Lectură de 3 min

Black Friday 2019: cum verifici vânzătorul și magazinele online

Abonează-te pe  
Îți vine să crezi că mai sunt doar 2 săptămâni până de Black Friday? Anul acesta, ziua oficială de început este 15 noiembrie 2019. Că sunt comercianți care fac o lună sau o săptămână de Black Friday, este altceva.
Black Friday 2019: cum verifici vânzătorul și magazinele online

Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro

Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.

Urmărește specialiștii!

Cel mai probabil ai deja pe listă niște produse pe care le vânezi de ceva timp, pe care speri să le prinzi la promoție. Sau poate că vrei să profiți de ocazie și să iei niște cadouri de Crăciun care să dea bine la preț redus; eu mi-am făcut un stoc aproape complet de băutură alcoolică anul trecut de Black Friday de pe finestore.ro. Bine, mi-am luat și niște multe tigăi, dar trecem peste acest aspect.

Știi cine îți vinde produsele?

Când aveam 14 ani, am vrut să îmi iau un telefon Sony Ericsson W395 Walkman (sper să nu greșesc modelul). Am găsit pe un site alex-gsm.net parcă sau ceva de genul telefonul și m-am dus cu tatăl meu la Unirii, unde ne-am întâlnit cu vânzătorul. Am dat banii, am luat telefonul sigilat, cu factură și tot.

După ceva timp, să fie vreo 9 luni, s-a stricat telefonul. Am scos factura, certificatul de garanție, sună la vânzător. Nu mai exista. Sună la service: ”aaaaaaaa, păi nu mai lucrăm cu ei, de fapt nici nu știm cine erau, că au dispărut”.

Și practic am rămas cu un telefon defect pe care l-am reparat ulterior la Pelicanul Service GSM (acolo pe la Piața Rosetti) pe banii mei și cu speranța că o să meargă. Culmea, a mers încă vreo 5 ani și cred că și acum îl mai am prin mansardă.

Black Friday - Ce trebuie să știi despre vânzător?

Atunci am învățat o chestie importantă: trebuie mereu să verifici persoanele de unde vrei să cumperi, mai ales dacă nu sunt un brand de renume.

Vezi o super mega ofertă care pare ireală? Cu mici excepții, e ireală. Ca diferența între un Aifon și un Iphone.

Ăsta a fost și unul din motivele pentru care la avocatoo am făcut primul Ghid Complet de Black Friday.

Așadar, ai lista de cumpărături la îndemână pentru Black Friday? Ia fiecare produs de acolo, du-te pe site și vezi dacă găsești următoarele informații despre firma din spate:

  • identitatea firmei, precum denumirea comercială (de regulă, va fi denumirea firmei XYZ SRL, ABC SRL-D, BCD S.A., Ion Popescu PFA - persoană fizică autorizată, Maria Ionescu - I.F./I.I - întreprindere familială, întreprindere individuală etc.)
  • adresa poștală a acestuia (sediul social);
  • adresa unde poate fi efectiv contactat (pentru că de multe ori firmele au sediul social într-o locație, dar activitatea propriu-zisă o fac în altă parte);

Trebuie să știi că vânzătorul nu este obligat să pună pe site un număr de telefon, ca să nu fie sunat încontinuu, dar trebuie să pună la dispoziție o modalitate accesibilă de contact, precum e-mail, Facebook Messenger, chat online sau ceva asemănător.

Ce faci cu datele astea?

Ei bine, după ce ai datele de identificare de mai sus, îl verifici vânzătorul dacă ți se pare ceva în neregulă, deși eu recomand să faci asta întotdeauna.

Eu mă ajut de platforma celor de la termene.ro, că îmi spune și cine este asociat, administrator, cifra de afaceri, numărul de angajați etc. Iar un aspect important este să vezi și ce relații are cu partenerii lui, cum ar fi dacă-și plătește facturile la timp către furnizori.

Nu de alta, dar în afara de niște companii foarte mari, nimeni nu lucrează pe stoc fizic în depozit: tu plasezi comanda pe site, el o dă mai departe către un furnizor sau distribuitor și apoi îți dă ție produsul. Dacă nu și-a plătit facturile restante către ei, crezi că îi mai livrează cineva vreo comandă?

Poți verifica asta prin RedBill, care este complet gratuit.

Rămâi informat de Black Friday 2019

Black Friday nu este doar despre cel mai bun preț pe care îl găsești într-o anumită zi. Trebuie să știi ce cumperi, cum plasezi o comandă, dacă plătești cash sau card, cum se face livrarea, ce produse pot fi returnate și în ce condiții, ce bani primești înapoi și ce faci dacă produsul este defect.

Pe scurt, trebuie să fii informat.

În perioada următoare, pe avocatoo am demarat o campanie de informare a cumpărătorilor despre toate aceste aspecte și am scos gratuit Ghidul complet de Black Friday.

Ghidul se adresează cumpărătorilor, dar și vânzătorilor care vor găsi resurse utile despre toate elementele pe care trebuie să le aibă în vedere pentru o campanie corectă de Black Friday.

Ghidul nostru colorat, explicat și amuzant poate fi descărcat de aici.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: