Noul fond de investiții va fi cel de-al șaselea disponibil la vecinii de la sud de Dunăre, după Eleven, LAUNCHub, Neveq, Empower Capital și BlackPeak Capital, scrie sortis.bg.

BrightCap Ventures va dispune de un buget de 25 de milioane de euro pentru investiții în companii mici și mijlocii și în startup-uri. Cea mai mare parte a acestor fonduri – adică 20 de milioane de euro – au fost primiți de inițiatorii acestui fond (patru veterani din industria IT și cea financiară) prin intermediul programului JEREMIE, de la Fondul European de Investiții. Dacă viitorul fond din Bulgaria va avea rezultate bune, Fondul European de Investiții ar putea contribui cu noi resurse financiare la susținerea acestuia.

BritghtCap Ventures va investi în companii mici și mijlocii care aduc pe piață produse și servicii din domeniul tehnologic în schimbul unui procent între 5 și 20% din business. Sectoarele de interes pentru acest venicul investițional sunt cele pe care și Uniunea Europeană la consideră ca fiind prioritare, precum inteligență artificială, big data, tehnologii pentru domeniul medical, blockchain, tehnologii pentru sectorul financiar.

Companiile aflate în stadiul de growth vor primi între o jumătate de milion de euro și 3 milioane de euro. Separat, fondul va investi între 50.000 și 200.000 de euro în proiecte de tip startup. Planul inițiatorilor acestui fond este de investi în circa 30 de companii care au nevoie de bani pentru scalarea afacerilor și în 10-15 startup-uri.

Și antreprenorii români ar putea profita de oportunitatea noului fond de investiții bulgăresc. De exemplu, în cazul LAUNCHub, un fond de investiții care acoperă în special Europa de Sud și de Est, au fost o serie de companii românești care au primit finanțare, așa că este posibil ca și noul fond de investiții să poată fi abordat și de startup-uri de la noi.