Că abia așteaptă să participe la una dintre convențiile pentru pasionații francizei, denumiți trekkies, și că în firmă a inclus puțin din cultura Star Trek (angajații au uniforme similare, pe care le pot purta la birou dacă doresc, iar antreprenorul a propus introducerea nivelurilor ierarhice similare celor celebra serie SF), nici asta nu mai este o surpriză. ”Cum ai putea să nu iubești acest univers dacă iubești lumea IT?!”, spune el plin de patos, mai ales că, din punctul său de vedere, universul Star Trek este unul orientat către descoperire, meritocrație și inovație. Iar oamenii săi au înțeles și au iubit imediat apropierea de valori dintre StarTech și Star Trek.

Star Trek versus StarTech

Pentru că este fan declarat mai ales al Next Generation, cu al său carismatic căpitan Picard (de altfel, Bogdan spune că urmărește seria lunar), l-am provocat la un exercițiu de imaginație: cum ar arăta firma sa dacă ar face, chiar și doar o zi, parte din universul StarTrek?

”Cred că aș prefera un Picard mai orientat către echipă, în care nu este personaj principal și doar îi pune pe ceilalți în valoare. Aș concepe o serie în care aș dedica fiecare episod unui membru al echipei și l-aș releva cu tot ce are mai bun. Aș scurta serii de episoade în care aș privi același eveniment din perspective diferite. Aș fi orientat mai mult pe cercetare și dezvoltare de noi tehnologii și în special de acele tehnologii care fac o viață mai bună pentru oameni”, spune Bogdan Tudor.

A învățat, după 16 ani de antreprenoriat, că echipa din spate este vitală pentru un business care să reziste în timp și care să se dezvolte.

Lecții de antreprenoriat

”La început, ca antreprenor, cea mai mare provocare a fost să accept că nu știu nimic și că trebuie să o iau de la început cu învățatul, că aveam nevoie de alte cunoștințe care să completeze zona tehnică cu care eram familiarizat. Ca antreprenor trebuie să înveți în permanență, pentru a nu deveni chiar tu factorul limitator al afacerii tale. Trebuie să renunți la ego apoi, și să faci un pas în spate și să începi să îi pui în valoare pe cei care sunt lângă tine. Nu poți să crești decât dacă construiești o echipă mai bună ca tine”, povestește fondatorul StarTech Team, unul dintre cei mai importanți provideri de soluții IT de pe piața noastră.

Bogdan Tudor, despre cum găsești echilibrul între afacere și familie

Nu se recomandă, însă, cel mai bun exemplu, din punct de vedere al modului în care îmbină viața de familie cu cea de antreprenor. Cel puțin la început de parcurs antreprenorial. ”În primii patru ani de antreprenoriat nu am avut nicio zi de concediu. Dacă vrei să construiești de la zero o companie solidă, bazată pe valori, cu focus în zona privată, cred că ai nevoie de multă dedicație, determinare și să îți asumi și ceea ce trebuie să faci și ceea ce nu vei mai putea să îți asumi. Știți cum se spune: poți să faci tot ce vrei, dar nu poți să faci totul”, mai spune Bogdan.

Între timp, a reușit să găsească balanța potrivită între muncă și viața personală, chiar dacă încă ajunge să petreacă și 14 ore la birou. Când ajunge acasă, însă, se dedică cu totul familiei, chiar dacă în weekend îi vin tot felul de idei legate de business-ul său, pe care abia așteaptă să le pună în practică. Acum călătorește mai des alături de soția și fiul său (iubește New York-ul, unde ajunge în fiecare an, și Italia), se relaxează privind seriale (pe lângă Star Trek: Next Generation, este fan Two and a Half Men sau Big Bang Theory, Prison Break, True Detective sau Lie to Me și consideră că Silicon Valley, Mr. Robot sau Fringe ar trebui sa fie obligatorii pentru cei care sunt la curent zona de tehnologie) sau citind.

Inspirație în cărți de leadership

”Obișnuiesc să recitesc cărți la vârste diferite. De exemplu, pe noptieră se află Dune. La 15 ani a fost o carte de acțiune și de aventură, la 25 o carte despre societate și despre formarea unei lumi, iar acum pare o carte filozofică”, spune antreprenorul care nu negljează nici titlurile de business, povești din care se inspiră.

”În acest moment îmi place să citesc cărți scrise de lideri în afaceri sau în sport, sau biografii ale oamenilor care au făcut lucruri faine, începând cu Sam Walton, Steve Jobs, Jack Welch, Warren Buffet, Alex Ferguson, Phil Jackson. Citesc Elon Musk, scrisă de Ashlee Vance. Mi se pare personalitatea care transformă lumea în cel mai dramatic mod în acest moment”, completează Bogdan Tudor.

Planurile StarTech Team

Anul trecut, Class IT Outsourcing, una dintre cele mai mari companii de suport IT din România, și Class IT Hardware s-au unit sub un singur brand, StarTech Team. Iar Bogdan Tudor își dorea ca portofoliul de soluții să adreseze atât nevoile startup-urilor, cât și a companiilor de dimensiuni mai mari.

După ce în 2016 încasările și numărul clienților StarTech Team au crescut cu mai mult de 50%, Bogdan Tudor și-a propus ca firma sa să devină principala companie de inovație IT pentru afaceri, soluții și servicii în România și un brand respectat în piața globală. Tocmai de aceea, până la finalul acestui an vrea să dubleze afacerea și să se apropie de o cifră de afaceri double digit și în euro.

”Continuăm investiția în produsele proprii de management a serviciilor IT și investim în primul centru de suport IT în afara Bucureștiului. Am câștigat un contract major în Statele Unite. Din punct de vedere al echipei curente, vom angaja peste 100 de noi specialiști IT”, mai spune Bogdan.

Profesor sau programator

De altfel, compania a lansat și Startech Academy, un proiect de educație prin care își propune să contribuie la formarea a 1 milion de specialiști IT care să transforme România în centrul IT și de inovație al Europei.

Dacă nu ar fi lansat propria afacere, i-ar fi plăcut să fie profesor, programator sau inginer de rețea. ”Încă mai sper să ajung la momentul în care să mă pot întoarce să scriu propriile mele linii de cod sau să pot să administrez rețele. Sunt profesor în câteva programe antreprenoriale în care îi susțin pe tinerii antreprenori să își accelereze succesul și să evite greșelile pe care le-am facut eu până acum în antreprenoriat”, afirmă el.

Recunoaște, totuși, că nu ar mai putea renunța niciodată la provocările vieții de antreprenor. ”Este un moment excepțional să pornești o afacere astăzi, foarte diferit de momentul în care am început, în urmă cu 16 ani. Atunci când am început afacerea StarTech Team, habar nu aveam de fapt de provocările care mă așteptau, de fapt nici nu știam că sunt antreprenor, am aflat mult mai târziu”.