Fondată acum 6 ani de către Bogdan Georgescu și Alexandra Stroe, biblioteca Bookster oferă acces la aproximativ 80.000 de cărți din diferite domenii, de la beletristică la dezvoltare personală și profesională.
Cei 60.000 de abonați activi, atât din corporații, companii locale și din IMM-uri primesc săptămânal cărțile preferate la birou, iar în 2018 s-a atins un total de 2 milioane de împrumuturi din bibliotecă. În medie, un angajat care are acces la Bookster împrumută și citește peste 13 cărți și articole pe an, indiferent de industria în care lucrează.
Reprezentanții Bookster au strâns la un loc informațiile privind împrumuturile de cărți din 2018 și au ajuns la câteva concluzii. Astfel, dacă numărul cărților citite de către booksteri nu diferă foarte mult în funcție de jobul acestora, preferințele lor de lectură variază în funcție de industria în care activează.
Cititorii din industria IT sunt atrași de lecturi fantastice și istorie: “Origini” de Dan Brown și “Sapiens: scurtă istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari se află printre primele opțiuni ale programatorilor. Angajații din Banking, Telecom și FMCG rămân însă fideli ficțiunii, iar “Oamenii fericiți citesc și beau cafea” de Agnes Martin-Lugand este prima lor alegere.
În ceea ce privește categoria cărților de beletristică, lectura preferată a booksterilor rămâne “Oscar și Tanti Roz” de Eric Emmanuel Schmitt. Deja celebră în comunitatea cititorilor, cartea a fost împrumutată în ultimii 5 ani de peste 10.000 de ori.
Biblioteca Bookster – cele mai împrumutate cărți
În 2018, cele mai împrumutate cărți din categoria de dezvoltare personală și profesională au fost “Sapiens: scurtă istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari și “Omul în căutarea sensului vieții” scrisă de Viktor E. Frankl. Agnes Martin-Lugand rămâne și în 2018 printre preferatele cititorilor de beletristică cu trilogia “Oamenii fericiți citesc și beau cafea”, iar Jojo Moyes cu romanul ecranizat “Înainte sa te cunosc”. Topul complet al celor mai împrumutate 10 cărți în 2018 se regăsește mai jos.
Autorii români sunt deasemenea prezenți în preferințele de lectură ale abonaților, fiind reprezentați de scrierile unora dintre cei mai cunoscuți autori din online sau carte tipărită. Neagu Djuvara, Andrei Pleșu, Octavian Paler, Alis Anagnostakis, Cosmin Alexandru sau Vlad Mixich sunt prezenți în bibliotecă cu cărți sau articole disponibile online. Printre titlurile din top sunt: “O scurtă istorie ilustrată a românilor” (istoricul Neagu Djuvara), “Musai List” (Octavian Pantiș) și “Fluturi” (Irina Binder).
Cărțile de parenting sunt din ce în ce mai căutate, indiferent de industria în care lucrează cititorii. Astfel, “Cum sa vorbim copiilor dacă vrem să ne asculte”, de Adele Farber, sau “Parenting necondiționat” a lui Alfie Kohn vor fi probabil printre cărțile cele mai citite de părinți și în anul 2019. Cei mici au și ei secțiunea dedicată lor în biblioteca Bookster, iar printre favoritele copiilor se numără “Momo” de Michael Ende, “Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupery și “Băiețelul cu aripă de future” de Ioana Chicet-Macoveiciuc.
Tendințe pentru 2019 – cărți ecranizate și de parenting
Despre 2019, Alexandra Stroe, fondator & co-CEO la Bookster, se așteaptă la o creștere continuă a cererii pentru categoria de “cărți pentru copii” și a cărților de parenting.
“Abonații noștri vor să înțeleagă mai bine stadiile de dezvoltare ale copiilor și nevoile lor, dar și să petreacă timp de calitate cu ei, citindu-le o poveste frumoasă”, spune Alexandra.
De asemenea, cărțile ecranizate vor fi la mare cerere și în 2019, atât datorită filmelor de box-office, cât și serviciilor ca Netflix, care lansează anul acesta titluri precum: Curățenie cu Marie Kondo, ce o are drept protagonistă pe autoarea cărților “Magia Ordinii” și “Bucuria Ordinii”, Unde ai dispărut Bernadette?, după romanul Mariei Semple, Și soarele este o stea – ecranizare a romanului scris de Nicola Yoon, Good Omens, a lui Terry Pratchett, Catch-22, carte scrisă de Joseph Heller sau Proiectul Rosie (Graeme Simsion).
Un alt trend care ia amploare în rândul booksterilor este deschiderea mai mare către sursele de dezvoltare personală și psihologie practică. “Cititorii noștri sunt curioși și receptivi, iar noi le punem la dispoziție o selecție amplă de cărți prin care să descopere cât mai mult despre ei și lumea înconjurătoare. Cărțile de dezvoltare personală și psihologie practică sunt din ce în ce mai căutate în lumea întreagă și observăm aceasta cerere și în companiile din România”, afirmă Iulia Ghiță, co-CEO Bookster.
Proiecte educaționale
Din ce în ce mai mulți români conștientizează importanța lecturii, iar cresterea portofoliulul Bookster o confirmă împreună cu numeroase alte inițiative din zona educației. În 2018, numărul companiilor care oferă angajaților beneficiul lecturii prin Bookster s-a dublat, ajungând la 600. Acest lucru se datorează și lansării catre întreprinderile mici și mijocii (IMM), pentru care Bookster a creat un pachet de servicii dedicat anul trecut. Pe rafturile bibliotecii ajung lunar peste 2.000 de exemplare noi din cărțile populare în librării sau din cele sugerate de comunitatea cititorilor, la care se adaugă conținutul disponibil on-line – articole si videoclipuri inspirationale pentru abonați.
Biblioteca Bookster oferă celor 60.0000 de abonați acces la peste 80.000 de cărți, articole, studii de caz și materiale video din domenii diferite, de la dezvoltare personală și profesională, la hobbyuri și beletristică. Serviciul de recomandare personalizată și livrare la birou este oferit exclusiv companiilor. Abonamentul la Bookster costă între 3 și 5 euro de persoană pe lună, în funcție de numărul total de angajați ai companiei.
Biblioteca Bookster: planuri pentru următorii 4 ani
"Obiectivul nostru este să ajungem la 100.000 de abonați în 2022. Avem deja 54.000 de abonați, cu 4.000 mai mult decât estimasem pentru 2018. Creșterea din acest an a avut un ritm mai alert decât așteptările noastre; o mare parte din această creștere este dată de deschiderea spre IMM-uri (întreprinderile mici și mijlocii), pentru care anul acesta am creat un pachet special”, spunea în luna septembrie a anului trecut Alexandra Stroe, cofondatoarea Bookster.
Citește și despre Bookster pentru IMM-uri, următorul pas al lui Bogdan Georgescu.