Update:

Potrivit digi24.ro, Ministrul Transporturilor spune că şoferii care folosesc UBER, Bolt și Clever nu sunt scoşi din joc şi că legea a fost prost interpretată. Răzvan Cuc promite acum o ordonanţă de urgenţă pentru ridesharing. Iniţial autorităţile au anunţat că acesta va fi dată până la intrarea în vigoare a modificărilor pentru legea taximetriei.

"Eu îi sfătuiesc pe șoferii care au luat amenzi astăzi să meargă să le conteste în instanță. Să știți că și eu am fost amendat de poliție și am contestat când am considera că mi s-a făcut o nedreptate”, a mai spus Răzvan Cuc.

---

Bolt venit cu o reacție oficială cu privire la Ordonanța de Guvern care a intrat astăzi în vigoare, conform căreia șoferii vor putea fi penalizați pentru prestarea serviciilor de ridesharing. Compania dă asigurări că activitatea Bolt continuă în București, Cluj-Napoca și Timișoara, și mai spune că le oferă șoferilor parteneri sprijin financiar și juridic.

În același timp, Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a catalogat informațiile legate de interzicerea companiilor de ride sharing ca fiind "fake news", potrivit wall-street.ro. El a declarat că domeniul va fi reglementat în curand printr-un proiect de act normativ care va fi pus în dezbatere publică.

„Am avut o întâlnire cu cei de pe platformele electronice: Uber, Clever, etc. Am avut o întâlnire la minister tocmai pentru a le explică că nu vor fi interziși. Văd că este un fake news care circulă peste tot că Uber este interzis. Am văzut că inclusiv cei de la platformele electronice au declarat că nu vor fi interziși, dar văd că se tot propagă știrea asta peste tot în mass-media. Nu îi interzice nimeni, nu vor fi probleme, din contra, de 5 ani de zile nu s-a implementat acest domeniu, iar guvernarea PSD este guvernarea care va reglementa acest domeniu. Ei au fost foarte mulțumiți pentru că au avut un partener de dialog în ultima luna, au venit cu câteva observații de care trebuie să ținem cont, după care vom urcă acest proiect pe procedura de transparență. Trebuie să reglementăm noi din punct de vedere tehnic și legal, dar nu se pune problema de interzicere. Noi, prin ordonanță care s-a dat în luna aprilie, am combătut pirateria. Uber nu este piraterie, se face o confuzie foarte gravă”, a declarat la Ploiești Ministrul Transporturilor.

Ce spune Ordonanța de Guvern?

Ordonanța a venit ca urmare la protestele taximetriștilor din București, din ultima perioadă, care cereau scoaterea în afara legii a companiilor de ridesharing. Până acum, legea aplicată de polițiști se baza pe o sintagmă care se referea la „în mod repetat" din Legea 38/2003. Șoferii Bolt sau Uber care erau opriți de controalele Poliției de mai multe ori puteau fi amendați, dar prima oară primeau doar avertisment.

Ordonanță de Urgență elimină formularea „în mod repetat„ din legea transportului public, astfel că șoferii care fac ridesharing pot fi amendați dacă efectuează activități de transport public, contra cost, încă de la primul control, sau pot rămâne fără plăcuțele de înmatriculare la prima abatere, dacă sunt opriți de către Poliție.

Reacția Uber și Taxify în momentul publicării ordonanței.