Facem mai mult decât să contribuim financiar la dezvoltarea partenerilor noștri. Nu numai că facilităm accesul la cel mai bun nivel de experiență în ceea ce privește energia “curată” şi sustenabilă din Europa, dar oferim şi suport susținut care constă în marketing şi alte servicii care pot să crească valoarea companiei“, afirmă Jakub Miler, CEO al EIT InnoEnergy în Europa Centrală.

Companiile pot afla mai multe despre programul “Runda de investiţii”, inclusiv despre metoda de a aplica, folosind acest link.

EIT InnoEnergy este prezent în 40 de ţări unde cooperăm cu mai mult de 300 de parteneri – cele mai importante consorții din această industrie, centre de cercetare de vârf și academice, respectiv antreprenori inovatori - investind aproximativ 100 de milioane de euro anual în soluţii care cresc competitivitatea economică cu ajutorul tehnologiilor curate care sunt mai eficiente.

În cei 7 ani de la înființare, EIT InnoEnergy a investit în proiecte cu o valoare totală de 2 miliarde de euro, iar 80 de produse au ajuns pe piaţă până acum.

Recent, InnoEnergy a realizat o investiție în valoare de 5 milioane de euro în startup-ul Hardt Hyperloop lucrează la implementarea sistemului de transport Hyperloop, proiectul trenurilor supersonice.