Participanții vor putea împărtăși exemple de bune practici în business, strategii de afaceri, își vor putea pitch-ui companiile și produsele, vor avea acces la investitori și, mai ales, vor putea afla detalii despre oportunitățile de finanțare prin fonduri UE, scriu cei de la EU-Startups. Iar unul dintre cele mai mari programe de investiții lansat sub umbrela Comisiei Europene este Horizon 2020, acesta având un buget de 3 miliarde de dolari rezervat pentru finanțarea a 7.500 de startup-uri.

Scopul programului Horizon 2020 este de a le oferi antreprenorilor inovatori din Europa o șansă de a-și pune în practică ideile care au potențialul de a crea noi piețe sau de a aduce schimbări fundamentale pe segmente deja existente. Fondurile nu sunt limitate doar anumitor sectoare economice, putând fi accesate de orice IMM sau startup european aflat în faza de early stage.

Fondurile sunt acordate companiilor prin intermediul SME instrument, o unealtă de finanțare nerambursabilă gestionat de EASME și parte a programului multianual de finanțare a Cercetării, Dezvoltării și Inovării Horizon2020. Scopul acestui instrument, cu un buget de aproximativ 3 miliarde de euro, este să finanțeze întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) care își propun să dezvolte produse/servicii inovatoare – ”disruptive innovation” cu impact la nivel global.

În intervalul 2018-2020, SME Instrument are un buget de aproximativ 1,6 miliarde de dolari. În primii trei ani de la lansarea acestui program, peste 4.000 de IMM-uri au fost selectate pentru a fi finanțate prin intermediul său.

Fast Track to Innovation (FTI) este un alt program prin care companiile mici și mijlocii pot accesa fonduri din partea UE. Are un buget de 300 de milioane de euro pentru 2018-2020 și se adresează consorțiilor formate de companii cu activități în orice domeniu tehnologic.

Future and Emerging Technologies (FET Open) are ca scop sprijinirea unui număr mare de proiecte de colaborare în domeniul cercetării științifice și tehnologice vizionare și cu grad ridicat de risc, aflate în stadii incipiente, este necesară pentru explorarea cu succes a unor noi baze pentru tehnologiile complet noi ale viitorului.

Activitățile privind tehnologiile viitoare și emergente (Future and Emerging Technologies – FET) au în vedere misiunea de a favoriza cercetarea fondată pe știință în domeniul viitoarelor tehnologii, urmăresc să reunească actori din domeniul științei, tehnologiei și inovării și joacă un rol activ, de catalizator, în ceea ce privește încurajarea unor noi perspective, a unor noi practici și noi colaborări.

Dacă ești de părere că finanțarea europeană este una dintre cele mai potrivite surse pentru a-ți susține noul business, poți completa un chestionar realizat de cei de la EU-Startups pentru a vedea dacă îndeplinești criteriile de eligibilitate necesare pentru a aplica pentru banii din programul Horizon 2020.