Conducerea Bitcoin România își dorește ca în următoarea perioadă să înceapă colaborarea cu o bancă, ca parte a strategiei de a se menține principalul jucător pe piața românească de monede virtuale (criptomonede).

Suma de două milioane de euro este suma minimă pe care o garantăm băncii în cazul în care devenim parteneri. Este o cifră la care am ajuns pe baza volumului tranzacțiilor înregistrate în trecut și pe care le preconizăm de acum înainte. Însă, dacă numărul de tranzacții crește, dacă valoarea Bitcoin creste și ea, iar o parte dintre cei 100.000 de clienți ai noștri își mută conturile la bancă; toți acești factori împreună pot aduce băncii venituri de aproximativ 10 milioane de euro”, afirmă Constantin Rotariu, co-fondator și director de strategie Bitcoin România.

Un factor important în dezvoltarea domeniului îl va avea transpunerea în România a directivei (UE) 2015/849 - cunoscută ca Directiva 5 - privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.

“Noi ne dorim foarte mult reglementarea domeniului pentru că sperăm ca, astfel, să convingem băncile să accepte businessul nostru. Pentru noi ar însemna costuri suplimentare și mai multă birocrație, dar ar aduce maturitate și încredere întregului domeniu. Aceasta directivă poate fi adoptată foarte curând sau peste câteva luni, însă cu siguranță va fi în 2020”, adaugă co-fondatorul Bitcoin România.

În ultimele luni mai multe bănci din întreaga lume au făcut demersuri pentru a colabora cu furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare.

De exemplu, JPMorgan Chase & Co., cea mai mare bancă din SUA, a început să ofere servicii financiare pentru furnizorii Coinbase și Gemini. De asemenea, CaixaBank a adăugat anul acesta platforma digitală we.trade în catalogul sau de servicii pentru companii, fiind una dintre primele mari bănci europene care a permis accesul clienților săi la tehnologia blockchain.

“Clienții băncilor își doresc ca acestea să lanseze un astfel de produs. Printre avantajele pe care le poate avea o bancă dacă oferă acces la tehnologia blockchain se numără câștigarea de clienți și venituri, dar și beneficii de imagine. În ultimele 24 de ore au avut loc tranzacții în valoare de 128 de miliarde de dolari la nivel global, potrivit coinmarketcap.com. Daca reușim să atragem 0,01% din aceste tranzactii prin platforma noastră și implicit prin banca noastră ne vom atinge obiectivul de a genera venituri de 10 milioane de euro unei instituții bancare”, mai spune Constantin Rotariu, co-fondator și director de strategie Bitcoin România.

În prezent Bitcoin Romania are în jur de 100.000 de clienți, în creștere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aproximativ 90% dintre clienții Bitcoin România sunt persoane fizice.

La nivel global există peste 4.000 de criptomonede, însă Bitcoin România tranzacționează primele 10 cele mai utilizate monede. Monedele cu cea mai mare valoare de piață sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP și Bitcoin Cash.

Valoarea unui Bitcoin este în prezent de 43.964 de lei/9.078 Euro.

"La începutul pandemiei Bitcoin a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, însă de atunci și-a revenit în totalitate, iar până la finalul anului cred că va depăși 10.000 de euro. Bitcoin a fost singurul activ care nu a avut nevoie de un efort extern pentru a se ridica după criza apărută la începutul lunii martie”, afirmă George Rotariu, CEO si co-fondator Bitcoin Romania.

“Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și care poate fi transferată, stocată și tranzacționată în mod electronic”, potrivit Directivei 2018/843 de modificare a Directivei (UE) 2015/849.