Odată cu decăderea companiei BlackBerry, aceasta s-a împărțit în mai multe divizii. BlackBerry Limited, compania din Canada, produce software de securitate. Ea nu mai face telefoane mobile. În schimb, divizia de gadgeturi mobile a fost achiziționat de TCL Communications din China, care are drepturile de licențiere, iar mulți angajați ai BlackBerry lucrează la noua firmă.

Din acest motiv, Francois Mahieu, șeful pentru regiunea EMEA la BlackBerry Mobile, vorbește despre firma sa ca despre un startup. În schimb, multă lume se întreabă dacă BlackBerry mai există. Din acest motiv, startup-ul acesta trebuie să readucă în mintea oamenilor acest nume.

Ingram Micro e distributorul care aduce în Europa de Est BlackBerry Keyone. Telefonul va fi disponibil în România, Slovacia, Ungaria și Cehia. Keyone va fi disponibil în țară prin eMAG, Altex, Flanco, Ilex la un preț recomandat de 2.700 de lei.

BlackBerry Keyone - Primele impresii

Am pus mâna pe telefon la acest eveniment de la Bratislava și pot să spun că a fost "a blast from the past". Caracteristicile tehnice sunt unele medii, dar nu mai am pretenții de la telefoane să fie doar de top. Un dispozitiv cu ecran Full HD și procesor Snapdragon 625 poate să se descurce excelent în orice condiții.

Tastatura e cea pe care o ținem minte cu toții de la BlackBerry, diferența fiind că aceasta are și caracteristici tactile. Poți să o folosești pe post de extindere a ecranului tactil, pentru a da în spate, pentru a da swipe stânga sau dreapta sau pentru a deschide anumite aplicații. Ea poate fi programată din meniu.

Te lovește grosimea telefonului, în schimb. Mie, personal, lucrul ăsta îmi place, dar nu știu dacă și alți clienți vor fi încântați de acest lucru. Telefonul e solid și greu. În folosirea obișnuită, carcasa de aluminiu ar putea să fie ușor zgâriată pe margine, dar carcasa spate are o textură cauciucată de calitate și oferă o senzație mișto. În schimb, e un telefon care nu știu cât de bine ar putea să fie protejat de o carcasă, mai ales dacă vrei să folosești tastatura fizică.

Camera de 12 megapixeli iese în evidență și protuberanța e vizibilă. Mufa de căști e în partea superioară a telefonului. Deși e o poziție atipică, mie îmi place, pentru că dacă ții telefonul în buzunar nu mai trebuie să-l întorci peste cap.

BlackBerry Keyone - Caracteristici tehnice

Telefonul este unul cu caracteristici bune și îmbină interesant un ecran bun cu touchscreen și tastatura fizică.

Display-ul are 4,5 inci și o rezoluție 1620x1080 de pixeli. Deși rezoluția e mai ciudată, e dată și de forma ecranului, mai degrabă pătrată. Am putea să comparăm rezoluția cu cea Full HD.

Procesorul este un Snapdragon 625, așadar nu unul de top, dar deja clasa medie aduce performanțe foarte bune. Oricum dispozitivul se plasează nu în clasa high-end, ci în cea medie-premium. Procesorul este un octa-core.

Capacitatea de stocare este de 32 de GB, iar memoria RAM e de 3 GB. Capacitatea de stocare poate fi extinsă cu ajutorul unui card microSD de până la 256 de GB.

Camera foto e de 12 megapixeli, iar cea frontală e de 8 megapixeli. Din punct de vedere al securității, BlackBerry se laudă că e un dispozitiv foarte sigur, deoarece are tehnologia DTEK.

Bateria este de 3.505 miliamperi și are tehnologie QuickCharge de la Qualcomm. Se încarcă până la 50% în 36 de minute.