Omul de afaceri și filantropul Bill Gates a lansat un fond de investiții care urmează să încurajeze dezvoltarea tehnologiilor verzi în Europa și a făcut primele investiții, de 100 de milioane de euro, informează Bloomberg.

Avem nevoie de tehnologiile noi pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbării climatice”, a declarat Gates la Bruxelles în cadrul unei întâlniri cu cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „Oamenii de știință și antreprenorii care dezvoltă inovații privind schimbările climatice au nevoie de capital pentru a construi companii care să poată livra aceste soluții pe piața mondială”, a adăugat el.

Fondul de investiții Breakthrough Energy Ventures (BEV) al lui Bill Gates dispune de 1 miliard de dolari și susține financiar startup-uri din domeniul energiei curate și a protecției mediului înconjurător. Printre ceilalți investitori care au adus capital în fond se numără miliardari și oameni de afaceri extrem de cunoscuți: Jeff Bezos, Sir Richard Branson, Jack Ma, Michael Bloomberg sau Mukesh Ambani. Vezi aici câteva exemple de startup-uri de energie pe care să le lansezi ca să iei din miliardul de dolari al lui Gates.

„Atingerea obiectivelor noastre climatice necesită o gândire inovatoare și o acțiune îndrăzneață”, este de părere Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Energie. În opinia lui, acest nou vehicul de investiții public-privat nu doar că este înființat în timp record, dar va fi și un exemplu pentru cum aceste două medii de afaceri își unesc forțele pentru a accelera descoperirile inovatoare.

Potrivit Bloomberg, Breakthrough Energy a luat acțiuni în companii din zona energiei de fuziune, stocarea energiei si biotehnologii. Se preconizează că fondul european va începe să funcționeze anul viitor. Jumătate din capital va veni din partea Breakthrough, iar cealaltă jumătate din programul InnovFin al UE.