Lectură de 3 min

Când ați făcut ultima dată curat prin aplicațiile de pe smartphone? Mic ghid pentru siguranța gadgeturilor

Abonează-te pe  
Un studiu recent realizat de Kaspersky Lab, unul dintre cei mai importanți provideri de soluții de securitate la nivel mondial, indică faptul că atitudinea utilizatorilor față de mentenanța aplicațiilor de pe dispozitivele lor face ca mai ales datele confidențiale de pe computer și tablete să devină vulnerabile la amenințări de securitate.
Când să începi să-ți ștergi aplicațiile din telefon

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

În acest context, dezordinea digitală este un fenomen care afectează dispozitivele moderne digitale, creșterea cantității de informații stocate pe smartphone-uri, tablete și computere punându-le în pericol, din cauza unei “igiene” digitale necorespunzătoare din partea utilizatorilor

Din datele celor de la Kaspersky reiese că menținerea controlului asupra conținutului de pe dispozitive este o îndatorire pe care utilizatorii tind să o evite.

Astfel, doar aproximativ jumătate dintre utilizatori revizuiesc conținutul de pe computere și tablete în mod constant, în schimb doi din trei utilizatori (63%) procedează astfel pe smartphone-uri. Acest lucru se întâmplă deoarece smartphone-urile au mai puțină memorie decât computerele și tabletele. Prin urmare, 35% dintre utilizatori și-au șters aplicațiile de pe smartphone-uri din cauza lipsei spațiului de stocare, în timp ce doar 13% dintre deținătorii de computere au procedat la fel.

Un sfert dintre utilizatori nu își amintesc când și-au dezinstalat ultima dată o aplicație de pe computere, iar procentul coboară la 12% în cazul smartphone-urilor. Acest lucru a dus la situația în care un sfert dintre aplicațiile de pe computerul unui utilizator sunt complet redundante - nu sunt folosite vreodată, dar rămân pe hard disk, unde ocupă spațiu și e posibil să funcționeze în background și să pună informațiile confidențiale în pericol.

Toate dispozitivele noastre stochează date confidențiale și, prin urmare, acestea ar trebui să rămână astfel. Cercetarea arată, însă, că utilizatorii se comportă diferit, în funcție de dispozitiv. Studiul relevă faptul că 65% dintre utilizatori actualizează aplicațiile de pe smartphone-uri imediat ce sunt disponibile. În schimb, utilizatorii sunt mai puțin dispuși să își actualizeze aplicațiile pe tablete și computer, doar 42%, respectiv 48% dintre respondenți actualizându-și aplicațiile cât mai des posibil.

Ca urmare a acestui tip de comportament, utilizatorii riscă o serie de probleme cauzate de instaurarea “dezordinii” digitale pe dispozitivele lor - în special pe computere. Statisticile Kaspersky Lab ne arată că utilizatorii se confruntă cu malware pe computere mai mult decât pe alte dispozitive (28%, comparativ cu 17%, pe smartphone-uri). Mai mult, studiul a relevat o contradicție între atitudinile utilizatorilor față de dispozitive și amenințările pe care le pot întâlni pe acestea. Astfel, în ciuda modului riscant al utilizatorilor de a gestiona dezordinea de pe computere și a pericolului mai mare reprezentat de infectarea cu malware pe aceste dispozitive, cei mai mulți dintre respondenți încă mai consideră computerele cele mai sigure locuri de stocare a datelor.

”Dispozitivele digitale pe care le folosim în fiecare zi păstrează informații prețioase pe care utilizatorii nu vor să le vadă ajunse pe mâinile altcuiva sau să le piardă din cauza defectării dispozitivului sau a infectării cu malware”, precizează Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. “Pentru a combate dezordinea digitală utilizatorii trebuie să ia atitudine prin organizarea, curățarea și actualizarea aplicațiilor de pe toate dispozitivele din casă. Grija și întreținerea trebuie să fie o prioritate în viața digitală, la fel ca în viața reală, pentru a ține hackerii la distanță.”

Pentru a menține dispozitivele digitale în siguranță, utilizatorii sunt sfătuiți să respecte următorii pași:

  1. Actualizați aplicațiile - Este important pentru utilizatori să-și actualizeze aplicațiile imediat ce sunt lansate noile versiuni deoarece ele pot include patch-uri de securitate care să prevină sau să reducă vulnerabilitățile aplicațiilor.
  2. Curățați aplicațiile - Întreținerea neadecvată a aplicațiilor de pe smartphone-uri reprezintă, de asemenea, o amenințare de securitate deoarece aplicațiile transmit adesea date, chiar și atunci când nu sunt folosite.
  3. Shimbați setările aplicațiilor - Acestea permit utilizatorului să administreze modul în care aplicațiile interacționează cu dispozitivul. De exemplu, aplicațiile pot să aibă acces la informații confidențiale, să îl localizeze și să distribuie informațiile sale unor servere terțe. Dacă aceste setări nu sunt organizate corespunzător, se poate ajunge la aplicații nefolosite care primesc acces la informații de pe dispozitiv fără ca utilizatorul să fie conștient de acest lucru.
  4. Folosiți un software specializat - Instalați un software specializat care vă poate ajuta să distingeți aplicațiile care se comportă suspect și pe care nu le utilizați, la fel ca pe acelea care au nevoie să fie actualizate.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: