1200 de liceeni s-au înscris în competiția BRD FIRST Tech Challenge. Finala a avut loc duminică, la Sala Polivalentă.

După luni de muncă, timp în care și-au proiectat și construit roboții, cele patru echipe câștigătoare, XEO de la Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia, QuantumRobotics, de la Liceul Internațional de Informatică din București, Qube de la Colegiul Național Mihai Viteazul din București și Technogods de la Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu din Târgu Jiu s-au calificat pentru finala Campionatului Mondial de Robotică din Statele Unite ale Americii, unde vor concura cu echipe din toată lumea.

„Ediția din acest an a ieșit și mai bine decât cea de anul trecut, au participat mult mai mulți liceeni, a fost și mai multă adrenalină, iar roboții sunt din ce în ce mai perfomanți... Îi felicit pe cei care au câștigat, să nu uite când pleacă în SUA că sunt români, iar românul este luptător, este competitiv, își dorește să câștige. Putem fi mai buni decât americanii!”, spune Dana Războiu, fondatoarea asociației „Nație prin Educație”.

Ea a fost cea care a adus și a implementat în România această competiție, primind licență de la FIRST USA (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), cea mai mare structură ONG din domeniul roboticii și educației STEMcare. Alături de echipa sa de la „Nație prin Educație” și de mentori, Dana îi va pregăti pe elevi pentru finala din Statele Unite, care va avea loc la finalul lunii aprilie.

La finala de la București au fost prezenți atât membri ai juriului FTC din America, cât și președintele FIRST Tech Challenge, Ken Johnson. La ceremonia de deschidere, acesta a ținut un discurs în care i-a felicitat pe toți cei prezenți în această competiție.

„Faceți parte din primul val al acestei mișcări care aduce o schimbare importantă în țara voastră, care vă va schimba viețile și vă va ajuta să schimbați lumea. Voi sunteți oamenii care rezolvă probleme și vă garantez că unii dintre cei 1200 de elevi care se află acum, aici, în 10 poate 15 ani vor descoperi soluții care vor vindeca anumite boli, cineva de aici va dezvolta o nouă tehnologie care va aduce soluții ale problemelor cu care ne confruntăm acum, ca încălzirea globală, de exemplu”, a declarat Ken Johnson.