Oficialii Bookster au transmis propriul punct de vedere referitor la această situație.
”Asociația Educație pentru Toți Copiii a fost înființată cu scopul de a crește nivelul de educație din România. În acest scop, Asociația a înființat biblioteca Bookster - o biblioteca publică de drept privat autorizată de Ministerul Culturii în 2013, conform legislației în vigoare și pe baza avizului favorabil emis de Biblioteca Națională a României. Prin platforma online prietenoasă, serviciul de livrare a cărților și campaniile de promovare a lecturii, Bookster este o inovație în lumea bibliotecilor publice”, precizează aceștia.
Accesul la biblioteca publică Bookster este gratuit, orice persoană din România putând să își deschidă un cont și să împrumute gratuit orice carte.
În plus, pe lângă operarea bibliotecii publice Bookster, Asociația mai desfășoară și multe alte activități de încurajarea a lecturii în România, cum ar fi:
- Donație de cărți pentru copii pentru proiectul Ora să ȘTIM derulat în bibliotecile implicate în proiect.
- Peste 2.000 de cărți au ajuns în sistemul de biblioteci publice din Teleorman, datorită donației Asociației, prin intermediul proiectului România EduCaB, din care bibliotecile publice teleormănene fac parte din anul 2015.
- Asociația a echipat cu biblioteci pentru copii peste 100 de școli din localități sărace (în total peste 75.000 de cărți). Majoritatea acestor școli sunt în localități unde nu există nicio librărie sau biblioteca, astfel încât mulți copii din familii cu venituri mici nu văzuseră niciodată o carte de povești.
- Asociația oferă gratuit serviciile de livrare a cărților și campanii de încurajare a lecturii pentru numeroase organizații non-profit (de exemplu, SOS Satele Copiilor, Hospice Casă Speranței, Habitat for Humanity, Teach for România, asociații studențești, etc.).
- Donație de cărți pentru biblioteca din Ciocănești care să îi ajute pe copiii din satele din jur să dobândească și să dezvolte cele 20 de competențe necesare pentru 2020, conform World Economic Forum.
- Donație de cărți pentru copii pentru Biblioteca din Viscri, precum și pentru numeroase alte biblioteci și școli din România.
”Pentru a-și finanța activitățile cu scop social, Asociația oferă companiilor din România servicii de livrare a cărților împrumutate de angajați, precum și campanii de încurajare a lecturii și dezvoltării personale”, spun oficialii Booster.
Aceștia țin să menționeze, referitor la autori, că deși nu este obligată prin lege în acest sens, biblioteca publică Bookster plătește benevol către titularii drepturilor de autor o remunerație pentru fiecare carte împrumutată de la biblioteca publică Bookster.
”Această remunerație, plătită prin intermediul organismelor de gestiune colectivă acreditate prin lege (cu care Bookster a încheiat un protocol), este mult mai mare decât cea plătită de bibliotecile publice în țările vecine, cum ar fi Polonia, Cehia, Slovacia sau Ungaria. Editurile implicate în procesul împotriva bibliotecii publice Bookster și a Ministerului Culturii susțin că, din cauza că oamenii pot împrumută gratuit cărți de la o bibliotecă publică, vânzările editurilor pot scădea. Trebuie menționat, însă, că bibliotecile publice și private există în lume de secole iar funcționarea acestora este reglementată prin lege”, afirmă reprezentanții Bookster.
Aceștia țin să precizeze și faptul că vânzările editurilor care au chemat în judecată biblioteca publică Bookster și Ministerul Culturii au crescut constant în ultimii ani, iar profitul acestor edituri a crescut cu 750% în perioada 2013 – 2018 (de când Biblioteca Publică Bookster a fost lansată), de peste 7 ori mai mult decât media pieței de carte, așa cum rezultă din cifrele financiare raportate.
”Ministerul Culturii este chemat în judecată pentru un aspect procedural, și anume, faptul că autorizația de funcționare a bibliotecii publice Bookster se numește „Aviz de funcționare” și nu „Decizie”, așa cum susțin editurile că ar fi trebuit. De altfel, Ministerul Culturii a confirmat deja printro adresa faptul că „Avizul de funcționare” emis în 2013 ține loc și de „Decizie”.”, au concluzionat reprezentanții bibliotecii.
Bookster a pornit în urmă cu șapte ani și a fost dezvoltat de Alexandra Stroe și Bogdan Georgescu. Compania are clienți mai multe companii și corporații, iar în 2018 a oferit spre împrumut peste 2 milioane de cărți. Bogdan Georgescu a fost și la tabăra Startup Your Life unde a povestit despre aventura sa antreprenorială.
Bookster este prima bibliotecă publică modernă din România. De la deschiderea bibliotecii în 2013, cei 73.000 de cititori au făcut 3 milioane de împrumuturi. Aceștia au acces gratuit la 100.000 de cărți, articole, studii de caz și materiale video din diferite domenii, de la dezvoltare personală și profesională, la hobby-uri, beletristică și cărți de copii.