11 spații de coworking din Brașov, București, Cluj Napoca, Iași, Oradea, Târgu Mureș, Timișoara și peste 15 reprezentanți ai acestora s-au întâlnit în 30-31 ianuarie în hub onezero la primul coworkers meet-up din țară pentru a susține dezvoltarea industriei spațiilor de coworking din țară.

image023

"Prin acest eveniment am formalizat breasla spațiilor de coworking și a hub-urilor și, deși a fost prima inițiativă de acest tip cu toții au reacționat pozitiv. Vom ridica standardul calității spațiilor de coworking și vom colabora pentru a susține cât mai mult start-upurile rezidente la noi”, a spus Ionuț Țața, fondator hub onezero

Evenimentul a fost organizat de către Ionuț Țața și Corina Știrbu de la hub onezero, în parteneriat cu Adrian Pică, ambasadorul Central European Start-up Awards. Evenimentul a fost unul dedicat hub-urilor, cu participare pe bază de invitație și a avut ca obiectiv colaborarea la nivel național a spațiilor de coworking, crearea unei agende comune și construirea unei comunități naționale de tineri antreprenori, start-up-uri și programe de accelerare și incubare.

“Cred că este rolul nostru, al spațiilor de coworking, să construim o comunitate; Să educăm și să învățăm oamenii cum să construiască un start-up pornind de la o idee. Vom continua să organizăm evenimente și să oferim resursele necesare dezvoltării unei comunități de antreprenori până când vom avea cunoștințe și experiență, idei bune și afaceri fondate în România cu succes”, a spus Adrian Pică, ambasadorul Central European Start-up Award.

Agenda evenimentului a acoperit scena națională a coworkingului, evenimentele dedicate start-up-urilor (acceleratoare, incubatoare, formare, investitori, etc) și s-a lucrat intens la:

  • Formalizarea definiției spațiului de coworking și/sau hub în România destinate freelancerilor și start-up-urilor.
  • Spațiul de coworking fiind cel care va oferi servicii și logisistica desfășurării activității (spațiu, administrare, secretariat, contabilitate). Hub-ul oferind, adițional servicii de suport, mentorship și supervizare.
  • Colaborarea pentru organizarea de programe de preaccelerare, în principalele hub-uri din țară
  • Connectarea la programele de accelerare existente
  • Hub-urile participante au ajuns la un serviciu comun tip pașaport pentru a le permite oamenilor să migreze de la un spațiu de coworking la altul
  • Organizarea un studiu privind numărul de freelanceri și start-up-uri activi în spațiile de oworking și hub-urile din România, despre potențialul de dezvoltare al startupurilor și nevoia de finanțare. Concluziile vor fi transmise de către organizatori și către autoritățile naționale responsabile de finanțarea IMM-urilor, industriei ITC și a inovării în business.

Coworkers Meet-up #1 este doar primul pas către formarea unei rețele de lideri și antreprenori pasionați și o comunitate care să transforme ideile în business-uri de succes. - Corina Știrbu, organizator Coworkers Meet-up

Spațiile de coworking participante au fost: hub onezero (Brașov), Cluj Cowork, Cluj Hub, hub 1317 (Brașov), The Grape (Iași), Coworking Office (Oradea), Innowork (Tg. Mureș), Cowork Timișoara, Atelier 99 (Chișinău), Connect hub, Tech Hub (București)